Van megoldás a parlagfű-allergiára?

Szerző: MTI

Az antihisztamin tabletták, szemcseppek, orrsprayek enyhítik a pollenallergiás panaszokat, de a kezelés megszakítása után a tünetek ismét jelentkeznek. Orvosi ellátás nélkül az évek során asztmás rohamok alakulhatnak ki, a beteg kevésbé lesz ellenálló a többi allergén anyaggal szemben, ami tovább nehezíti a gyógyszeres kezelést.

A platán, a tölgy, a fűz, a gyertyán már elérte a csúcsidőszakot, és fokozatosan erősödik a dió- és az eperfafélék pollenszórása is. A nyár beköszöntével pázsit-, csalán-, útifűpollenjeivel telítődik a levegő, augusztus derekán pedig a parlagfű növeli a terhelését.

A levegőben megtalálható, szabad szemmel nem látható virágporok - más néven allergének - kétmillió embernél okoznak allergiás tüneteket. A pollenallergiások 60 százaléka érzékeny a parlagfűre: a könnyezéssel, szemviszketéssel, szénanáthával, tüsszögéssel, csalánkiütéssel járó betegség egyaránt sújtja a felnőtteket, a gyermeket és a fiatalokat, és egyre gyakoribbá válik a 2-3 éves kisgyermekeknél is.

Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus szakorvosa olyan gyógymódról számolt be, amellyel megelőzhető és hosszú távon is gyógyítható a betegség. Az allergén specifikus immunterápia - ASIT - injekciós formáját a betegség tömeges megjelenésekor, már 1911-ben alkalmazta két angol orvos, Leonard Noon és John Freeman.

A gyógymód a vizsgálatok alapján hatásosnak bizonyult, és a betegek - a kellemetlen szúrások és az időnként előforduló súlyos mellékhatások ellenére - a rendszeres gyógyszerszedés helyett inkább a tartósabb megoldást választották. Az utóbbi száz évben kifejlesztett új módszerekkel sikerült kiszűrni a mellékhatásokat, egyszerűbbé tenni a terápiát.

Javulás két év alatt jelentkezik

A pollenallergiás betegek körében az allergiás nátha enyhe és középsúlyos eseteiben, illetve enyhe asztmánál egyre inkább teret hódít a specifikus immunterápia. A 3-5 évig tartó, otthon is elvégezhető terápia alatt az immunrendszert fokozatosan szoktatják hozzá az allergiát kiváltó allergénhez.

A parlagfű-allergia esetében a szezonális kezelést már március végén, április elején el kell kezdeni, hogy a szervezet az augusztusi virágzás előtt védettséget szerezhessen. A parlagfűből laboratóriumi körülmények között nagy tisztaságú parlagfűkivonatot készítenek: az előírt, napi adagokat a nyelv alá cseppentve vagy adagolópumpával lehet beadni a betegnek, de a koncentrátum készülhet tabletta formájában is.

- Sikeres kezelés esetén az allergiás tünetek már az első évben mérséklődnek, a második évben pedig már határozott javulás észlelhető - összegezte az eddigi tapasztalatokat Balogh Katalin. - Csökkenthető vagy megszüntethető a gyógyszeres kezelés, hosszabb távon megelőzhető a súlyosabb allergiás betegség, az asztma kialakulása, és nem következik be újabb allergénekre való túlérzékenység. A terápia alkalmazható még poratka túlérzékeny betegeknél is, de valamennyi esetben szükség van szigorú, folyamatos orvosi ellenőrzésre.

Immunterápia: támogatott kezelés lehet?

A szakorvos egyidejűleg hangsúlyozta, hogy súlyos asztmás betegeknél nem ajánlott a terápia. Az állatszőr-allergia esetén nem terjedt el az alkalmazása, rovarméreg-allergiában pedig ma is csak az injekciós forma használható.

- Az allergén specifikus immunterápia szezonális kezelése évente 50 ezer forintjába kerül a betegeknek - közölte az immunterápia-specialista. - Az uniós országok többségében, Magyarország és Románia kivételével, a kezelés 70-100 százalékát az egészségbiztosítás finanszírozza.

Pollennaptár

Jó, ha tudjuk, hogy mikor virágzanak a legfontosabb magyarországi allergén növények. Pollennaptár >>

A civil szervezetek és a helyi önkormányzatok próbálnak forrást keresni a támogatásra. Az allergológus szakma és a betegszervezetek abban bíznak, hogy az immunterápia végül bekerül a támogatott kezelések körébe, ami azért is fontos lenne, mert Magyarországon a pollenallergiások közel 60 százaléka allergiás a parlagfűre, míg ez az arány a kevésbé fertőzött országokban mindössze 45 százalék.

- A parlagfű okozta szénanátha a mindennapi életvitelt is befolyásolja, csökkenti a teljesítőképességet, alvászavarhoz, kimerültséghez vezet - mutatott rá Balogh Katalin.

Leghatékonyabb a virágzás előtti védekezés

A parlagfű a legigénytelenebb, egyszersmind a legagresszívabb gyomnövény. Egy gabonaszállítmánnyal Észak-Amerikából került Magyarországra az 1920-as években. Rövid idő alatt megszokta az éghajlatot, ma már az egyik legelterjedtebb egészségkárosodást okozó gyomnövény. A mélyebb talajrétegekbe került magok akár 30-40 évig is csíraképesek maradnak.

Kedvező feltételek mellett, ha a felszín közelébe kerülnek, ismét kikelnek, és növekedésnek indulnak. Augusztusban a virágport a szél akár több 100 kilométeres távolságokra is képes eljuttatni.

Október közepén átlagosan 3-4 ezer csíraképes magot érlel a növény, de kedvező feltételek mellett egyetlen tő akár a 60 ezer darabos termésszámot is elérheti.

A parlagfű elleni védekezés egyik leghatékonyabb módszere, ha virágzás előtt tőből kitépik a növényt a földből, kaszáláskor és kapáláskor pedig célszerű elvágni a gyökeret, hogy ne tudjon újra kihajtani.

(MTI)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Szívmegállás Szívmegállás

Hetekkel korábban lehetnek tünetei. Tudatosan kellene figyelni a jelekre.

A kezeletlen pollenallergiások...

Az elmúlt hetekben egyre több pollenallergiás beteg teszi fel a szokásos kérdést magában: ”Vajon miért épp nekem kell ezt a terhet cipelni évről...

A földimogyoró-allergiás betegek...

A földimogyoró az egyik leggyakoribb ételallergén, amely akár anafilaxiát vagy akár halált is okozhat. Világszerte is növekszik az ételallergiák...

Az immunterápiák előnyei

A daganatos betegek részéről felmerülő kérdések legtöbbször a nemzetközi szakirodalom által publikált eredményeket, a gyógyulás esélyeit, a...

Immunterápiával az allergia ellen

A modern orvostudománynak köszönhetően, már nemcsak az allergiás tünetek, panaszok akut csökkentésére van lehetőség, hanem immunterápiával a...

Immunterápia: az allergia kezelése...

A 100 éves múltra visszatekintő immunterápiás kezelés egyre ismertebb és elterjedtebb hazánkban is. Az évforduló alkalmából az Allergy folyóirat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.