Az allergiás megbetegedések okai

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Ha szemviszketéssel, tüsszögéssel, vagy a szezonális allergia egyéb tüneteivel küzd, érdemes lenne átgondolni a szigorú kézmosási szokásait, melyről azt hitte, hozzájárul az egészségéhez.

A téma cikkei

8/1 Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei
8/2 Allergia: miért van egyre több beteg?
8/3 Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?
8/4 Praktikus tanácsok allergiásoknak
8/5 Keresztreakciók - Mit ne együnk?
8/6 9 dolog, mely súlyosbítja az allergiás tüneteket
8/7 Az allergiás megbetegedések okai
8/8 Jótanácsok allergiásoknak

A rögeszmés tisztaságmánia hatására az emberi immunrendszer ellenünk fordul – állítja Dr. Guy Delespesse, a Montreali Egyetem Allergia Kutató Laboratóriumának igazgatója. A laboratórium a múlt héten adta ki legújabb kutatásainak eredményét.

„Fordított kapcsolat van a higénia színvonala, illetve az allergiás és autoimmun megbetegedések előfordulása között” – nyilatkozta Delespesse. „Minél sterilebb környezetben él egy gyermek, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy élete során valamilyen allergiával vagy immunrendszeri megbetegedéssel fog küzdeni.”

Nem csak allergiát okoz

Delespesse szerint a túlzott higénia nem csak a szezonális allergiáért felelős. Az ekcémás és csalánkiütéses megbetegedések száma is folyamatosan növekszik, melynek egyik fő oka az, hogy igyekszünk korlátozni a szükséges baktériumokkal való kapcsolatunkat.

Mit nevezünk náthának?
A nátha (rhinitis, rinitisz) szó klinikai értelemben az orrnyálkahártya gyulladását jelenti. Orrnyálkahártya-gyulladásról akkor beszélünk, ha a tüsszögés, orrfolyás, gátolt orrlégzés közül legalább két tünet napi rendszerességgel, fél-egy órán át megfigyelhető. Bővebben a nátháról>>

1980-ban a nyugati országok lakosságának 10 százaléka szenvedett különféle szezonális allergiáktól. Delespesse kutatása szerint ez 30 százalékra növekedett 2010-re. A gyerekek különösen veszélyeztetettek, ma már minden tizedik asztmás, és a betegség okozta halálozási arány is nő.

Csak az Egyesült Államokban évente 32 milliárd dolláros kárt okoznak a szezonális allergiák a gazdaságnak a közvetlen egészségügyi költségek és a termelésből való kiesés által.

Delespesse kutatása alátámasztja David Strachan epidemiológus 1989-es „higéniai hipotézisét”, mely a túlzott higéniát okolta a brit gyerekek körében tapasztalható allergiás megbetegedésekért.

Ő azt tapasztalta, hogy a fiatalabb testvéreknél kisebb az allergia kockázata, mivel az idősebb testvérek jelenlétével több mikróbának voltak kitéve.

Minden az allergiáról
Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

Más szóval, az immunrendszerünknek már korán szüksége van arra, hogy megtanulja megvédeni magát a különféle kórokozókkal szemben, hiszen ez a képesség fog segíteni a későbbiekben is.

Amint azt Christpoher Karp, a Cincinnati Egyetem immunológusa is alátámasztotta, már az élet korai szakaszában is szükséges, hogy erős kórokozóknak legyünk kitéve, s ezáltal erős immunrendszer fejlődhessen ki.

Egy kis kosz és probiotikum segíthet

Delespesse azt javasolja a szülőknek, hogy hagyják a gyermeküket egy kis kosznak, szennyeződésnek kitenni, s az immunrendszer erősítése, valamint a szervezet hasznos baktériumszámának növelése érdekében adjanak nekik probiotikus joghurtot, vagy tápálékkiegészítőket.

Különösen igaz ez a várandós anyákra, mivel a terhesség alatt fogyasztott probiotikumok segítenek csökkenteni a születendő gyermeknél az allergia kockázatát.

Nem csodaszerek, ám segítenek javítani az étrendünkön és egészségünkön.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:aolnews; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.