Praktikus tanácsok allergiásoknak

Szerző: WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

Ha allergiára utaló panaszaink vannak, még mielőtt saját és ismerőseink véleménye szerint különböző kezelésekbe fognánk, vizsgáltassuk ki magunkat allergológus szakorvossal, mert nem minden fura panasz hátterében áll allergiás mechanizmus.

1. Az okok felderítése. Ha szakorvos mondja ki az allergia diagnózisát, törekedni kell közösen az allergének, a kiváltó okok felderítésére. Ez nem minden esetben sikerül, még szakorvos segítségével sem. Ilyen esetben próbáljuk megfigyelni a legaprólékosabban a helyzeteket, a helyeket, a körülményeket, amikor ezek a bizonyos tünetek megjelennek.

Minden az allergiáról
Allergia aloldalunkon minden információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok. Kattintson!

2. Ha nem sikerül az okok felderítése, vezessünk naplót! Mit, mikor, hol ettünk, ittunk, milyen gyógyszert vettünk be, milyen szokatlan szituációkban vettünk részt, mi volt az, ami eltérő volt a korábbi tevékenységünktől, napi szokásainktól. Mennyi időre, mikor, hány órakor jelentek meg a panaszok? Ez azért fontos, mert az allergiás tünetek az adott, kiváltó allergének belégzése, lenyelése, injektálása után mindig jelentkeznek. Ha nem, ez nem allergia, hanem allergiát utánzó tünetcsoport, ezek kezelése könnyebb és nem olyan veszélyes, mintha valódi allergiáról lenne szó. A tünetek makacsul jelentkeznek, sőt fokozódnak, ha nem tudjuk elkerülni az allergén bejutását szervezetünkbe, vagy a kezelés nem megfelelő.

3. Folyamatos egyeztetés az orvossal. Ellenőriztessenek minden friss információt és egyeztessék ezeket szakorvosukkal, mielőtt még hozzáfognának és kipróbálnák valamilyen terápiás eljárást. Nagyon sok reklámozott készítmény tartalmazhat olyan anyagot/anyagokat, amelyek kifejezetten károsak lehetnek bizonyos allergiafajták esetén. Polleneket tartalmazó méz, propolisz készítmények szénanáthásoknál nagyon súlyos panaszokat okozhatnak még szezonon kívül is.

Ha ismert az allergiánk, ne tegyünk úgy, hogy úgysem lehet kezelni és segíteni rajta, ezért nem megyünk orvoshoz. Az allergiás betegségek kezelésére kedvezményesen felírható gyógyszereket azért kell 3-6 havonta újra engedélyezni és javasolni allergológus szakorvosnak, mert ha a betegség nem is gyógyul meg, de változhat a súlyossági foka és ennek megfelelően a kezelési stratégia is és a javasolt gyógyszerek összetétele.

A téma cikkei
8/1 Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei
8/2 Allergia: miért van egyre több beteg?
8/3 Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?
8/4 Praktikus tanácsok allergiásoknak
8/5 Keresztreakciók - Mit ne együnk?
8/6 9 dolog, mely súlyosbítja az allergiás tüneteket
8/7 Az allergiás megbetegedések okai
8/8 Jótanácsok allergiásoknak

4. Kerüljük az allergént! Ha ismert az allergén, akkor törekedjenek ennek lehetséges totális elkerülésére. Ez nem mindig sikerül, főleg olyan allergének esetén, mint a pollenek, levegőben levő gombák. Ebben az esetben kísérjék figyelemmel a pollenjelentéseket (újságok, ÁNTSZ, tv-képújság stb.) és - ha a pollenkoncentráció emelkedik - szemünket védjük napszemüveggel, mossuk ki hideg vízzel naponta többször is, mossunk naponta hajat, ilyenkor ne fussunk, ne sportoljunk a szabadban, a szobánkat csak éjjel szellőztessük, tartsuk zárva ablakunkat.

5. Tudjanak allergiánkról mások is! Ha olyan allergiánk van, ami eszméletvesztést is okozhat, írjuk ezt olvashatóan egy lapra, amit a személyi okmányainkkal együtt tartsunk mindig magunknál, olyan esetre, ha véletlenül eszméletlenül találnak ránk (méh- és darázscsípés anafilaxia, földimogyoró-, rák-, tengergyümölcsei-, ételanafilaxia, gyógyszerallergia stb.).

Olvasson tovább! Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

6. Legyünk tájékozottak! Ha allergiánkat vagy asztmás panaszainkat bizonyos gyógyszerek váltják ki vagy állapotunkat rontják, tanuljuk meg a vegyület nevét és olvassuk el a gyógyszerek hatóanyagát, vagy tudassuk ezt bármilyen helyzetben orvosunkkal, kérjünk tanácsot. Tanuljuk meg és ismerjük fel az élelmiszerek csomagolásán látható betűk és számok jelentőségét, mert ezzel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

7. Fontos a készülék helyes használata. Ha légúti allergiánk (asztma, szénanátha) van, tanuljuk meg pontosan a belégző készülékek használatát, a belégzett szerek összetételét és melyiket mire, mikor használjuk. Kérjük meg orvosunkat tanítson meg minket melyik szernek milyen hatása van és melyek a várható mellékhatások. Nagyon gyakran nem ismerjük mit, mire, mikor kell használni és mi a várható gyógyhatás.

8. Az allergiát nem csak örökölni lehet. Az allergiára való hajlam örökölhető, de szerezhető is. A sportolás, az egészséges táplálkozás, a dohányzás mellőzése nagymértékben csökkentheti a hajlamot. Tegyünk meg mindent környezetünk védelmére, ne szennyezzük a levegőt, a talajt, a vizet! Vigyázzunk rá, mert sokat segíthetünk, enyhíthetjük meglévő panaszainkat és utódainkat is megóvhatjuk az allergiás betegségek gyakoriságától.


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

Módosítva: 2021.05.29 11:25, Megjelenés: 2017.08.29 11:25
Címkék: Allergia, Allergén
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Prick teszt - bőrpróba allergének...

A prick teszt egyszerű, gyors, megbízható módszer annak kimutatására, hogy mi okozza az allergiás tüneteket. A vizsgálatot tisztított...

A hőségben is ügyeljünk az...

Az előrejelzés szerint a napokban hazánkba ismét visszatér a kánikula. A nyári hőség idején fokozott figyelmet igényel az EpiPen Junior 150...

Fogkrém-allergia - Ezek lehetnek a...

A fogkrémekben található fluorid allergén tulajdonságain kívül a fogkrém ízét biztosító egyéb összetevők is gyakran okozhatnak allergiás...

Az allergia 6 elképesztő, ám gyakori...

Képzelje el, ahogy ül a kedvenc kocsmájában, rendel egy korsó finom sört, belekortyol a hideg és habzó italba, majd elvörösödik és elkezd folyni az...

Immunterápia: A gyógyulás ígérete...

Az allergiás betegek nagy része - panaszai enyhítését remélve, olykor marékszámra, tüneti gyógyszereket szed. Egyéni szempontjaikat figyelembe...

Tippek a háziállat-allergia...

Ön is szenved a háziállat-allergiától? Íme, néhány hasznos tanács, melyek betartásával enyhítheti a tüneteket!

Az állati szőr okozta allergia...

Az állatszőr-allergiában szenvedőknek többnyire nem kell szövődményektől tartaniuk. A folyamatosan allergiás ingernek kitett személyeknél azonban...

Gyógyítható és megelőzhető-e az...

Az allergiát kiváltó anyag (allergén) kerülése csak az első életévekben járhat igazán sikerrel, de a folyamatos üvegbúrában való élet nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.