Milyen betegség a hidradenitis suppurativa? Mitől alakul ki, kit érint?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász frissítve:

A hidradentitis suppurativa (HS, verejtékmirigy-gyulladás) olyan krónikus bőrbetegség, ami több testrészen is előfordulhat, de leginkább a hónaljban, az ágyéki és anális területeken okoz fájdalmas, hosszan fennálló bőrgyulladást.

A HS rendszerint pattanásszerű dudorként kezdődik ott, ahol általában pattanás (acne) nem jellemző, ezért acne inversának is nevezik. Leginkább az alábbi bőrbetegségek valamelyikére hasonlít:

  • pattanás
  • mély akne/ciszta/mitesszer
  • szőrtüszőgyulladás (follicullitis)
  • kelés

Kiváltó okok

Nem tudni, mi okozza, de gyakoribb a dohányosoknál és a nőknél, és azoknál, akiknek már volt aknéjuk. Általában a serdülőkor után jelentkezik. A HS súlyosbodásának megelőzésében fontos a korai diagnózis és megfelelő kezelés.

Súlyos esetben a pattanásszerű dudorok mélyen belenőhetnek a bőrbe, fájdalmassá válnak, kifakadva pedig véres, gyakran rossz szagú genny távozik belőlük. Egyeseknél alagútszerű járatok alakulnak ki a bőr alatt. A sebgyógyulást követően hegesedés alakulhat ki. A hegek megvastagodhatnak, ami a hónaljban a kar mozgatását, ágyéki részen pedig a járást teheti nehézkessé.

Mikor forduljon orvoshoz?

Mivel a HS nagyon hasonlít a pattanásra vagy folliculitsre, legjobb, ha bőrgyógyászhoz fordul diagnózisért, aki meg tudja különböztetni a HS és az egyéb bőrbetegségek közötti finom, de nyilvánvaló eltéréseket. Ne feledje, a megfelelő kezeléshez elengedhetetlen a pontos diagnózis!

Szerkesztőségi tartalom.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, medlineplus.gov: Hidradenitis Suppurativa, aad.org: Hidradenitis suppurativa
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.