A hidradenitis suppurativa (verejtékmirigy-gyulladás) tünetei, diagnózisa

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

A hidradenitis suppurativa a szőrtüszőkből eredő gyulladásos kórkép, mely betegségben a régió verejtékmirigyei csak másodlagosan érintettek, ezért az elnevezés megtévesztő. A HS általában azon szőrtüszőkben alakul ki, ahol sok a verejtékmirigy is (hónalj, ágyék és anális terület), vagy ott, ahol a bőr gyűrődik vagy egymáshoz dörzsölődik (belső comb, mell alatt, farpofák között).

A hónaljban és az ágyéki részen nagy koncentrációban vannak verejtékmirigyek, ezért ezek a területek érintettek a leginkább a hidradenitis suppurativa (HS) által, de ritkán a fejbőrön, mellek alatt, genitáliákon, a fenék és a végbél környékén is előfordul. A betegségben a bőr dörzsölődéséből adódó sérülés is gyakori, ezért az elhízott emberek hajlamosabbak a betegségre. A fokozott izzadás tovább súlyosbítja a folyamatot. A kórkép dohányzással való társulását is megfigyelték.

Mik a tünetei?

  • Apró, mitesszerek a bőrön.
  • Vörös, érzékeny csomók, melyek nőnek, kifakadnak, és kellemetlen szaggal gennyedzenek.
  • Fájdalmas, kemény csomók, melyek a bőr alatt fejlődnek, növekednek és/vagy évekig nem múlnak el.
  • Szivárgó duzzanatok vagy sebek, melyek nagyon lassan gyógyulnak és hegesedéshez, valamint bőr alatti alagutakhoz (úgynevezett fisztulákhoz) vezetnek.

A HS kemény, érzékeny, vörös dudorként, majd gennyező csomóként jelenik meg, kiterjedt heget hagyva a bőr felszínén. Gyakori, hogy a bőrelváltozáson belül fekete mitesszerek jelennek meg.

Vannak, akik csak egy vagy néhány bőrelváltozást tapasztalnak, míg másoknál a betegség súlyos, kiterjedt.

A betegség jellemzően pubertás után jelentkezik, évekig fennállhat és idővel súlyosbodik. A betegségnek három stádiuma van, melyek az egyszeri vagy lokalizált kellemetlen vagy viszkető tályogtól a több helyen előforduló, ismétlődő tályogon át a súlyosan kiterjedt, mozgást korlátozó, nyirokelvezetést gátló elváltozásokig terjednek.

Mikor forduljon orvoshoz?

Az önálló bőrelváltozások gyógyulása kb. 1-2 hétig tart. Forduljon bőrgyógyászhoz, ha a fájdalmat ibuprofen tartalmú készítmény vagy meleg borogatás sem enyhíti. Érdemes valamelyik bőrgyógyászati centrumot felkeresni, ha az elváltozás több területen vagy visszatérően jelentkezik. Ha kivörösödést, túlzott fájdalmat, túlzott váladékozást, vörös csíkot, lázat vagy egyéb, fertőzésre utaló jelet tapasztal, forduljon orvoshoz! Ha állapota az antibiotikum hatására sem javul pár napon belül, menjen vissza orvosához!

Diagnózis és kezelés

Az orvos a kórtörténet, a tünetek, fizikai és laboratóriumi vizsgálat alapján állítja fel a diagnózist.

Sajnos nincs ismert gyógymód vagy következetesen hatékony kezelési mód a betegségre. Ezért a különböző kezeléseket egymást követően vagy párhuzamosan is alkalmazhatják. A kezdeti kezelés olyan konzervatív módszereket tartalmaz, mint a meleg fürdő, hidroterápia, lokális antibotikum kezelés a baktériumok számának csökkentésére.

Az akut, fájdalmas elváltozásokat célzott antibiotikumokkal és kortikoszteroidokkal kezelik. A hormonális zavarok esetén fogamzásgátló tablettákat alkalmaznak.

Egyéb kezelési módszerek közé tartozik a retinoidok, a ciszplatin, metotrexát, az 5-alfa reduktáz inhibitorok és a TNF-alfa inhibitorok alkalmazása, illetve a lézer- vagy fotodinámiás terápia.

Előrehaladott esetben műtétre kerülhet sor, de így sem ritka a HS újbóli megjelenése. Ugyanakkor megfelelő, időben elkezdett kezeléssel a HS tünetei kezelhetőek.

További információ a HS-ről: mentoov.rirosz.hu
Támogató csoport: www.facebook.com

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, www.skinsight.com
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

IPL - Intenzív pulzáló fény...

Az IPL (intense pulsed light (villanófényes kezelés) eszközök lehetővé teszik a fény ellenőrzött módon történő bejuttatását a bőrbe. A...

Periorális dermatitis

A periorális dermatitis egy olyan bőrbetegség, amely jellemzően a száj, az orr vagy a szem körül kialakuló kiütésekkel jelentkezik. Oka kevéssé...

Milyen betegség a hidradenitis...

A hidradentitis suppurativa (HS, verejtékmirigy-gyulladás) olyan krónikus bőrbetegség, ami több testrészen is előfordulhat, de leginkább a hónaljban...

Együttélés a hidradenitis...

A hidradenitis suppurativa (HS) kórlefolyása mindenkinél más. Azonban tény, hogy bizonyos életmódbeli változtatásokkal a tünetek enyhíthetők.

A hidradenitis suppurativa...

Egy olyan elhúzódó betegséggel élni, mint a hidradenitis suppurativa (HS), érzelmileg megterhelő lehet, de az ezzel járó stressz kezelhető, és van...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.