Miben tud nekem segíteni egy házi ápoló szolgálat?

Nurse Háziápolási Szolgálat
frissítve:

Mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy milyen feladatok ellátására lenne szükség. Amennyiben OEP által finanszírozott szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, tudnunk kell, hogy csak szakápolási feladatok ellátását biztosítja a társadalombiztosítás részünkre.

Szakápolási feladatok a következők: higiénés szükségletek ellátása, infúzió bekötés, injekció beadás, vérvétel, katéterezés, sebkötözés, sztómaellátás, beöntés.

A sztóma ápolása, kezelése
Bizonyos betegségek (daganatos elváltozások, gyulladásos vastagbél megbetegedések) esetén olyan műtéti beavatkozás válik szükségessé, mely az emésztő és a vizeletelvezető rendszert érintheti. Ezekben, az esetekben a páciens testfelszínén egy vendégnyílást alakítanak ki, ahol napi szinten történhet az „ürítés”. A sztóma ápolása, kezelése

Elsősorban érdemes háziorvosunkkal, vagy kezelőorvosunkkal egyeztetni a felmerült ápolási igényekről. Ezek után az orvos felveszi a kapcsolatot az érintett háziápolási szolgálattal. A házi ápoló szolgálat munkatársai ezután felkeresik az ápoltat az otthonában, és személyesen egyezetnek Önnel, hogy milyen feladatokat tudnak vállalni és mely időpontban. Előfordul, hogy az ápoltnak több ellátásra lenne szüksége, vagy a hozzátartozók úgy látják, megnyugtatóbb lenne számunkra, ha munkaidejük alatt nem maradna felügyelet nélkül az ellátásra szoruló szerettük. A társadalombiztosítás keretein belül nyújtott szolgáltatás esetén az igénybe vehető ellátás függ az ellátott állapotától, betegségétől, valamint az ápolási szolgálat kapacitásától, anyagi lehetőségeitől.

Amennyiben Önnek nem felel meg az OEP által finanszírozott otthonápolási ellátás, akár időtartamát, akár időpontját tekintve, úgy módjában áll privát házi ápolási cégek segítségét kérni. Ezen cégek felől leggyorsabban az interneten keresztül tájékozódhatunk. A privát otthonápolási cégek ugyanúgy ellátnak szakápolási feladatokat, mint az OEP által finanszírozott szolgáltatok, azonban ennek költsége már az ellátottat, illetve családtagjait terheli. Nagy előnye, hogy a szakápolási, gondozási feladatok az ellátott igényeinek megfelelően variálhatók, folyamatosan alkalmazkodva az ellátott állapotához, gyógyulásához. A családtagoknak lehetőségük van az ápolás időpontját, időtartamát megválasztani, változtatni, az esetleges elfoglaltságaikhoz, munkaidejükhöz igazítani. A privát otthonápolási szolgálatok a szakápolási feladatok mellett ellátnak gondozói feladatokat, mint a bevásárlás, főzés, takarítás, gyógyszer felíratás, kiváltás, hivatalos ügyek intézése, orvoshoz kísérés. Magán otthonápolási cégek továbbá segíteni tudnak nekünk az ápoláshoz szükséges gyógyászati segédeszközök beszerzésében is.

Ideális esetben a társadalombiztosítás által nyújtott szolgáltatásokat egészíthetjük ki privát és/vagy alapítványi kereteken belül működő házi ápolási szolgálatok segítségével, mellyel gazdaságosan biztonságban tudhatjuk szerettünket.

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.