• Gyógyszerek, melyek mellett ellenjavalt a napozás

    Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

    Azoknak, akik kénytelenek „együtt élni” egy vagy több krónikus betegséggel, és tartós gyógyszerszedésre szorulnak, bizonyos összetevőjű gyógyszerek szedése mellett kifejezetten tilos napozniuk, mivel e készítmények alapanyagai/összetevői túlérzékennyé tesznek a napfényre.

    Ide sorolhatók az antidepresszánsok, az antibiotikumok, az altatók, a nyugtatók, a vérnyomáscsökkentők, a vízhajtók, a hormon- és vércukorszint szabályozására szolgáló készítmények.

    Hirdetés

    A jól bevált gyógyszer is okozhat meglepetést

    Tartós gyógyszerszedőként arról is ajánlatos tájékozódnia, hogy az adott készítmény(ek) mellett egyáltalán szabad-e a napon tartózkodni? Egyes medicinák (például a májgyógyszerek) szedésekor ez kifejezetten ellenjavallott.

    Fényérzékenyítő gyógyszerek és kozmetikumok

    Fototoxikus bőrgyulladásról vagy másnéven fotokontakt bőrgyulladásról akkor beszélünk, amikor például dekorkozmetikumok, parfümök, gyógyszertartalmú krémek, kenőcsök, egyes növényi nedvek toxikus módon érzékenyítik a bőrt a napfénnyel szemben.
    Fényérzékenyítő gyógyszerek és kozmetikumok

    Bármilyen régen szed is valamilyen gyógyszert, jó, ha újra átböngészi a patikaszerhez mellékelt betegtájékoztatót, illetve gyógyszerésszel vagy a kezelőorvossal konzultál. Ha a folyamatos gyógyszerszedésre szorulók táborába tartozik, utazás, nyaralás közben se hagyjon ki egyetlen pirulát sem. Különösen érintett lehet, ha szív-, érrendszeri problémái vannak, vagy cukorbeteg.

    A nagy hőség, a hirtelen időjárás-változás, az akklimatizálódási problémák alaposan igénybe veszik a szervezetet, így a patikaszer elhagyásának súlyos, akár életveszélyes következményei is lehetnek.

    Ha vízhajtó tabletták szedését rendelte el az orvos, konzultáljon vele mind a folyadékpótlásról, mind a szervezet kálium-, nátrium-egyensúlyának megőrzési módjairól.

    A leggyakoribb módon érzékenyítő anyagok és előfordulásuk
    Külső fényérzékenyítő anyagok
    Előfordulásuk
    Eozin Színezett dekorkozmetikumok (rúzsok, szemhéjfestékek, körömlakkok, stb.)
    Fluoreszcein
    Bengáli rózsaszín
    Akridinfestékek
    Psoralen Növényi nedvek, terápiás fényérzékenyítők
    Kumarin, furokumarin Növényi nedvek, parfümök
    Pézsma Parfümök, illatosított kozmetikumok
    Ámbra
    Triclosan "Antibakteriális" szappanok, fehérítők
    Hexachlorophen
    Retinoidok Egyes pattanásellenes készítmények
    Benzoilperoxid

    Ne nyaralás előtt váltson!

    Ha – valamilyen okból – a nyaralás, utazás előtt ír fel új gyógyszert a kezelőorvos, különösen indokolt, hogy tartózkodjon a közvetlen napsugárzástól, mert nehezen lehet elválasztani a napfény által „előhívott” allergiás tüneteket az új gyógyszer mellékhatásaitól.

    Májfolt: miért alakul ki, hogyan tüntethető el?

    A májfoltok a homlokon, az arcon, illetve a száj körül kialakult halványbarna, éles szélű, általában szimmetrikusan megjelenő pigmentált foltok, melyek az esetek több mint 90 százalékában a nőket érintik. Több mint 30 százalékban megfigyelhető öröklött hajlam a betegség kialakulására. A bőrtünetek megjelenését a napfény provokálja, melynek hatására a bőrben lévő pigmenttermelő sejtekben megnő a melaninpigment termelés, így a bőr sötétebb színűvé válik.
    Májfoltok okok és kezelés

    Megannyi gyógyszer nem kívánt hatásai között szerepelnek például a napallergiára emlékeztető bőrkiütések, amelyeket azonban nem a napsugárzás, hanem a szervezet túl heves védekezési reakciója hív elő a gyógyszer valamely összetevőjével szemben. Ráadásul a terápia első néhány hetében a gyógyszer mellékhatásaként megjelenő bőrkiütéseket nagyon komolyan kell venni, vagyis azonnal orvoshoz kell fordulni (a tünetek ugyanis súlyosbodhatnak).

    Persze a napozás okozta bőrkiütések is figyelmet érdemelnek, ám laikusként ne vállalkozzon arra, hogy eldöntse, tünetei a napallergiával vagy a gyógyszer mellékhatásával, esetleg gyógyszerallergiával hozhatók-e összefüggésbe.

    Bár egyes gyógyszerek hatóanyagai és a napsugárzás „találkozása” igen gyakran „csak” esztétikai elváltozást (hiperpigmentációt) – köznyelven májfoltot – idéz elő, ha többféle gyógyszert szed, a barnás bőrelszíneződést legkönnyebben a napfény kerülésével előzheti meg.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Módosítva: 2019.08.19 15:06, Megjelenés: 2015.07.19 02:11
   • Cikkajánló

    A torokfájás

    A torokfájás

    Dr. Osikóczki Orsolya

    Torokfájás esetén otthon csak akkor kúrálja magát, ha nincs láza.

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön ismeri a migrén okait és megelőzési lehetőségeit? Tesztelje tudását!

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Annyi minden van, ami miatt feszengünk az első randi vagy akár a párunkkal való első együttlét előtt. A pikkelysömörben szenvedők esetében a bőrbetegség okozta elváltozás további szorongást okoz, de tudatosítani kell magunkban: nem szabad, hogy ez gátja legyen bárminek is! El is mondjuk, hogyan.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    Májfolt: miért alakul ki, hogyan tüntethető el?

    A májfoltok a homlokon, az arcon, illetve a száj körül kialakult halványbarna, éles szélű, általában szimmetrikusan megjelenő pigmentált foltok, melyek az esetek több mint 90 százalékában a nőket érintik.

    Májfoltok - Kialakulás, kezelés és megelőzés

    A májfoltok vagy napfoltok barnás színű, lencseformájú foltok a kézfejen, az alkaron vagy az arcon. Elsősorban olyan bőrfelületeken fordulnak elő, amelyek közvetlenül ki vannak téve a napsugárzásnak.

    Ősszel, télen érdemes kezeltetni a fiatalkori májfoltokat

    Hormonális változás, gyógyszerszedés, de akár valamilyen májbetegség is okozhat pigmentfoltokat a bőrön. Ezek a többnyire szabálytalan alakú barnás elváltozások ugyan túlnyomórészt veszélytelenek, ám esztétikailag igen zavaróak, különösen, ha az arcon jelentkeznek - mondja Dr. Holló Péter.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.