Táplálkozási irányelvek az atópiás ekcéma kezelésében

szerző: Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus - Budai Allergiaközpont
frissítve:

Gyakori megfigyelés, hogy az ekcéma tünetei összefüggnek az elfogyasztott ételekkel. Az allergiás hajlam az ételallergia és az atópiás bőrgyulladás esetében is alapvető, a két kórkép összefüggése mégsem általános.

A tipikusan csecsemőkorban jelentkező atópiás ekcémát a bőr kifejezett kiszáradása okozza. Ennek hátterében a kutatók a bőrben egy bizonyos anyag, a filaggrin fehérje kóros vagy csökkent termelődését igazolták, melyet az adott gén hibás működése okoz. Emellett bizonyos lipidek, ceramidok csökkent termelése is hozzájárul a bőr kiszáradásához. Az atópiás ekcéma kezelésében tehát az első és alapvető lépés a bőr megfelelő zsírozása: lipidpótló, esszenciális zsírsavakban gazdag testápolókkal.

Minden tényező, ami fokozza a bőrszárazságot (például téli hideg idő, szél vagy víz) rontja az ekcémát. Az is jól ismert, hogy pszichés tényezők, stressz nagymértékben befolyásolják a tüneteket. Fontos megfigyelés továbbá, hogy az atópiás ekcéma összefüggést mutat az ételallergiával, és így a táplálkozás is alapvetően befolyásolhatja az ekcémás tüneteket.

Nem mindig áll ételallergia az atópiás ekcéma hátterében

Korábban azt feltételezték az orvosok, hogy a csecsemőkori ekcémát valamilyen étel (leggyakrabban tej vagy tojás) fogyasztása okozza. A kutatások később azonban azt igazolták, hogy az ekcémás csecsemők csak egy részénél jelentkezik valódi ételallergia, és az allergiás hajlam ellenére az ekcémások csak egy részénél van közvetlen összefüggés az elfogyasztott étel és az ekcémás panaszok között.

Az ételallergia biztos diagnózisa diétát követően végzett terheléses vizsgálattal állítható fel, amikor például tejterméket vagy tojást tartalmazó ételek adása után megfigyeljük a gyermekek bőrtüneteit. Csak akkor kell diétát tartani, ha az adott étel fogyasztása után biztosan romlanak az ekcémás tünetek, tehát az összefüggés egyértelműen igazolható. Ellenkező esetben fontos tápanyagoktól foszthatjuk eg feleslegesen a fejlődő szervezetet. Nagyon fontos, hogy sem a laborvizsgálatok, sem a bőrtesztek nem nyújtanak biztos diagnózist, így önmagukban ezek alapján sose kezdjünk gyermekünknél diétát.

Ekcéma és ételallergia összefüggései

Oregoni kutatók felmérése szerint a legtöbb esetben az atópiás dermatitisz az ételallergia kialakulása előtt mutat tüneteket. A 3-18 hónapos csecsemők körében végzett elemzés eredményei szerint az atópiás dermatitisz enyhe eseteinél a kicsik nagyjából 15 százalékánál diagnosztizáltak ételallergiát is, a súlyosabb eseteknél ez az arány ennél magasabb volt. (Medipress)

Az ekcémás csecsemők hozzátáplálása

Korábban az ekcémás csecsemőknél a gyakori allergiát okozó tejtermékek, vagy tojás bevezetése csak 1 éves kor után volt javasolt. Széles körű klinikai vizsgálatok eredményei alapján ezt az időpontot újabban 4-6 hónapos kor közé teszik. Ebben az életkorban az elfogyasztott ételekre úgynevezett tolerancia alakul ki, vagyis a csecsemők hozzászoknak az elfogyasztott ételekhez. Későbbi életkorokban a tejfehérjék vagy a tojás allergének már gyakrabban provokálhatnak allergiát. A gyakori allergének bevezetését tehát fél éves kor körül javasolt elkezdeni, kis mennyiségekben, feldolgozott formákban (tejtermékek, tojást tartalmazó ételek formájában).

Az anyatejes táplálásban részesülő babáknál általában jóval alacsonyabb az allergiás eredetű betegségek, így az atópiás dermatitisz előfordulása is. Nagyon fontos, hogy a hozzátáplálást szoptatás mellett kezdjük el, így csökken az allergiás érzékenység kialakulása. Az új ajánlások nem javasolnak speciális diétát sem terhesség alatt, sem szoptató édesanyáknak.

Kinőhetőek ezek a betegségek?

A csecsemőkori ekcémát a kisgyermekek jelentős része 2-3 éves korára kinövi. Akiknél nem múlik el, azok fokozott allergiás hajlammal rendelkeznek, és rendszerint más allergiák is megjelennek a későbbi életkorokban. A csecsemőkori ételallergia jelentős részben szintén kinőhető a fokozatos hozzátáplálás segítségével, vagy jelentősen enyhülnek annak tünetei. Azonban megfigyelések szerint az ételallergia gyakran nagyobb arányban marad fenn, mint az ekcéma. Az állapotok időbeli alakulása egyedi és változó lehet, nincs általános szabály a betegségek időbeli alakulására.

Kutatás a probiotikumokról

Egy holland kutatás eredményei szerint a probiotikus baktériumoknak jelentős megelőző hatása van a magas allergia-kockázattal rendelkező gyerekeknél. Az első 3 hónap során jóval kevesebb ekcémás megbetegedés történt a probiotikumokkal kezelt újszülötteknél, mint a placebót kapó csoportnál. A szülők által jelzett ekcéma előfordulása egy- és kétéves korban is alacsonyabb volt a probiotikumokat fogyasztó gyerekeknél, az első három hónap során megszerzett védelem pedig megalapozhatja az egész életre szóló preventív hatást.

A hisztaminfelszabadító ételek kerülése

Bizonyos gyümölcsök (eper, málna) a hisztamin felszabadító tulajdonságuk miatt 2 éves kor alatt továbbra sem javasoltak. Hasonlóak az érlelt sajtok (camembert, brie sajt) és bizonyos halfélék is. Tartósítószerek, színezőanyagok, aromák szintén fokozott hisztamin felszabadulást okozhatnak, ezzel rontják a meglevő ekcémás tüneteket, ezért ezeket érdemes kerülni.

Szerző: Dr. Garaczi Edina - Budai Allergiaközpont

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Budai Allergiaközpont - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.