• Mit tehetünk a tüdőnk egészségéért? - ma van a COPD Világnapja

    Szerző: hellercom.hu

    A COPD Világnapján, amelyet immár több mint egy évtizede minden évben megtartanak, egészségügyi szakemberek és COPD-s betegek közösen hívják fel a figyelmet a betegségre, valamint a megelőzés és a kezelés fontosságára. A világnap fő üzenete (It is not too late – Nincs túl késő) azt sugallja, hogy mindig tehetünk valamit a tüdőnk egészsége érdekében, akár a COPD diagnózis előtt, akár azután.

    Mi is az a COPD?

    A légúti szűkület okai

    A COPD legjelentősebb rizikófaktora a hosszú távú dohányzás. Minél több éve dohányzik Ön és minél több doboz cigarettát szív el naponta, annál nagyobb az Ön kockázata. A légúti szűkület okai>>

    A COPD egy krónikus, többnyire visszafordíthatatlan betegség, amely a légutak beszűkülésével és a tüdőszövet károsodásával, egyes betegeknél tüdőtágulással jár. A légutakba kerülő káros anyagok (a legtöbb esetben a cigarettafüst) hatására a hörgők nyálkahártyája megduzzad, fokozott váladéktermelődés kezdődik, ez tovább akadályozza a légúti áramlást. A légzés – elsősorban a kilégzés – nehezebbé válik, megnő a tüdőben rekedt levegő mennyisége.

    A betegség elnevezése az angol Chronic Obstructive Pulmonary Disease kifejezés rövidítéseként terjedt el. Fő tünetei többek között a fizikai terhelésnél jelentkező nehézlégzés, légszomj, a gyakori köhögés, a köpettermelés, és nem ritkán a sípoló légzés. A COPD tüneteinek súlyossága különböző lehet, és sajnos elérhetik azt a szintet, amikor már a munkában és egyéb mindennapi teendőkben is korlátozzák a beteget.

    Hirdetés

    A COPD-s betegek állapota az idő előrehaladtával romlik, és az állapotromlás bizonyos tényezők hatására gyorsulhat. Ezek közül leginkább kiemelendő a dohányfüst: a COPD-s betegek 90 százaléka dohányzik vagy dohányzott a betegség kialakulásakor. További, a betegség súlyosbodását vagy a tünetek fellángolását okozó tényező lehet a légszennyezettség (pl. por, háztartási vagy munkahelyi kemikáliák), a légúti fertőzések vagy az allergia. Ugyanakkor az is elmondható, hogy az említett kiváltó okok elhagyásával a betegség romlása jelentősen lassulhat.

    Élet krónikus obstruktív légúti betegséggel

    Együtt élni a COPD-val nehéz feladat. Előfordulhat, hogy bizonyos tevékenységeket, amelyeket korábban élvezett, egészsége érdekében abba kell hagynia. Élet krónikus obstruktív légúti betegséggel>>

    Érdemes a dohányzás szerepét hangsúlyozni, ami gyakorlatilag a COPD legfőbb oka, mind a betegség kialakulását, mind pedig annak fokozatos romlását tekintve. A dohányzás az a körülmény, amelynek megszüntetésére egy dohányzónak a leginkább hatása van, hiszen rajta múlik a leszokás – és ez akkor is igaz, ha nem feledkezünk meg a leszokás nehézségeiről.

    A COPD megelőzése, kezelése

    A betegségre jellemző tünetek jelentkezésekor javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni. A szakember azok számára is hasznos tanácsokkal szolgál a kockázati tényezőkkel és a hatékony megelőzéssel kapcsolatban, akikről kiderül, hogy nem COPD-s betegek. A COPD esetleges megállapítása után a kezelés célja a tünetek enyhítése és az állapotromlás lassítása, jobb esetben megállítása.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A COPD kezelése során alkalmazott gyógyszerek fő csoportját a hörgőtágítók képezik, amelyek a levegő áramlását teszik szabadabbá a légutakban, így a belégzéskor több oxigénhez jut a beteg, és könnyebben lélegzi ki az elhasznált levegőt. A hörgőtágítók között vannak olyan, hosszabb távon ható inhalációs készítmények, amelyeket elég napi egyszer belélegezni, így igen hatékonyan alkalmazhatók a megelőző, fenntartó kezelésben.

    A kezelés során alkalmazott gyógyszerek másik csoportját a gyulladáscsökkentő készítmények jelentik, amelyek a hörgőnyálkahártya gyulladását csökkentik, és megelőzik a gyulladás súlyosbodását.

    A COPD világnapjának üzenete, hogy bármikor érdemes orvoshoz fordulni a COPD tüneteivel, de akár csak a gyanújával is. Igen nagy tapasztalati tudás gyűlt össze a betegség megelőzésével, illetve annak kialakulása után a tünetek enyhítésével, az állapotromlás lassításával kapcsolatban, és korszerű készítmények állnak a betegek rendelkezésére annak érdekében, hogy munkájuk és hétköznapi tevékenységük során ne akadályozzák őket a COPD tünetei.

    (hellercom.hu)

    Legutóbb frissült: 2014.11.19 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    COPD és sport

    A COPD-nek és a sportnak az általános vélekedéssel ellentétben kéz-a kézben kell járniuk. Miért? Mert a testedzés segít visszanyerni az irányítást az élete felett, fokozza az önbizalmat, és javítja az általános egészséget is.

    A zöldségek enyhítik a COPD tüneteit

    A COPD sokak életét megkeserítő betegség, mely gyakori kiváltó oka a dohányzás, ám a nagyvárosok légszennyezettsége miatt bárkinél kialakulhat. Az USA-ban mintegy 16 millió ember szenved ebben a betegségben, s ez a negyedik leggyakoribb halálozási ok is.

    A foglalkozási tüdőbetegség

    Nagyon sok olyan tüdőbetegséget okozó anyag létezik környezetünkben, amelyet munkánk során, munkánk miatt lélegezhetünk be. Az összes asztmás megbetegedés jelentős részét a foglalkozási asztma teszi ki.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Nem csak a dohányzás okozhat COPD-t

    A dohányzás az elsődleges, de nem egyedüli kiváltó ok. Örökletes enzimhiány, foglalkozási ártalom vagy elhanyagolt asztma következtében is kialakulhat az egyik leggyakoribb krónikus tüdőbetegség, a COPD.

    A tüdőtágulat újabb rizikófaktora

    A tüdőtágulat kockázata és a nagy forgalom, közlekedés okozta légszennyezés között találtak összefüggést dán kutatók, egy nagyszabású követéses vizsgálat eredményeit elemezve.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.