• A hidradenitis suppurativa (verejtékmirigy-gyulladás) tünetei, diagnózisa

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    A hidradenitis suppurativa a szőrtüszőkből eredő gyulladásos kórkép, mely betegségben a régió verejtékmirigyei csak másodlagosan érintettek, ezért az elnevezés megtévesztő. A HS általában azon szőrtüszőkben alakul ki, ahol sok a verejtékmirigy is (hónalj, ágyék és anális terület), vagy ott, ahol a bőr gyűrődik vagy egymáshoz dörzsölődik (belső comb, mell alatt, farpofák között).

    A hónaljban és az ágyéki részen nagy koncentrációban vannak verejtékmirigyek, ezért ezek a területek érintettek a leginkább a hidradenitis suppurativa (HS) által, de ritkán a fejbőrön, mellek alatt, genitáliákon, a fenék és a végbél környékén is előfordul. A betegségben a bőr dörzsölődéséből adódó sérülés is gyakori, ezért az elhízott emberek hajlamosabbak a betegségre. A fokozott izzadás tovább súlyosbítja a folyamatot. A kórkép dohányzással való társulását is megfigyelték.

    Mik a tünetei?

    • Apró, mitesszerek a bőrön.
    • Vörös, érzékeny csomók, melyek nőnek, kifakadnak, és kellemetlen szaggal gennyedzenek.
    • Fájdalmas, kemény csomók, melyek a bőr alatt fejlődnek, növekednek és/vagy évekig nem múlnak el.
    • Szivárgó duzzanatok vagy sebek, melyek nagyon lassan gyógyulnak és hegesedéshez, valamint bőr alatti alagutakhoz (úgynevezett fisztulákhoz) vezetnek.
    Hirdetés

    A HS kemény, érzékeny, vörös dudorként, majd gennyező csomóként jelenik meg, kiterjedt heget hagyva a bőr felszínén. Gyakori, hogy a bőrelváltozáson belül fekete mitesszerek jelennek meg.

    Vannak, akik csak egy vagy néhány bőrelváltozást tapasztalnak, míg másoknál a betegség súlyos, kiterjedt.

    A betegség jellemzően pubertás után jelentkezik, évekig fennállhat és idővel súlyosbodik. A betegségnek három stádiuma van, melyek az egyszeri vagy lokalizált kellemetlen vagy viszkető tályogtól a több helyen előforduló, ismétlődő tályogon át a súlyosan kiterjedt, mozgást korlátozó, nyirokelvezetést gátló elváltozásokig terjednek.

    Mikor forduljon orvoshoz?

    Az önálló bőrelváltozások gyógyulása kb. 1-2 hétig tart. Forduljon bőrgyógyászhoz, ha a fájdalmat ibuprofen tartalmú készítmény vagy meleg borogatás sem enyhíti. Érdemes valamelyik bőrgyógyászati centrumot felkeresni, ha az elváltozás több területen vagy visszatérően jelentkezik. Ha kivörösödést, túlzott fájdalmat, túlzott váladékozást, vörös csíkot, lázat vagy egyéb, fertőzésre utaló jelet tapasztal, forduljon orvoshoz! Ha állapota az antibiotikum hatására sem javul pár napon belül, menjen vissza orvosához!

    Diagnózis és kezelés

    Az orvos a kórtörténet, a tünetek, fizikai és laboratóriumi vizsgálat alapján állítja fel a diagnózist.

    Sajnos nincs ismert gyógymód vagy következetesen hatékony kezelési mód a betegségre. Ezért a különböző kezeléseket egymást követően vagy párhuzamosan is alkalmazhatják. A kezdeti kezelés olyan konzervatív módszereket tartalmaz, mint a meleg fürdő, hidroterápia, lokális antibotikum kezelés a baktériumok számának csökkentésére.

    Az akut, fájdalmas elváltozásokat célzott antibiotikumokkal és kortikoszteroidokkal kezelik. A hormonális zavarok esetén fogamzásgátló tablettákat alkalmaznak.

    Egyéb kezelési módszerek közé tartozik a retinoidok, a ciszplatin, metotrexát, az 5-alfa reduktáz inhibitorok és a TNF-alfa inhibitorok alkalmazása, illetve a lézer- vagy fotodinámiás terápia.

    Előrehaladott esetben műtétre kerülhet sor, de így sem ritka a HS újbóli megjelenése. Ugyanakkor megfelelő, időben elkezdett kezeléssel a HS tünetei kezelhetőek.

    További információ a HS-ről: mentoov.rirosz.hu
    Támogató csoport: www.facebook.com

    Szerkesztőségi tartalom.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító, www.skinsight.com
    Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    Legutóbb frissült: 2018.06.18 18:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Kontakt bőrgyulladás - Irritatív és allergén anyagok

    A betegség elnevezésének alapja, hogy a bőrrel közvetlenül érintkező (kontaktusba kerülő) anyagok hozzák létre a bőr gyulladását. Kémiai irritánsok vagy allergének okozhatják.

    Az ekcéma kiváltó okai és típusai

    Az ekcémák általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedések. A kiváltó ok tisztázása és a kezelés hosszadalmas. A kellemetlenségek a pácienseket türelmetlenné és orvosukkal szemben bizalmatlanná tehetik.

    Együttélés a hidradenitis suppurativával: életmód és étrend

    A hidradenitis suppurativa (HS) kórlefolyása mindenkinél más. Azonban tény, hogy bizonyos életmódbeli változtatásokkal a tünetek enyhíthetők.

    Milyen betegség a hidradenitis suppurativa? Mitől alakul ki, kit érint?

    A hidradentitis suppurativa (HS, verejtékmirigy-gyulladás) olyan krónikus bőrbetegség, ami több testrészen is előfordulhat, de leginkább a hónaljban, az ágyéki és anális területeken okoz fájdalmas, hosszan fennálló bőrgyulladást.

    A hidradenitis suppurativa (verejtékmirigy-gyulladás) lelki oldala

    Egy olyan elhúzódó betegséggel élni, mint a hidradenitis suppurativa (HS), érzelmileg megterhelő lehet, de az ezzel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

    Amikor ellenséggé válik a nyár: élet verejtékmirigy-gyulladással

    Mintegy 6-8000-féle ritka betegség létezik a világon. Mivel kevesebb embert érint, szűkebb forrás jut a kutatás-fejlesztésre és a gyógyításra is, az érintetteknek pedig így hosszú út és sok testi-lelki szenvedés vezet a helyes diagnózisig. Június 6-12. között egy viszonylagos ritka betegségben, a krónikus verejtékmirigy-gyulladásban szenvedők küzdelmeire hívják fel a figyelmet világszerte a hidradenitisz szuppurativa világhetén. A korai diagnózis kulcsfontosságú lehet, érdemes időben bőrgyógyász segítségét kérni!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások