Térdprotézis-operációt követő rehabilitáció, felépülés

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Napjainkban még él az a szemlélet, hogy a térd-, csípőprotézis-műtétre csak időskorban kerülhet sor. Ez a felfogás részben téves, amit számos sportsérülést vagy balesetet szenvedett páciens esete igazol.

Ha a konzervatív kezelések a kínzó fájdalommal járó szenvedést nem enyhítették, gyakorta elkerülhetetlen az operáció fiatalabb életkorban is. A térdprotézis (TEP) beépítésére akkor kerül sor, ha a térdízületi porcállomány teljes kopása, porcfosztottsága a beteg számára elviselhetetlen szenvedést, járásbeszűkülést, az életminőség ellehetetlenülését okozza. Ebben az esetben semmilyen konzervatív kezelés nem hoz javulást. A porc ugyanis soha nem képes visszanőni.

A beavatkozás többnyire három órát vesz igénybe, s előtte a betegnek körültekintő, szigorú szabály szerint történő góckutatáson kell megjelennie. Az altatóorvossal azt is pontosítják, hogy epidurális vagy spinális érzéstelenítéssel, esetleg altatással történik majd a műtét. Ennek eldöntése során az operációra váró személy egészségi állapotát veszik alapul – tudtuk meg dr. Nagy István traumatológus-sebész főorvostól: - A térdprotézis beépítése hazánkban az egyik leggyakrabban előforduló sebészeti beavatkozás, ami életkortól függően is, jelentősen javít a páciensek életminőségén. Léteznek korszerűbb protézisek, főként a magánklinikákon, kétmillió forint közeli áron. A társadalombiztosító által támogatott egyes kórházakban, klinikákon szintén alkalmaznak hasonló, jó minőségű implantátumokat. Azt, hogy ki „kapja” ezt az operáció napján a várakozók közül, többnyire szakorvosi team dönti el a műtét reggelén. Számos egészségügyi intézményben az életkort tekintik alapszempontnak. A kihordási idő miatt a fiatalabbak részesülnek előnyben.

- A műtéti időt többnyire nem ismerik a betegek.

- Ezt nem is lehet pontosan meghatározni. Minden térdprotézis-operációra váró páciens állapota, életkora, a kívánt műtéti eljárás folyamata más és más lehet. Általában három óra hosszáig tart ez a nagy sebészeti beavatkozás gondos altatóorvosi felügyelet mellett. Javaslom a műtétre váróknak, ha a gerincérzéstelenítést választják, vagyis nem a narkózisban történő altatást, tisztázzák az altatóorvossal előre: ébren óhajtanak-e lenni a műtét idején vagy nem.

- A műtét utáni folyamatok a kórházban a gondos ellátás mellett is fájdalommal, számos kellemetlenséggel járnak. Mikor történik az első rehabilitációs mozzanat a frissen operált beteg életében?

- A műtét után 24 órás intenzív megfigyelés alatt állnak a betegeink, akikre szakszerű személyzet precízen figyel, és a speciális műszerek folyamatosan jeleznek. A második naptól, amikor a páciens visszakerül a saját kórtermébe, ahonnan a műtőbe vitték, a gyógytornász aznap megkezdi a szükséges gyakorlatok tanítását. Először fekvő állapotban a lábfejek mozgatását. A speciális térdgéppel az operált láb mozgatását is tanítják. Utóbbi passzív tevékenység a beteg számára, de a térdhajlításnak így is óriási szerepe van. A következő mozzanat, ha nem szédül a beteg, járókerettel, segítséggel muszáj néhány lépést megtennie. Ahogyan stabilabbnak érzi magát, el kell jutnia a mosdóig. Ez hatalmas kihívás, mert sajnos a legtöbb kórteremhez – helytelenül – még mindig nem tartozik mellékhelyiség.

A sebet három hétig nem érheti víz. A sebész a 12. napon kiveszi a varratot, és vízálló sebtapasz kerül a műtött szakaszra. Ha ezt otthon cseréli a beteg, vásároljon hasonló méretű és típusú tapaszt a patikában és olyan fertőtlenítő folyadékot, amire nem allergiás.

- Mikor engedik haza a TEP-beültetésen átesett betegeket, ami után az életük kiszolgáltatott marad hosszú hónapokig.

- Ez is a páciens sérülésétől, gyógyulásától, életkorától, erőnlététől függ. Többnyire 4-5 nap után betegszállítóval térnek otthonukba, előtte a sebész kiállítja a zárójelentést. Itt feltünteti a gyógytornászigényét; a 2 x 14 alkalmas házi gyógytorna szolgáltatást, mely ingyenes. A társadalombiztosító finanszírozza, mivel a speciális gyógytorna elkerülhetetlen része a rehabilitációnak a műtét után. Ezt az igénylést még a kórházba vonulás előtt a családorvosnak kell bejelenteni. Hetente legalább kétszer-háromszor meg kell jelennie a gyógytornásznak a beteg lakásán. Ezt telefonon pontosítják, s mivel hetekig-hónapokig a járás minősége eltér az egészségesekétől, illetlenség túl korai időpontot felajánlani a gyógyulásra váróknak.

- Ha nem megy a gyógytornász mindennap, a megtanult gyakorlatokat a köztes időben is végezni kell?

- Ez így igaz. Természetesen, mindennap legalább 15-20 percig. Ha fáradékonyabb valaki, rövidebb ideig, majd fokozatosan egy nap kétszer is ismételhető a gyógytorna. A szobabicikli használata is nagyon fontos. Ennek megkezdését a gyógytornász állapítja meg. A lépcsőzést is ő tanítja a műtött betegnek, ha elérkezik az ideje. Az utcai sétákat kísérővel lehet csúsztatni a negyedik hónapig is. Pár hétig csakis fél órát. A lakásban érdemes fokozatosan elhagyni a segédeszközök használatát, és a sétákat mindenképpen beiktatni az otthonunkban is. Túlterhelni tilos a műtött lábat!

- Sajnos ezt senki nem közli a betegekkel előre, nincs tájékoztatás a kórházból való távozáskor.

- Helytelen, mert fokozza a bizonytalanságot, kiszolgáltatottságot a páciensekben. Valóban nem sejti senki előre, hogy a „satuérzés”, ami a térd kínzó szorító érzése, egy évig is eltarthat, vagy tovább. Ez zavaró a járás során, az éjszakai pihenést is derékba töri.

- Mi képezheti még a rehabilitáció részét?

- Ha a beteget az otthonába engedjük, a házi gyógytorna az elsődleges, kötelező a gyógyulás érdekében. Vannak, akik térdgépet bérelnek 3-4 hétre, ami költséges, de sokak bíznak benne a torna mellett. Könnyíti a térdhajlítást, a 90 fok elérése alap egy hónapon belül.

Ha igényli a beteg, kórházi rehabilitációs osztályra helyezzük át, ahol intézménytől függően nemcsak gyógytornában részesülhet, hanem más gyógyító kezelésekben is. Előre pontosítani kell ennek az igényét. A COVID-19 járvány miatt jelentősen csúsztak a kitűzött TEP-operációk is, illetve később is a látogatási tilalom életben maradt. Voltak, akik a koronavírus-járványtól való félelem miatt nem akartak a rehabilitációs kezelésen részt venni egészségügyi intézményben. Javasolni szoktuk az otthoni jegelés folytatását, amit a betegek megtanultak a kórházban, 4-6 hétig legalább még viselni kell a kompressziós harisnyát. Addig, amíg a véralvadásgátló tablettát szedik. Ezt a sebész írja fel a kórház elhagyásának napján. Érdemes kenőccsel enyhíteni a fájdalmat, ha a seb teljesen begyógyult. Orvosi tanácsot ilyen esetben kérjünk, ha bizonytalanok vagyunk a hegesedés állapota miatt. Fájdalomcsillapítóra is szükség van a rehabilitáció mellett. A fájdalmat nem kell tűrni. Ez egy komoly, nagy műtét.

Heller Judit gyógytornász a következtető tájékoztatást adta a TEP-operációt követő rehabilitációról

- A szakember által betanított gyógytornagyakorlatokat mindennap végezni kell, amik a gyógyulással arányosan változnak, összetettebbek lesznek. A gyógytorna célja a meggyengült ízület, izomzat erősítése, ami a járást is megkönnyíti. Önállóan kitalált feladatokat tilos beiktatni. Ha eljut a beteg odáig, hogy fél órát, majd egy órát már képes sétálni a szabad levegőn, gyakran elegendő a reggeli 20 perces gyógytorna. Erős, kínzó feszülés esetén a lazító gyakorlatok áldásosak lehetnek. Kezdetben hétszer-nyolcszor ismételjük a gyakorlatokat, majd a tíz-tizenöt sem lesz sok. Ha fáradunk közben, lazítsuk a bokánkat, lábfejünket. Körözzünk, ne rázogassuk! A szobabicikli használatát tíz perccel kezdjük, haladjunk fokozatosan a napi 45-50 percig. Amennyiben fájdalom jelentkezik, nem szabad erőltetni. A pihenésre, a jegelésre fordítsunk figyelmet, akárcsak a vitamindús, kiegyensúlyozott táplálkozásra, bő folyadékbevitelre.

Lényeges, hogy a kiszolgáltatott beteget a család semmiképpen ne hagyja magára. Hosszú heteken át a toalettbe, fürdőszobába való eljutás felér egy „speciális” mozgásterápiával.

A fizikoterápiás kezelés megkezdésére sajnos kivételes esetben hívják fel a betegek figyelmét. Így a hetedik hónap körül, kérjenek időpontot ahhoz a reumatológushoz, aki a műtét előtt őket kezelte. A pontos rehabilitációs gyógyító „csomag” összeállítása a szakorvos feladata. A szövetregenerációra, a gyulladáscsökkentésre, a fájdalomcsillapításra is fontos hangsúlyt fektetni. A TEP utáni rehabilitáció elsődleges célja, hogy óvjuk a beültetett térdprotézist, a beteg helyes járását stabilizáljuk a gyógytornával, manuálterápiás kezeléssel. A munkába állás egy évet is igénybe vehet, s csak fokozatos terheléssel.

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Orvos szakértő: Dr. Nagy István, traumatológus-sebész főorvos és Heller Judit, gyógytornász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hüvelygomba Hüvelygomba

Milyen tünetekről ismerhető fel? Mi okozhatja? Hogyan kezelhető?

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Milyen élelmiszereket részesítsünk előnyben az étrendünkben?

Térdprotézis-operáció: kórteremtől a műtőig, lábadozásig

Az emberek alig tulajdonítanak jelentőséget annak, amikor beteg ismerősüktől, családtagjuktól ezt a választ kapják: „Semmihez nem hasonlítható az...

Térdprotézis-beültetés: a fejlődés lehetőségei

A térdprotézis egy beültetett implantátum, melynek célja a jól terhelhető és fájdalomtól mentes ízület. A sorozatban gyártott, hagyományos...

Reménykedhetünk, hogy az intelligens térdprotézis nem csak álom

Nem csak a szépkorúak élik meg a térdízületi gyulladás, porckopás, fájdalom, és az azzal járó mozgáskorlátozottság, beszűkült...

Egyénre szabott térdprotézis okos eszközök segítségével

A svájci Symbios cég olyan szoftvert fejlesztett ki, amivel az eddiginél is jobban optimalizálhatóak a térdprotézisműtétek. Az okos eszközökkel...

Mikor van szükség térdprotézisre?

Az izmok által alig védett térdízület nagyon sérülékeny, ezért balesetből eredő térdelváltozások, ízületi gyulladás vagy (időskori)...

Térdprotézis beültetés: már nemcsak az időseket érinti

Egyre több emberre igaz, kortól függetlenül, hogy ízületi porckopás miatt térdprotézis beültetése jelenti számára az egyetlen megoldást. Míg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.