Hatvan fölött egyáltalán nem ajánlott a napozás

Független Hírügynökség
megjelent:

Főleg idős korban, 50-60 évesen jelentkeznek a bőr olyan daganatos betegségei, amelyek a melanómával ellentétben nem végzetes kimenetelűek, de nagyon veszélyesek.

A nyári szezon előtt korlátozzuk a napozást, mert ezzel el lehet kerülni a laphámrák és a bazálsejtes rák kialakulását. A nem melanóma típusú daganatos bőrbetegségek azért jellemzőek az időskorban, mert a bőr az évek alatt összegyűjti, halmozza a sugárzást. A szakemberek ezért ebben a korban nem ajánlja már a napozást, és a szoláriumozást sem.

A legfőbb szabály, hogy délelőtt 10 és délután 4 óra között egyáltalán ne napozzanak az idősek. Ha mégis kimennek a szabadba mindenképp védjék a bőrüket minimum 15 faktoros fényvédő krémmel, viseljenek hosszú ujjú inget és sapkát. A szakemberek a szülőket is arra intik, hogy hasonlóan gondoskodjanak a gyerekekről és a fejlődő korban lévőkről, ugyanis az ő esetükben is nagyon veszélyes lehet a napsugárzás.

Kapcsolódó cikkek

A nem melanóma típusú daganatos bőrbetegségeket eleinte nem lehet felfedezni, későbbi előrehaladottabb stádiumban fekélyszerű kis sebek jelzik a kórt. Mivel műtéttel el lehet távolítani ezeket, csak nagyon ritka esetben végződnek halállal ezek a betegségek, de jobb megelőzni a bajt.

Az Egyesült Államokban évente egymillió ember betegszik meg ebben a két rákban, Európában is 100 ezer emberből 80 új bázissejt rákost és 20 laphámrákost regisztrálnak.

Magyarországon egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok, de a szakember szerint az ózonréteg vékonyodása miatt egyre többen vannak kitéve ezeknek a daganatos bőrbetegségeknek.

(FH)

Cikkajánló

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

Dr. Kónya Judit, családorvos
Bőrrák
A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.