• A születési sorrend befolyásolja az IQ-t?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Egy tanulmány szerint az elsőszülöttek általában jobb eredményt érnek el az IQ teszteken, mint a testvéreik. A Science című magazinban megjelent tanulmány szerint átlagosan két pont eltérés tapasztalható az elsőszülöttek és az idősebb testvérrel együtt élők IQ teszteredménye között.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    A kísérletben mintegy 244 ezer norvég tinédzser vett részt. A 18-19 évesek az intelligenciatesztet a norvég hadsereg felvételi tesztjének részeként írták meg. A kutatók mindenkiről feljegyezték, hogy van-e idősebb testvére, beleértve a halva született, illetve a gyermekkorban elhalálozottakat is.

    Az elsőszülötteknek átlagos IQ eredményük volt, ami picivel magasabb, mint a másodszülötteké. Hasonló volt az eredmény a másod és harmadszülöttek esetében is.

    Hirdetés

    A születési sorrend azonban nem az egyedüli befolyásoló tényező. Azok ugyanis, akiknek az idősebb testvére meghalt, ugyanolyan jó eredményt értek el, mint az elsőszülöttek. Ezek szerint a biológiai születési sorrend (mely a család összes gyermekét jelenti, beleértve az elhalálozottakat is) és a szociális születési sorrend (amely a család élő gyermekeit számítja) egyformán fontos a gyermekek IQ eredményét illetően.

    Befolyásoló tényező lehet még a szülők iskolázottsága, az anya életkora a szülésnél, illetve a gyermek születési súlya is.

    Idősebb gyerekeknél alakul ki a különbség

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Érdekes lehet viszont az a felmérés, mely a 12 év alattiak intelligenciaszintjét vizsgálta. Ebből az derült ki, hogy ebben az életkorban a fiatalabb gyerekek jobban teljesítenek, mint bátyáik és nővéreik.

    Ennek hátterében az állhat, hogy mivel a fiatalabb testvér nyelvileg és intellektuálisan is kevésbé érett, "lehúzza" a nagyobb teljesítményét, míg a nagyobb gyermek minden szempontból hozzájárul a másodszülött fejlődéséhez.

    Idővel az idősebb gyermek intelligenciaszintje hirtelen magasabb lesz, talán annak köszönhetően, hogy a kisebbnek egyfajta "oktatójává" válik - állítja Frank Sulloway, a Berkeley Egyetem orvosa, aki szerint még további kutatásokra van szükség, hogy pontos magyarázatot kapjunk a kísérlet eredményeire.

    A téma cikkei

    3/1 A szoptatás és az IQ
    3/2 A születési sorrend befolyásolja az IQ-t?
    3/3 Mivel fejlesztheti gyermeke IQ-ját?

    (WEBBeteg - CS. K., fordító)

     

    Legutóbb frissült: 2014.03.23 07:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A rendszeres alvás a tanulás kulcsa

    Az ember fejlődésének korai szakaszában a hosszú alvás a kulcsa mind a tanulásnak, mind az emlékezésnek - írja a BBC.

    Hogyan egyeztethető össze a munka és a tanulás?

    Ha valaki egyidejűleg tanul és dolgozik, akkor rengeteg problémát jelent számára a kettő megfelelő összehangolása. Nem kétséges, hogy például egy másoddiploma megszerzése egy teljes munkaidős állás mellett, már önmagában is komoly kihívást jelent, nem beszélve a családi és egyéb szociális kötelezettségekről.

    Felnőttként több pontot érnek el az IQ-teszteken a tovább szoptatott gyerekek

    A hosszabb ideig szoptatott gyerekek felnőttként jobban teljesítenek az intelligenciateszteken - derült ki egy rendkívül hosszú távú, harminc évet felölelő brazil tanulmányból.

    A számolási zavar (diszkalkulia)

    A tanulási zavar egyik típusában a diáknak nem okoz problémát az írás vagy az olvasás, annál komolyabb dilemmái adódnak, amikor matematikai példák értelmezésére, megoldására kerül sor.

    Életkorok pszichológiája: a kisiskoláskor

    A gyermek a kisiskoláskorba lépéssel megkezdi útját a társadalmi beilleszkedést, a barátok, ismerősök elfogadását. Nagy változások előtt áll, melyek mind a gyermeket és mind a szülőket is megviselheti nem megfelelő odafigyeléssel.

    Tanulási zavarok - figyelmezető jelek

    Régen lustasággal vagy butasággal vádolták az iskolában rosszul teljesítő diákokat. Időközben kiderült, hogy a lustaság mellett a kamaszok tanulási nehézségei is okolhatók a nem megfelelő teljesítményért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.