• Alagút szindrómák - Tünetek, okok, kezelés

    WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

    Testünk különböző pontjain megjelenő, kínzó fájdalmakért, zsibbadásokért és izomgyengeségekért gyakran az adott területet beidegző perifériás ideg nyomódása tehető felelőssé.

    Az idegek feladata a külvilágból, illetve a szervezetünkből származó  információ szállítása a központi idegrendszerbe és az idegrendszer által szervezett válaszok visszaszállítása a különböző szervekhez, biztosítva ezzel a szervezet megfelelő működését.

    Az idegek behálózzák egész testünket. A perifériás idegek lefutásuk közben  izmok, inak, erek és csontos képletek között haladnak, melyek helyenként az ideg körül mintegy alagutat képeznek. Ezekben az alagutakban az idegek gyakran nyomás alá kerülnek, melyet bizonyos betegségek pl. cukorbetegség, myxoedema, elhízás, sérülések és a terhesség, valamint bizonyos foglalkozások – például a csukló, könyök fokozott igénybevételével járók – elősegíthetnek. Egyrészről az adott betegséggel együtt járó fokozott oedema képződési hajlam miatt, másrészről, mivel maga az alapbetegség is az idegek károsodását okozza.

    Hirdetés

    Az arcidegzsába

    Majdnem minden ember tapasztal alkalmanként fáradtságot, megerőltetést követően fejfájást. Sokan azonban szokatlan tünetekkel járó fej és arcfájdalmaktól is szenvedhetnek, amelyek hátterében a fej és nyak érzőidegeinek kóros működése feltételezhető.
    Az arcidegzsába

    Az idegek „nyomási sérülése” következtében először zsibbadás érzet jelenik meg, mint legenyhébb tünet, melyhez, ha az ideg kompressziója továbbra is fennáll, érzéskiesés és fájdalom, majd legvégül izomgyengeség és izomsorvadás kapcsolódhat az ideg által ellátott területen.

    A zsibbadás és fájdalom kezdetben az éjszaki órákban jellemző, majd egyre gyakoribbá válik a nappali időszakban is.

    A betegség diagnózisára már a tünetek alapján, a panaszok részletes kikérdezése, valamint a beteg alapos vizsgálata után következtetni lehet.

    Ennek ellenére sokszor nem kerül felismerésre, mert valamilyen súlyosabb betegséget keresnek a háttérben pl. gerincsérvet, agyi folyamatot.

    A perifériás neuropátia és tünetei

    A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti. Ha károsodnak az idegek, nem lesz megfelelő az agy, valamint az izmok, a bőr, a zsigerek és az erek közti kommunikáció, ami zavarokhoz, fájdalomhoz, érzéketlenséghez vezethet. A perifériás neuropátia és tünetei

    A betegség biztos diagnózisa az úgynevezett elektroneurographias (ENG) vizsgálattal állítható fel, mellyel az idegek vezetési sebességének és az ingerlés során kapott válasz amplitúdójának (nagyságának) meghatározásából megállapítható az idegi károsodás mértéke és helye.

    Emellett szükséges lehet a károsodott terület röntgen vagy ultrahangos vizsgálata, a nyomódás okának tisztázására pl. csontkinövés, megnagyobbodott nyirokcsomó.  

    Érdemes minél hamarabb az első zsibbadásos-fájdalmas tünetek jelentkezése után neurológushoz fordulni, mert a később kialakuló tünetek, az érzészavar és izomsorvadás már nem gyógyítható maradványtünetek nélkül.

    Melyek a kezelés lépései?

    A kezelés lépései a következők:

    "Zsibbad az ujjam!"

    "Zsibbad a hüvelykujjam, illetve a mutatóujjam vége (az utolsó ujjpercek). A problémám csak kellemetlen, és enyhén zavaró, de szeretném tudni, hogy mi okozhatja?"
    Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből
    • kezdetben az adott terület éjszakai, vagy ha szükséges nappali nyugalomba helyezése különböző rögzítő sínek használatával,
    • kiegészítésként és súlyosabb esetben nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek vagy helyileg használandó kenőcsök használata,
    • fizikoterápia az adott területre, szintén gyulladás- és oedema csökkentés céljából,
    • az adott ponton szteroid injekció adása,
    • a legsúlyosabb esetben az ideg műtéti felszabadítása.

    Az időben felismert alagút szindróma kimenetele kedvező, a betegek tünetmentessé tehetők, bár kiújulásra sajnos minden esetben lehet számítani, főleg ha hajlamosító tényezők is fennállnak.

    A nemszteroid gyulladáscsökkentőkről

    A nemszteroid gyulladáscsökkentők csillapítják a fájdalmat, alkalmazhatók gyulladásos enyhe vagy közepesen erős fájdalommal járó ízületi gyulladásokban. Hatásosak fejfájások, fogfájások és szülés utáni fájdalmak enyhítésénél is, ám használatukra oda kell figyelni!
    Szervezetünkben különböző károsodások hatására gyulladások alakulhatnak ki. A gyulladás élettani jelentősége kettős: egyrészt a külső károsító tényezőket kiküszöböli, ez a szervezet számára hasznos. Másrészt a gyulladás során felszabaduló anyagok szövetkárosító hatásúak, fájdalmat okoznak, ezért fontos a gyulladás megszüntetése, hogy elmúljanak a tünetek, csökkenjen a fájdalom. Gyulladást két módon csillapíthatunk, szteroid és nemszteroid típusú gyulladáscsökkentőkkel.
    A nemszteroid gyulladáscsökkentőkről

    A carpalis alagút szindróma

    Az összes alagút szindróma közül a carpalis alagút szindróma (kéztő alagút szindróma) a leggyakoribb, az esetek mintegy felét alkotja. Nőknél kétszer gyakrabban jelentkezik, mint férfiaknál, általában 40-60 éves kor között.

    Megfigyelték, hogy jelentkezése a domináns oldali kézen gyakoribb. Oka a nervus medianus károsodása a carpalis alagútban (csukló tenyéri felszínén).

    Itt az idegeket, ereket, az izmok inait egy szélesebb szalag, a retinaculum flexorum szorítja a csontos alaphoz, biztosítva ezzel a helyhez kötöttségüket. Az ideg nyomódása ez alatt a szalag alatt alakul ki a leggyakrabban.

    Tünetei:

    • égő fájdalom, zsibbadás a hüvelyk, a mutató- és középső ujjban,
    • a tünetek elsősorban éjszaka jelentkeznek, de bizonyos kézhelyzetek nappal is provokálhatják,
    • a fájdalom felsugározhat az egész karra, elsősorban a hüvelyk vonalában,
    • súlyosabb esetben a thenar (hüvelyk alatti izompárna) sorvadása, a kéz fent jelzett ujjainak ügyetlensége, merevsége.

    Felismerése és kezelése az általános részben leírtakéval megegyező.

    A cubitalis alagút szindróma

    A cubitalis alagút szindróma (könyök alagút szindróma) kialakulásáért a könyököt ért sérülés, ízületi bántalom, gyakori helyi nyomódás pl. könyöklés, fektetés tehetők felelőssé.

    Cubitalis alagút szindróma

    A könyök kisujj felőli oldalán futó nervus ulnaris nyomódása következtében alakulnak ki a jellegzetes tünetek:

    • égő fájdalom, zsibbadás a gyűrűs- és kisujj vonalában az ujjakon, illetve a tenyéren, alkaron, kezdetben jellemzően éjszaka,
    • később a hypothenar (kisujj alatti izompárna) és az ujjak mozgásában szerepet játszó kisizmok (inetrosseus izmok) sorvadása, a kéz  jellegzetes karomállásának kialakulásával.

    Felismerése és kezelése az általános részben leírtakéval megegyező.

    A Thoracic outlet szindróma (TOS)

    A Thoracic outlet szindrománál (TOS) a kar beidegzését biztosító karfonat kerül nyomás alá a nyakon, vagy az izmok által képzett hasadékban, vagy az I. borda és a kulcscsont, vagy a lapocka és kulcscsont között. Oka lehet például feles nyaki borda, helytelen testtartás, megerőltető sport miatt az izmok megduzzadása, bevérzése, ízületi elváltozások, stb.
    Tünetei összetettek, annak megfelelően, hogy csak az ideg kerül nyomás alá, vagy a vele együtt futó erek is.

    Ön tudta?

    A köznapi néven „szombat esti bénulás” –ként szindróma hátterében is egy ideg nyomódása áll (még ha ez nem is tartozik a szorosan vett alagút szindrómák közé), mégpedig a felkaron futó nervus radialis-é. Általában alkoholos befolyásoltság alatt sokáig a felkarra tett kézen fekvő embereknél alakul ki, akik másnap reggel arra ébrednek, hogy kezük lóg, nem tudják azt megemelni, úgynevezett eső kéz. Ha az ideg alsóbb szakasza nyomódik, akkor a csukló mozog, de az ujjak felemelése a tenyérrel egy síkba nem lehetséges.

    Leggyakoribb tünetei:

    • fájdalom, zsibbadás, érzéskiesés elsősorban az alkar kisujj felőli oldalán, a gyűrűs- és kisujj vonalában a tenyéren, ritkábban a felkaron,
    • a kéz és alkar izmainak gyengesége, sorvadása, a kéz ügyetlensége,
    • a kéz hidegebb tapintata, elfehéredése (ezek gyakran csak a kar felemelésére jelentkező tünetek, az erek nyomódása következtében).

    A lapockából kiinduló, azonos oldali vállba sugárzó kínzó fájdalom oka a lapocka feletti ideg, a nervus suprascapularis nyomódása a lapocka felső részénél lévő scapularis alagútban (lapocka).

    Elsősorban azoknál az embereknél fordul elő, akik munkájuk során a felkarjukat folyamatosan teljesen felemelve tartják pl. festők, villanyszerelők. Nyomásérzékenység jelenik meg a lapockánál, valamint korlátozott a kar oldalra emelése, kifelé fordítása.

    Peroneus alagút szindróma

    Peroneus alagút szindróma tünetei jelentkezhetnek azoknál az egyéneknél, akik gyakran keresztbe tett lábbal ülnek, hosszú ideig térdig érő gipszet, vagy szoros zoknit viseltek, műtét során helytelenül voltak fektetve, vagy hirtelen mozdulatra az ideg megnyúlására. Ezeknél a betegeknél a lábszár és láb egy részét beidegző n. peroneus kerül nyomás alá a térd alatt a lábszár külső részén elhelyezkedő szárkapocscsont melletti lefutása során.

    A végtagzsibbadás lehetséges okai

    A zsibbadás gyakori panasz, melynek korrekt leírása legtöbbször nagyon nehéz. Mégis nagyon fontos, hogy a zsibbadásérzés jellegét minél jobban körülhatároljuk, mert a jó leírás fontos támpontot jelent az orvosnak, aki ez alapján hamarabb rátalálhat a kiváltó okra.
    A végtagzsibbadás lehetséges okai

    Tünetei:

    • zsibbadás és fájdalom a lábszár külső részén, a lábháton, valamint az öregujj és a mellette lévő lábujj egymás felé tekintő felszínén,
    • lehet helyi fájdalom a térd külső oldalán, a nyomódásnak megfelelően,
    • „szteppelő járás”, azaz járás közben a láb csapása, a felfelé való mozgás korlátozottsága miatt, amely már az izomzat érintettségét jelzi. Ekkor a beteg lába lóg, nem tud sarokra állni.

    Fontos a mielőbbi felismerés és az időben történő kezelés, mely az általános részben leírtakkal megegyezik.

    Egyéb alagút szindrómák

    Elülső tarsalis alagút szindróma szűk cipőt viselő egyéneknél gyakori az öregujj és a mellette lévő lábujj fájdalma, melyet a lábháton futó ideg nyomódása okoz.

    Ugyancsak a szűk cipő tehető felelőssé a tarsalis alagút szindrómáért, melyet a belboka és a talp kifejezett fájdalma kísér és a n. tibialis nyomódása okoz a belbokánál. A fájdalom mellett gyengülhet a lábujjak terpesztése, hajlítása. A lúdtalp hajlamosít ennek az alagút szindrómának a kialakulására.

    Fontos!

    Az alagút szindrómák mielőbbi felismerése és kezelése a maradandó idegsérülés és a következményes tünetek megelőzése szempontjából fontos. Már enyhe tünetek jelentkezése esetén is érdemes neurológushoz fordulni.

    Az iliacalis vagy femoralis alagút szindróma során a lágyékhajlatból kiinduló, kínzó fájdalom jelenik meg a combban, alhasban, forgóban. A nervus femoralis nyomódása okozza a lágyékhajlatban lévő alagútban, melyet kismedencei gyulladások, kövérség, ezen területen végzett műtét idézhet elő. A beteg fájdalma, zsibbadása elsősorban a comb elülső alsó részén, a térd felett, a lábszár belső oldalán jelentkezik, az érzéscsökkenés is ezt a területet érinti.

    Súlyos esetben az alsó végtag gyengesége tapasztalható álláskor, járáskor, kezdetben csak lépcsőzéskor, guggoláskor, később már normális járás esetén is.

    Ritka, de annál erősebb, farba majd az alsó végtag hátsó részén egészen a sarokig lesugárzó éles fájdalmat okoz a n. ischiadicus nyomódása a piriformis alagútban a farpofák mélyén. Az alsó végtag nyújtása provokálja a tüneteket.

    Dr. Bessenyei Mónika, neurológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

    Módosítva: 2018.07.23 17:25, Megjelenés: 2017.07.22 09:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Sport

    Sport

    Sándor Judit, erőnléti edző

    Miért kell nyújtani? Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk? Cikkünkből megtudhatja.

    Rett-szindróma

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Fejlődési rendellenesség, amely a központi idegrendszert érinti elsődlegesen.

    Mikor és miért szükséges az SM-betegek MRI-vizsgálata?

    A szklerózis multiplex diagnosztikájában és a betegség utánkövetésében kétségkívül fontos szerepet tölt be az MRI-vizsgálatok elvégzése. Az ebben a betegségben szenvedők sokszor nem értik, hogy miért is készül számos MRI-vizsgálat. Cikkünkben erre a kérdésre próbálunk választ adni.

    Agyi keringészavart (vértelen stroke) utánzó állapotok

    Az agyi keringészavar (stroke) a halálozás egyik legfontosabb és a rokkantság vezető oka. Agyi keringészavarról tágabb értelemben akkor beszélünk, ha az egész agy, illetve bizonyos agyterületek vérkeringése a kritikus szint alá esik, mely idegrendszeri tünetek fellépéséhez (bénulás, beszédzavar, látászavar stb.) vezet.

    Ujjzsibbadás - Mi okozhatja?

    A zsibbadás az érzészavarokhoz tartozik. Normálisan az ember érzi a tapintást, a hőt, a nyomást, és a fizikai behatás által kiváltott fájdalmakat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.