• Az intim szőrtelenítés kérdései

    Dr. Bodnár Edina
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    A részleges vagy teljes intim szőrtelenítés az utóbbi évtizedekben lett divat. Egészséges emberek esetében nincs orvosi állásfoglalás sem az intim szőrtelenítés mellett, sem ellene. Mindenkinek egyéni szubjektív döntése, hogy szőrtelenít-e vagy sem. Ám azt tudni kell, hogy aki mellette dönt, számos kellemetlenséget, sőt egészségügyi problémát is okozhat magának. Továbbá vannak bizonyos betegségek, melyek mellett nem ajánlott vagy kifejezetten ellenjavallt a szőrtelenítés, különösen az intim területeken.

    Ha a szőrtelenítés mellett döntünk, az intim területet ugyanolyan módszerekkel szőrteleníthetjük, mint a test bármely régióját, ám a választásnál figyelembe kell venni, hogy ez a terület érzékenyebb, mint a test többi része. Az egyes szőrtelenítési módszereknek megvannak az előnyei, hátrányai, melyet érdemes figyelembe venni.

    Hirdetés

    Borotválás

    A legtöbben a borotválást választják az intim terület szőrtelenítésére. Ez a leggyorsabb és legkevésbé kockázatos módszer. Hátránya, hogy a folyamatos szőrtelenség érdekében 2-3 naponta kell ismételni, megvághatja vele magát az ember, a borotvált terület könnyebben befertőződik a mikrosérüléseken át, ezért érdemes borotválás után 1-2 napig fertőtleníteni a területet. Maga a borotva okozhat allergiás vagy irritatív bőrgyulladást is az arra érzékeny egyéneken.

    Szőrtelenítő krémek

    A borotválás mellett nagyon sokan választják a szőrtelenítő krémeket az intim terület szőrtelenné tételére. Ez a fájdalmatlan eljárás hetekre segíthet a nem kívánt szőrszálak eltüntetésében. Mivel kémiai anyagot kenünk ilyenkor a bőrre, allergiás és irritatív bőrgyulladás is kialakulhat az érintett területen. Ha nem távolítják el kellő időben a szőrtelenítő krémet, akkor kémiai égés is kialakulhat a bőrön.

    Epilálás és gyantázás

    Az epilálás az intim területen erős fájdalommal jár, ezért ezt általában kevesen választják. A gyantázás az epiláláshoz hasonlóan fájdalmas beavatkozás. Az epilálást és gyantázást követően sokszor fordul elő szőrtüszőgyulladás (folliculitis), ezért ezen módszerek után is érdemes fertőtleníteni a bőrt.

    IPL és lézeres szőrtelenítés

    Az egyetlen olyan szőrtelenítési módszer, amely után nem fordul elő szőrbenövés, az az IPL-el vagy lézerrel történő szőrtelenítés, ezért akinél gyakran fordul elő szőrtüszőgyulladás vagy szőrbenövés a szőrtelenített területen, kifejezetten ajánlott ezen módszerek választása. Az IPL és lézeres szőrtelenítés előnye a szőrbenövés megakadályozásán felül, hogy évekre megoldhatja a szőrtelenítés kérdését. Hátránya, hogy ez sem tartozik a fájdalmatlan beavatkozások közé, általában 4-6 alkalommal ismételni kell és szakember közreműködését igényli. Az IPL és lézeres szőrtelenítés előtt konzultálni kell a szedett gyógyszerekről, bőrtípusról, egyes betegségekről, melyek mellett nem vagy csak fokozott óvatossággal végezhetők el ezen szőrtelenítési módszerek. Az IPL és lézeres szőrtelenítés előtt és utána hetekig kerülni kell az UV-sugárzást (szolárium/napozás), mert bepigmentálódhat a terület az arra érzékeny egyéneken.

    A legtöbb módszernél gyakori probléma a szőrbenövés

    A borotvált, epilált, gyantázott és szőrtelenítő krémmel szőrtelenített terülen gyakori a szőrbenövés, mely a szőrtüsző fájdalmával és gyulladásával jár. Ilyenkor sok esetben (főleg UV-sugárzás hatására) pigmentálódik is az adott terület, mely sokáig látható marad.

    Akiknek egyáltalán nem ajánlott az intim terület szőrtelenítése

    Az irritatív és allergiás kontakt dermatitiszben szenvedőknek, illetve a szőrtüszőgyulladásra hajlamosaknak, valamint a legtöbb intim területre is kiterjedő tünetekkel rendelkező bőrbetegségben egyáltalán nem ajánlott az intim terület szőrtelenítése. Továbbá szintén kerülendő sérült bőrfelület, illetve gombás és számos egyéb fertőzés fennállása esetén!

    Bizonyos esetkben előnyökkel jár a szőrtelenség

    Egyes fertőző betegségek (pl. rühesség, tetvesség, molluscum contagiosum) könnyebben kezelhetők, ha az adott terület szőrtelenített. Ám ezen betegségek megelőzésében nem játszik szerepet a szőrtelenítés, attól függetlenül ugyanúgy elkaphatóak. Ezek ugyanis nem megfelelő higiénia mellett, illetve nemi úton terjednek.

    Egyéni döntés kérdése

    Attól függetlenül, hogy az intim szőrtelenítés napjainkban divat lett, mindenkinek magának kell ebben a kérdésben döntenie.

    Annak, aki mellette dönt, az előnyöket-hátrányokat figyelembe véve érdemes választani az egyes szőrtelenítési módszerek közül.

    Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy az orvosok részéről mennyire elvárás az intim terület szőrtelensége az adott területre kiterjedő vizsgálat alkalmával. Ugyan könnyebben és alaposabban meg lehet vizsgálni egy szőrtelen területet, de semmiképpen sem elvárás az orvosok részéről az intim terület szőrtelenítése, ezért senkit ne rettentsen vissza az orvoshoz fordulástól, ha nem tudta vagy nem akarja leszőrteleníteni az adott területet. A szőrtelenítés nem társadalmi elvárás és nem is higiéniai kérdés. Az intim higiéniára mindenkinek fontos odafigyelnie, akár szőrtelenít, akár nem.

    Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    Módosítva: 2020.07.21 14:35, Megjelenés: 2020.07.21 14:35
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    Cs. K., fordító

    Milyen tünetei lehetnek? Ha prosztatagyulladásra gyanakszik, keresse fel orvosát!

    HPV elleni oltás fiúknak is

    HPV elleni oltás fiúknak is

    Szponzorált tartalom

    Már a hetedikes fiúk számára is igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás. (x)

    A szőrtüszőgyulladás okai és kezelése

    A szőrtüszőgyulladás a szőrtüszőre lokalizálódó gennyes elváltozás. A kiváltó mikroorganizmus a legtöbb esetben a Staphylococcus aureus baktérium. Hogyan tudjuk megelőzni és orvosolni ezt a gyakori problémát?

    Az intim szőrtelenítés kérdései

    A részleges vagy teljes intim szőrtelenítés az utóbbi évtizedekben lett divat. Egészséges emberek esetében nincs orvosi állásfoglalás sem az intim szőrtelenítés mellett, sem ellene. Mindenkinek egyéni szubjektív döntése, hogy szőrtelenít-e vagy sem. Ám azt tudni kell, hogy aki mellette dönt, számos kellemetlenséget, sőt egészségügyi problémát is okozhat magának. Továbbá vannak bizonyos betegségek, melyek mellett nem ajánlott vagy kifejezetten ellenjavallt a szőrtelenítés, különösen az intim területeken.

    A női hajhullás okai

    Bármilyen furcsa, de naponta átlagosan 60-100 hajszálat veszítünk el a fejünkről és ez természetes, normális dolog. A már nem természetes hajhullásnak több oka is lehet, mint például a hormonok károsodása például a szülés vagy a menopauza időszakát követően. Ilyenkor gyakori, hogy a hajszálak elvékonyodnak. Az ösztrogénszint csökkenése átmenetileg megzavarhatja a haj növekedésének az életciklusát.

    Most még megszabadulhat a szőrtől

    A gyantázás és az epilálás fájdalmas, a borotválás csak rövid ideig tartó eredményt hoz, a szőrszálak viszont bosszantóak. A végleges szőrtelenítésről dr. Boros-Gyevi Márta esztétikai bőrgyógyász beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Bőrbetegségek a lábon
    A különböző lábgomba fertőzések gyakoriságuk miatt ma már népbetegségnek számítanak.
    Készülj fel a második hullámra!
    Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások