Hirdetés
   • A hidradenitis suppurativa (verejtékmirigy-gyulladás) tünetei, diagnózisa

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    A hidradenitis suppurativa a szőrtüszőkből eredő gyulladásos kórkép, mely betegségben a régió verejtékmirigyei csak másodlagosan érintettek, ezért az elnevezés megtévesztő. A HS általában azon szőrtüszőkben alakul ki, ahol sok a verejtékmirigy is (hónalj, ágyék és anális terület), vagy ott, ahol a bőr gyűrődik vagy egymáshoz dörzsölődik (belső comb, mell alatt, farpofák között).

    A hónaljban és az ágyéki részen nagy koncentrációban vannak verejtékmirigyek, ezért ezek a területek érintettek a leginkább a hidradenitis suppurativa (HS) által, de ritkán a fejbőrön, mellek alatt, genitáliákon, a fenék és a végbél környékén is előfordul. A betegségben a bőr dörzsölődéséből adódó sérülés is gyakori, ezért az elhízott emberek hajlamosabbak a betegségre. A fokozott izzadás tovább súlyosbítja a folyamatot. A kórkép dohányzással való társulását is megfigyelték.

    Mik a tünetei?

    • Apró, mitesszerek a bőrön.
    • Vörös, érzékeny csomók, melyek nőnek, kifakadnak, és kellemetlen szaggal gennyedzenek.
    • Fájdalmas, kemény csomók, melyek a bőr alatt fejlődnek, növekednek és/vagy évekig nem múlnak el.
    • Szivárgó duzzanatok vagy sebek, melyek nagyon lassan gyógyulnak és hegesedéshez, valamint bőr alatti alagutakhoz (úgynevezett fisztulákhoz) vezetnek.
    Hirdetés

    A HS kemény, érzékeny, vörös dudorként, majd gennyező csomóként jelenik meg, kiterjedt heget hagyva a bőr felszínén. Gyakori, hogy a bőrelváltozáson belül fekete mitesszerek jelennek meg.

    Vannak, akik csak egy vagy néhány bőrelváltozást tapasztalnak, míg másoknál a betegség súlyos, kiterjedt.

    A betegség jellemzően pubertás után jelentkezik, évekig fennállhat és idővel súlyosbodik. A betegségnek három stádiuma van, melyek az egyszeri vagy lokalizált kellemetlen vagy viszkető tályogtól a több helyen előforduló, ismétlődő tályogon át a súlyosan kiterjedt, mozgást korlátozó, nyirokelvezetést gátló elváltozásokig terjednek.

    Mikor forduljon orvoshoz?

    Az önálló bőrelváltozások gyógyulása kb. 1-2 hétig tart. Forduljon bőrgyógyászhoz, ha a fájdalmat ibuprofen tartalmú készítmény vagy meleg borogatás sem enyhíti. Érdemes valamelyik bőrgyógyászati centrumot felkeresni, ha az elváltozás több területen vagy visszatérően jelentkezik. Ha kivörösödést, túlzott fájdalmat, túlzott váladékozást, vörös csíkot, lázat vagy egyéb, fertőzésre utaló jelet tapasztal, forduljon orvoshoz! Ha állapota az antibiotikum hatására sem javul pár napon belül, menjen vissza orvosához!

    Diagnózis és kezelés

    Az orvos a kórtörténet, a tünetek, fizikai és laboratóriumi vizsgálat alapján állítja fel a diagnózist.

    Sajnos nincs ismert gyógymód vagy következetesen hatékony kezelési mód a betegségre. Ezért a különböző kezeléseket egymást követően vagy párhuzamosan is alkalmazhatják. A kezdeti kezelés olyan konzervatív módszereket tartalmaz, mint a meleg fürdő, hidroterápia, lokális antibotikum kezelés a baktériumok számának csökkentésére.

    Az akut, fájdalmas elváltozásokat célzott antibiotikumokkal és kortikoszteroidokkal kezelik. A hormonális zavarok esetén fogamzásgátló tablettákat alkalmaznak.

    Egyéb kezelési módszerek közé tartozik a retinoidok, a ciszplatin, metotrexát, az 5-alfa reduktáz inhibitorok és a TNF-alfa inhibitorok alkalmazása, illetve a lézer- vagy fotodinámiás terápia.

    Előrehaladott esetben műtétre kerülhet sor, de így sem ritka a HS újbóli megjelenése. Ugyanakkor megfelelő, időben elkezdett kezeléssel a HS tünetei kezelhetőek.

    További információ a HS-ről: mentoov.rirosz.hu
    Támogató csoport: www.facebook.com

    Szerkesztőségi tartalom.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító, www.skinsight.com
    Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    Módosítva: 2018.06.18 18:37, Megjelenés: 2018.05.31 16:48
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az arc zsibbadása

    Az arc zsibbadása

    Dr. Kerekes Éva

    Érdemes neurológushoz fordulni, aki kideríti a zsibbadás okát.

    Helyes lázmérés

    Helyes lázmérés

    Cs. K., fordító

    Cikkünkből többet megtudhat a modern lázmérési módszerekről.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    A melanoma szűrése életet menthet(ne)

    A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint az elmúlt 15 évben kétszeresére nőtt a melanomás esetek száma, éves átlagban 2800 új diagnózis születik hazánkban. Ez a rákfajta se válogat, mindkét nemnél, bármely életkorban kialakulhat - gyakran érint fiatalokat, nőket. Az UV sugárzásnak való kitettség a legnagyobb kockázati tényező, ezt növeli - az örökölt hajlam mellett -, ha sok vagy szabálytalan megjelenésű anyajegy van a bőrön.

    Együttélés a hidradenitis suppurativával: életmód és étrend

    A hidradenitis suppurativa (HS) kórlefolyása mindenkinél más. Azonban tény, hogy bizonyos életmódbeli változtatásokkal a tünetek enyhíthetők.

    Milyen betegség a hidradenitis suppurativa? Mitől alakul ki, kit érint?

    A hidradentitis suppurativa (HS, verejtékmirigy-gyulladás) olyan krónikus bőrbetegség, ami több testrészen is előfordulhat, de leginkább a hónaljban, az ágyéki és anális területeken okoz fájdalmas, hosszan fennálló bőrgyulladást.

    A hidradenitis suppurativa (verejtékmirigy-gyulladás) lelki oldala

    Egy olyan elhúzódó betegséggel élni, mint a hidradenitis suppurativa (HS), érzelmileg megterhelő lehet, de az ezzel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.