• Parlagfű-allergia és immunterápia

    Dr. Csáki Csilla
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus

    Elkezdődött az allergiaszezon, ismét hosszú a várakozás az allergológusnál: megérkeztek a nyírfa, mogyoró allergiások, ők a már kialakult allergiás tüneteik miatt jöttek gyógyszert felíratni.

    Jövögetnek a fűpollen allergiások is, készülnek május végi-júniusi tüneteikre, jó előre beszerzik a szükséges gyógyszereket. A parlagfű allergiások viszont még egyáltalán nem gondolnak az idén is egészen biztosan megérkező augusztusi parlagfűszezonra és emiatt már megint lemaradnak az időben elkezdett immunterápiáról.

    Mi is az az immunterápia?

    Sok helyen olvashatunk róla nagy-nagy általánosságokat, de konkrétumot  annál kevesebbet. Olvassuk, hogy átprogramozza az immunrendszert, megtanítja elfogadni az allergént, hogy ez az egyetlen oki kezelése az allergiának, szemben a csak tünetileg ható antihisztaminokkal és szteroidos orrspraykkel.

    Hirdetés

    Nem homeopátia, de mégis nyelv alá adott cseppekről olvasunk, meg arról, hogy nem tartalmaz gyógyszerhatású vegyületet, csak az allergiát okozó pollen, atka stb. kivonatát.

     Allergia vagy nátha?

    Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is olyan egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológus szakemberrel érdemes kivizsgáltatni magunkat. Az egyik legfőbb jel, hogy az allergia a célszervtől függően általában mindig ugyanazt a szervet érinti. Allergia vagy nátha? - Tünetek
    Allergia aloldal - Minden az allergiás panaszokról

    Hazánkban kb. másfél millió ember szenved a parlagfűallergiától, a parlagfűvel hasonlóképp elárasztott Szlovákiában is biztosan van egymillió. Náluk 40-60000 embert kezelnek immunterápiával, nálunk csak pár százan, egy-két ezren ismerik ezt a kezelési lehetőséget.

    Mi lehet ennek a nagy eltérésnek az oka?

    Részben nyilván az, hogy míg a környező országokban, Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában a TB támogatja ezt a kezelési módszert, addig nálunk, a világ parlagfűvel legszennyezettebb országában, nincsen ilyesmire TB támogatás. Ezzel együtt nem árt tudni, hogy TB támogatás híján is létezik ma már kedvező áron immunterápiás lehetőség, melynek költsége összevethető az ilyenkor szükséges antihisztamin gyógyszerek árával.

    Hogyan zajlik konkrétan egy ilyen kezelés?

    Az allergiás nátha kezelése

    Az alábbiakban egy általánosan alkalmazott sémát ismertetünk, hangsúlyozva, hogy ez nem alkalmazható minden betegre. A kezelőorvosnak - a beteggel szorosan együttműködve - a páciens tüneteinek súlyosságát, és az előtérben álló tüneteket figyelembe véve kell kialakítania a kezelési tervet. Ismét utalunk az allergének és az irritáló anyagok lehetőség szerinti elkerülésének, mint megelőzésnek a - semmilyen gyógyszerrel nem pótolható - szükségességére. Az allergiás nátha kezelésének lépései

    A parlagfűkivonatot tartalmazó cseppeket két hónappal a parlagfűszezon kezdete előtt, tehát május hónapban kezdi el adagolni, a nyelve alá cseppentve a páciens. Két hétig fokozatosan emelkedő adagokat cseppent magának, napi egyszer, otthon, reggelente, majd egy telítő adagot elérve ezt adagolja magának folyamatosan, egészen a szezon végéig, kb. október közepéig.

    Ezt a fajta kezelést minden évben megismétli, összesen 3-5 évig és azt tapasztalja, hogy minden évben egyre jobban vészeli át a korábban nehezen viselt allergiás hónapokat. Egyre kevesebb tüneti gyógyszerre szorul, sőt esetleg el is hagyhatja azokat teljesen.

    És ami fontos: már a kezelés első évében csökkennek a tünetek, tehát idén májusi kezdéssel, már idén augusztusra enyhíthetők a várható tünetek. Tavalyi évben kezdett pácienstől idézve, a kezelés első évében, augusztus végén: Döbbenetes, hogy most úgy tudok elmenni egy parlagfűvel borított mező mellett, hogy semmit nem érzek, még csak tüsszentenem sem kell!

    Allergia immunterápiát hazánkban elvileg minden allergológia-klinikai immunológia szakképesítéssel rendelkező szakorvos végezhet, ám közülük is még csak kevesen szereztek saját gyakorlati tapasztalatot.

    Ki jelentkezhet ilyen kezelésre?

    Majdnem mindenki, felnőtt és gyermek egyaránt kaphatja, ha már elmúlt 4 éves és legalább 2-3 éve ismert, pontosan, Prick teszttel és/vagy vérvétellel igazolt pollen vagy poratka allergiája van. Jól beállított asztma nem okoz gondot, ellenjavallt viszont súlyos asztmás tünetek esetén.

    Nem kezdhet immunterápiát, aki már szinte mindenre allergiás, aki várandós, rossz állapotú daganatos vagy súlyos pszichiátriai beteg vagy béta-blokkolókat szed magas vérnyomása kezelésére.

    Ha parlagfű allergiásak vagyunk, érdemes lenne tehát idén végre időben felocsúdnunk és tétlen várakozás helyett utánajárnunk, nem lenne-e számunkra is alkalmas az immunterápiás kezelés?

     Egész éven át tartó allergiaszezon

    A lakosság egyelőre nem érintett tagjainak is érdemes tisztában lenniük azzal, hogy valaki éppen most is veszélynek van kitéve, már meg is jelentek a tünetei, másnak csak hetek, esetleg hónapok múlva kezdődnek a panaszai. A szakembereknek viszont egész évben szembe kell nézniük a problémával – az allergiás beteget kezelni kell, egyeseknél megelőzni a betegség kialakulását, másoknál az állapot súlyosbodását. Az ok nélkül való őszi megkönnyebbülésről, a laikus tévhitekről, a téli allergia-szezon jellemzőiről és a szabályozás kacskaringós útjáról is beszélgettünk dr. Csáki Csilla allergológus-immunológus szakorvossal. Egész éven át tartó allergiaszezon

    (WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, www.gyerek-allergia.hu)

    Módosítva: 2020.04.23 22:08, Megjelenés: 2013.08.25 18:37
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Kérdések és válaszok a parlagfű-allergiáról

    A növény virágzásának csúcsidőszaka augusztus közepétől szeptember közepéig tart.

    Koronavírus - a szakértő szerint nincsenek nagyobb veszélyben az allergiások

    A jelenlegi ismeretek szerint nem veszélyezteti jobban a koronavírus az allergiásokat - mondta Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője.

    A parlagfű miatt is több lehet a koronavírusos beteg

    Nem csak az allergiások vannak nagyobb veszélyben.

    Mi az a keresztallergia?

    Többen megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik - főleg allergiaszezonban - olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció emelkedett lenne a környezetben. A panaszokat ez esetben keresztallergia is okozhatja.

    Parlagfű allergiások óvatosan fogyasszanak steviát!

    A stevia (sztívia) a jázminpakóca nevű növény leveléből készült, cukorbetegek, diétázók körében közkedvelt édesítőszer. A természetes, kalóriamentes, a nádcukornál akár 200-300-szor édesebb sztívia fogyasztása parlagfű allergiásoknál azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.

    Itthon a parlagfű, a skandináv országokban a poratka az első számú allergén

    Az elmúlt húsz évben megduplázódott az allergiások száma Magyarországon, jelenleg a lakosság negyedénél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet. Az allergia a környező országokban élőket sem kíméli, van, ahol még magasabb a betegek aránya.

    Immunterápia: A gyógyulás ígérete allergiásoknak

    Az allergiás betegek nagy része - panaszai enyhítését remélve, olykor marékszámra, tüneti gyógyszereket szed. Egyéni szempontjaikat figyelembe véve, érthető, hogy bíznak a gyors megoldást kínáló szerekben, ám társadalmilag, az egészségügy adott finanszírozási helyzetében, nem fogadható el, mert mindez milliárdokat emészt föl.

    Egész éven át tartó allergiaszezon

    Az allergia miatt nem szenvedő - egyre kisebb arányban létező – „szerencséseknek” is fontos tudniuk, hogy evvel az egyént és a társadalmat (az ellátókat, finanszírozókat) egyre nagyobb mértékben sújtó (nép)egészségügyi problémával nem kizárólag az úgynevezett allergiaszezonban lehet találkozni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások