A születési sorrend befolyásolja az IQ-t?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy tanulmány szerint az elsőszülöttek általában jobb eredményt érnek el az IQ teszteken, mint a testvéreik. A Science című magazinban megjelent tanulmány szerint átlagosan két pont eltérés tapasztalható az elsőszülöttek és az idősebb testvérrel együtt élők IQ teszteredménye között.

A kísérletben mintegy 244 ezer norvég tinédzser vett részt. A 18-19 évesek az intelligenciatesztet a norvég hadsereg felvételi tesztjének részeként írták meg. A kutatók mindenkiről feljegyezték, hogy van-e idősebb testvére, beleértve a halva született, illetve a gyermekkorban elhalálozottakat is.

Az elsőszülötteknek átlagos IQ eredményük volt, ami picivel magasabb, mint a másodszülötteké. Hasonló volt az eredmény a másod és harmadszülöttek esetében is.

A születési sorrend azonban nem az egyedüli befolyásoló tényező. Azok ugyanis, akiknek az idősebb testvére meghalt, ugyanolyan jó eredményt értek el, mint az elsőszülöttek. Ezek szerint a biológiai születési sorrend (mely a család összes gyermekét jelenti, beleértve az elhalálozottakat is) és a szociális születési sorrend (amely a család élő gyermekeit számítja) egyformán fontos a gyermekek IQ eredményét illetően.

Befolyásoló tényező lehet még a szülők iskolázottsága, az anya életkora a szülésnél, illetve a gyermek születési súlya is.

Idősebb gyerekeknél alakul ki a különbség

Érdekes lehet viszont az a felmérés, mely a 12 év alattiak intelligenciaszintjét vizsgálta. Ebből az derült ki, hogy ebben az életkorban a fiatalabb gyerekek jobban teljesítenek, mint bátyáik és nővéreik.

Ennek hátterében az állhat, hogy mivel a fiatalabb testvér nyelvileg és intellektuálisan is kevésbé érett, "lehúzza" a nagyobb teljesítményét, míg a nagyobb gyermek minden szempontból hozzájárul a másodszülött fejlődéséhez.

Idővel az idősebb gyermek intelligenciaszintje hirtelen magasabb lesz, talán annak köszönhetően, hogy a kisebbnek egyfajta "oktatójává" válik - állítja Frank Sulloway, a Berkeley Egyetem orvosa, aki szerint még további kutatásokra van szükség, hogy pontos magyarázatot kapjunk a kísérlet eredményeire.

A téma cikkei

3/1 A szoptatás és az IQ
3/2 A születési sorrend befolyásolja az IQ-t?
3/3 Mivel fejlesztheti gyermeke IQ-ját?

(WEBBeteg - CS. K., fordító)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.