• Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azok a stroke-on átesett betegek, akik egészséges társhoz mennek haza, nagyobb valószínűséggel lesznek újra képesek az önálló életvitelre. A korai kezelés és a hozzátartozók biztatása nagyon fontos.

      A téma cikkei
    6/1 A stroke és tünetei
    6/2 Hajlamos Ön a stroke-ra?
    6/3 A stroke megelőzésének lehetőségei
    6/4 A stroke diagnózisa
    6/5 A stroke kezelése
    6/6 Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    A felépülés és a rehabilitáció nagymértékben attól függ, hogy a stroke melyik agyterületet érintette, és mekkora volt a károsodás. Az agy jobb oldalának károsodása a baloldal mozgását és érzékelését károsítja, míg a bal oldalé a jobb oldal mozgását és érzékelését, továbbá a beszédértést és a beszédet.

    A stroke-on átesett betegnek romolhat a légzése, nyelése, az egyensúlya, a hallása, a látása és a hólyagműködése is. A rehabilitáció célja, hogy az önállóság minél nagyobb fokban helyreálljon. A rehabilitáció során elsősorban a korábbiakban már elsajátított képességek újratanulását kell véghezvinni, például újra meg kell tanulni járni és beszélni.

    Hirdetések

    A kutatások felvetik, hogy az ép idegsejtek nagy alkalmazkodóképességűek és átvehetik a károsodott területek idegsejtjeinek működését. Ennek eredményeként a rehabilitáció célja, hogy az érintetlen agyrészek próbálják meg kompenzálni a károsodott agyrészek funkcióit.

    Az eredményes rehabilitációhoz jelenleg Magyarországon számos rehabilitációs osztály és intézmény működik. Mindenképpen érdemes néhány hetet rászánni a stroke után az ilyen osztályon történő kezelésre. De a beteg neurológusa elrendelhet gyógytornát házi ápolás keretén belül is azokon a településeken, ahol erre van lehetőség.

    Élet a stroke után 

    A stroke-ból való felépülés érzelmileg nagyon kimerítő lehet. A számos fizikai mellékhatás mellett tehetetlenségérzés, frusztráció, depresszió és apátia alakulhat ki. Gyakori továbbá a csökkent libidó és a gyakori hangulatingadozás is.

    A stroke utáni javulás egyénenként nagyfokú eltéréseket mutathat. Nagyon sok függ attól, hogy az agynak mely területei, és milyen mértékben károsodtak, illetve, hogy mi volt a kezelés. A gyógyuláshoz azonban az Ön személyisége, élettapasztalata és problémamegoldó képessége is hozzájárul. Az optimális rehabilitáció eléréséhez elengedhetetlen az Ön motiváltsága is.

    Ha valakinek az Ön családban, vagy közvetlen környezetében stroke-ja volt, Ön nagyon fontos szerepet játszhat a felépülésben azzal, hogy támogatást, illetve társaságot jelent a betegnek. Az alábbiakban néhány tanácsot adunk, amelyek segíthetnek Önnek, hogyan kommunikáljon a stroke miatt károsodott beszédértésű illetve beszédképességű beteggel:

    • Tartsa fenn a kapcsolatot!
     Családtagjának vagy barátjának szüksége van Önre, de nem biztos, hogy el tudja Önnek mondani. Próbáljon meg minél többet ott lenni. 
    • Úgy beszéljen a beteggel, mint felnőtt a felnőttel!
     Beszéljen a stroke-on átesett beteghez, de ne gügyögjön. Majdnem úgy kezelje, mint a stroke előtt, hiszen a stroke nem jelenti azt, hogy a beteg a továbbiakban már nem tud gondolkozni. 
    • Rendes hangerővel beszéljen!
     Ha csak nem alakult ki halláskárosodás, nem kell hangosabban beszélni, mint korábban. 
    • Kényelmes sebességgel beszéljen!
     Hagyjon időt a szavak feldolgozására, próbáljon meg egyszerre egy témáról beszélni! 
    • Kerülje a zavaró tényezőket!
     Csökkentse a háttérzajokat, kapcsolja ki a TV-t, a rádiót. 
    • Négyszemközt beszélgessenek!
     A stroke-on átesett betegek a legjobban akkor értik meg, amit mondanak nekik, ha csak kevesen vannak körülöttük. 
    • Gondoljon a gondozókra is!
     Nekik is szükségük van a támogatásra és a barátságra, vonja be őket is beszélgetéseibe, terveibe.

    Bár a stroke által okozott károsodás végleges is lehet, nagyon sokan tudnak aktív életet folytatni a stroke után. Sokan lesznek képesek visszatérni mindennapi tevékenységeikhez és feladataikhoz.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

    6/5 A stroke kezelése | 6/6 | Következő oldal
    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Élet szívinfarktus után

    A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Májgyulladás és diéta

    A diétázás célja az állapot romlásának megakadályozása, a fogyás megállítása, a fokozott vitaminszükséglet kielégítése, a máj védelme.

    A mellékvesevelő-daganat

    Az összes eset 10 százaléka alakul ki gyermekkorban, de minden életkorban előfordulhat. A betegség tünetei és kezelése.

    A paradicsomfogyasztás hatásai

    Érdemes áttekinteni, hogy a paradicsomnak tulajdonított hatások mögött milyen tudományos bizonyítékok vannak.

   •  

    Hozzászólások (7)
    Írta: Lili
    Kedves Szabó Imre!2 éve a barátnőm stroke-ot kapott, nagyon rossz állapotba került. Kipróbálta az oxigénterápiát, ami nagyon sokat javított az állapotán. A kezelések során több vér és oxigén jut el a sérült a szövetekhez, ez meggyorsítja a felépülést.

    Írta: vassányi aurél [email protected]
    Szlovákiában élek,50 évesen,hat éve vagyok rokkant stroke-s,de én születésemtől kezdve huztam,mindig voltak erős jelek,de mégsem mentünk orvoshoz,szédülés,gyengeség,fájdalmak,állandó fejfájás,összeesések,stb.féloldli bénulást kaptam,minden erőmmel állandóan non stop mozgok,"tornázom",nagyon sok mindent megcsinálok,mindenben tornát is látok,sok sok kelléket csináltam magatól magamnak,melyek kicsit kinzó szereknek tünnek, Aztán sok csalánteát iszom,gyermekláncfüvet eszem nyersen,diót nyersen, praktizálom saját magam a beöntést is,önszugeszszió,pozitiv gondolkodás stb,teljesen változtattam a gondolkodásomon,szokásaimon,.az itteni rehabil. központban én is csalódtam,és hatalmasat nagyon nehéz volt bekerülni oda,de roszabb állapotban jöttem el onnan,mint ahogy bekerültem aki legtöbbet segitett ott rajtam az egy tolókocsis paciens volt !!! állapotom itthon nagyon szépen javul,öngyógyitás a legjobb,a gyógyszereket is már allig szedem,tapasztalataimat mobil-fényképekkel kibővitve leirtam számitógépen,de még csak szlovák nyelven van meg . az én mottóm:mindent lehet csak akarni kell üdvözlettel Aurél

    Írta: Éva
    Sajnos igaza van az előttem szólónak!A férjem lassan már két hónapja hogy stroke-ot kapott, most már rehabilitáción van. Nem írom le hogy hol, mert nem akarom rontani az intézményt "hitelét", de az igazság az, hogy szinte semmit nem ér a munkájuk! Már azon gondolkodtunk, hogy miképp lehetne egy másik intézménybe átvinni, hátha ott többet foglalkoznának vele! És én most nem panaszkodom, csak leírom a valós tényeket! A napi 1 óra gyógytornát elintézik kb. 10-15 percben. A logopédus hetente 2-szer, vagy max. 3-szor néz rá fél órában!Másnaponta tusolnak, de úgy, hogy betolják a fürdőszobába, nyomnak rá egy kis tusfürdőt, megnyitják a melegvizet és otthagyják! Fürődj meg egy kézzel, félig bénán, ahogy akarsz!!! A fogmosást felejtsd el! És a többi, és a többi, és a többi ...!Egy beszélni és mozogni tudó embernek sem jó a kórházban feküdni betegen, de egy ilyen mozgásra és beszédre korlátozottan képesnek pedig egyenesen sorscsapás! Nem elég a stroke, még rájön egy lapáttal az ápolók "kedvessége", "önzetlensége", "segítőkészsége", "hivatástudata", "betegszeretete"! Persze vannak kivételek, nekik a maximális tiszteletem!

    Lapozzon a hozzászólások között!