Parlagfű-allergiára megoldás lehet az immunterápia

Dr. Csáki Csilla
szerző: Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus - WEBBeteg
frissítve:

Elkezdődött az allergiaszezon, ismét hosszú a várakozás az allergológusnál: megérkeztek a nyírfa-, mogyorópollen-allergiások, ők a már kialakult allergiás tüneteik miatt jöttek gyógyszert felíratni.

Jövögetnek a fűpollen allergiások is, készülnek május végi-júniusi tüneteikre, jó előre beszerzik a szükséges gyógyszereket. A parlagfű-allergiások viszont még egyáltalán nem gondolnak az idén is egészen biztosan megérkező augusztusi parlagfűszezonra és emiatt már megint lemaradnak az időben elkezdett immunterápiáról.

Mi is az az immunterápia?

Sok helyen olvashatunk róla nagy-nagy általánosságokat, de konkrétumot annál kevesebbet. Olvassuk, hogy átprogramozza az immunrendszert, megtanítja elfogadni az allergént, hogy ez az egyetlen oki kezelése az allergiának, szemben a csak tünetileg ható antihisztaminokkal és szteroidos orrspraykkel.

Nem homeopátia, de mégis nyelv alá adott cseppekről olvasunk, meg arról, hogy nem tartalmaz gyógyszerhatású vegyületet, csak az allergiát okozó pollen, atka stb. kivonatát.

Hazánkban kb. másfél millió ember szenved a parlagfűallergiától, a parlagfűvel hasonlóképp elárasztott Szlovákiában is biztosan van egymillió. Náluk 40-60000 embert kezelnek immunterápiával, nálunk csak pár százan, egy-két ezren ismerik ezt a kezelési lehetőséget.

Mi lehet ennek a nagy eltérésnek az oka?

Részben nyilván az, hogy míg a környező országokban, Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában a TB támogatja ezt a kezelési módszert, addig nálunk, a világ parlagfűvel legszennyezettebb országában, nincsen ilyesmire TB támogatás. Ezzel együtt nem árt tudni, hogy TB támogatás híján is létezik ma már kedvező áron immunterápiás lehetőség, melynek költsége összevethető az ilyenkor szükséges antihisztamin gyógyszerek árával.

Hogyan zajlik konkrétan egy ilyen kezelés?

A parlagfűkivonatot tartalmazó cseppeket két hónappal a parlagfűszezon kezdete előtt, tehát május hónapban kezdi el adagolni, a nyelve alá cseppentve a páciens. Két hétig fokozatosan emelkedő adagokat cseppent magának, napi egyszer, otthon, reggelente, majd egy telítő adagot elérve ezt adagolja magának folyamatosan, egészen a szezon végéig, kb. október közepéig.

Ezt a fajta kezelést minden évben megismétli, összesen 3-5 évig és azt tapasztalja, hogy minden évben egyre jobban vészeli át a korábban nehezen viselt allergiás hónapokat. Egyre kevesebb tüneti gyógyszerre szorul, sőt esetleg el is hagyhatja azokat teljesen.

És ami fontos: már a kezelés első évében csökkennek a tünetek, tehát idén májusi kezdéssel, már idén augusztusra enyhíthetők a várható tünetek. Tavalyi évben kezdett pácienstől idézve, a kezelés első évében, augusztus végén: Döbbenetes, hogy most úgy tudok elmenni egy parlagfűvel borított mező mellett, hogy semmit nem érzek, még csak tüsszentenem sem kell!

Allergia immunterápiát hazánkban elvileg minden allergológia-klinikai immunológia szakképesítéssel rendelkező szakorvos végezhet, ám közülük is még csak kevesen szereztek saját gyakorlati tapasztalatot.

Ki jelentkezhet ilyen kezelésre?

Majdnem mindenki, felnőtt és gyermek egyaránt kaphatja, ha már elmúlt 4 éves és legalább 2-3 éve ismert, pontosan, Prick teszttel és/vagy vérvétellel igazolt pollen vagy poratka allergiája van. Jól beállított asztma nem okoz gondot, ellenjavallt viszont súlyos asztmás tünetek esetén.

Nem kezdhet immunterápiát, aki már szinte mindenre allergiás, aki várandós, rossz állapotú daganatos vagy súlyos pszichiátriai beteg vagy béta-blokkolókat szed magas vérnyomása kezelésére.

Ha parlagfű allergiásak vagyunk, érdemes lenne tehát idén végre időben felocsúdnunk és tétlen várakozás helyett utánajárnunk, nem lenne-e számunkra is alkalmas az immunterápiás kezelés?

Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológusSzerzőnk: Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus; gyerek-allergia.hu

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.