Csecsemőnek tehéntejet? - Kutatás

Szerző: MTI

Arra a megállapításra jutottak tanulmányukban izraeli kutatók, hogy hasznos lehet megkóstoltatni a két hétnél kisebb csecsemőkkel a tehéntejet, mert ez megvédheti őket a tej fehérjéivel szembeni allergia kifejlődésétől a későbbiekben.

Az eredmény meglepetésként érte a kutatást vezető Jicak Katzot, az izraeli Tel-Avivi Egyetem munkatársát. Kollégáival azt próbálták ellenőrizni, hogy mennyire helytállók a jelenlegi adatok a tejallergia előfordulási arányára, annak kockázati tényezőit azonban nem keresték.

Laktóz intolerancia
A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot. Laktóz intolerancia >>

Vizsgálatukba 13 ezer gyereket vontak be, közülük 66-nál (0,5 százalék) tudták igazolni a tehéntej fehérjéire való allergiát. Amint a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban megjegyzik a szerzők, ez az arány jóval alacsonyabb a most szokásos becslésnél, amely 1-3 százalék közé teszi a tejallergiás gyerekek hányadát.

Nem találtak kapcsolatot a kutatók a tej- és a szójaallergia között sem, noha egyes korábbi becslések szerint három tejallergiás gyerek közül egynél a szójára való túlérzékenység is fellép.

Katz ezért úgy véli, hogy a szója megfelelő helyettesítő lehet a tejallergiás gyerekek számára. Az elemzés következő megállapítása azonban még ennél is jobban meglepte a kutatókat.

Kiderült, hogy azoknál a gyerekeknél, akik 15 napos koruknál később kaptak először tehéntejet, 19-szer gyakrabban alakult ki tejallergia, mint azoknál, akik életük első két hetében megízlelték a tehéntejet.

Gyermekorvosok úgy tartják, hogy a csecsemők gyomor- és bélrendszere nem képes rendesen megemészteni a tehéntejet, ezért nem tanácsolják korai bevezetését a baba étrendjébe. A mostani tanulmány eredménye azonban azt mutatja, hogy előnye is lehet, ha a fiatal csecsemő szervezete találkozik a tehéntejjel, így megelőzhető lehet ugyanis, hogy később a tehéntej fehérjéit idegen anyagként azonosítsa a test, és allergiás reakcióval támadja meg a vélt betolakodót.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A pollenek fogékonyabbá tehetnek a...

A virágpornak való kitettség érzékenyítheti, fogékonyabbá teheti az embert a COVID-19 kialakulására - derül ki egy március 9-én publikált...

Víz okozta csalánkiütés avagy...

A víz okozta csalánkiütés (aquagenic urticaria) a csalánkiütés (urticaria) egy ritka fajtája. Vízzel történő érintkezést követően kiütések...

Tejhelyettesítő élelmiszerek

A tejet hol jó, hol rossz színben tüntetik fel, holott a lakosság csupán kis részét érinti az általa kiváltott allergia vagy túlérzékenység....

Mivel helyettesíthetjük a tejet?

Míg a tejcukorérzékeny (laktózintoleranciás) betegek speciális (laktózmentes) termékekkel pótolhatják a tejet, addig a tejfehérje (például kazein)...

Tej és tejtermékek: Ön tudta?

A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. Ennek...

A tej: 10 kérdés, amelyekre itt a...

Naponta legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő minőségű tejtermék elfogyasztása javasolt, amellyel a napi ajánlott kalciumbevitel nagy része...

Ihatok tejet, ha cukorbeteg vagyok? -...

Cukorbetegként mennyi tejet ihatok? Egyáltalán ihatok tejet? Mit kell tudni a tejről? Mondjak le róla teljesen? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.