• Dr. Fehér Gergely

        Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)

        65

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Neurológia

        Bemutatkozás:


        Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) vagyok. PhD fokozatomat 2009-ben, habilitációs fokozatomat 2017-ben nyertem el. Az East Kent Hospitals University NHS Foundation Trustban (Anglia) stroke- és neurológiai ellátással kapcsolatos tanulmányokat folytattam. Szakmai és tudományos eredményeim alapján beválasztásra kerültem „Az orvostudomány jövőformálói – TOP 25 feltörekvő tehetség” című kiadványba 2014-ben. Korábban osztályvezető főorvosi pozíciót töltöttem be, újabban a járóbeteg-ellátás mellett a kutatói és oktatói feladataimra koncentrálok. Az egyetemi oktatásban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Idegtudományok Doktori iskola témavezetője vagyok, a vaszkuláris neurológia szakképzésben pedig vizsgáztató.



        2019 januárjától Pécsett magánrendelés keretein belül is neurológia és stroke (agyérbetegség) kérdéskörben hozzám forduló betegek ellátásában veszek részt. Segítséget  nyújtunk a leletek értelmezésében és a további orvosi vizsgálatok  megszervezésében is.



        Weblap címe és elérhetőségek: szinapszispecs.hu illetve facebook.com/szinapszispecs

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Fehér Gergely legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Az mindenképpen megnyugtató, hogy az eddigi vizsgálatok során érdemi eltérés nem igazolódott. Javaslom a későbbiekben tartózkodjon a kábítószerek használatától. Bővebbet a panaszok jellegének tisztázása (ebben az életkorban leginkább migrén lehetősége merül fel első körben), illetve részletes vizsgálat után tudnék mondani. Pszichés háttér is mindenképpen felmerülhet az eddigiek tükrében. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Írásban, néhány mondat alapján elég nehéz diagnosztizálni. Izomrángások normális körülmények között is előfordulhatnak, testszerte mindenhol jelentkező izomrángás ALS-ben gyakorlatilag nincs, továbbá az ALS egy folyamatosan romló betegség, nincsenek benne megállások, szünetek, a panaszok nem múlnak el teljesen, majd visszatérnek, mint az Ön esetében. Az, hogy minden vizsgálat negatív, megnyugtató ebben az esetben. De érdemben nyilatkozni csak az Ön részletes kikérdezése és neurológiai vizsgálata után lehet. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Erre igen nehéz konkrétan válaszolni néhány mondat alapján. A járászavar kapcsán neurológiai vizsgálat javasolt. Nem tudom, a 2018-as MR miért készült, ha már akkor is fennálltak a gondok és azóta nincs változás a panaszokban, akkor akár a pszichés háttér is felmerülhet többek között. A hangulatzavar gyakran okoz testi panaszokat is és feledékenységhez is vezethet. Ennek kimutatására vannak megfelelő tesztek. Első körben neurológiai vizsgálatot javaslok, ahol mind állapotfelmérés, mind a leírt tesztek egy részének kivitelezésére lehetőség van. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Nehéz ezt érdemben megítéleni, néhány mondat alapján nehéz diagnosztizálni, hisz Önt kell gyógyítani, nem pedig az MR leletet. Részletezem a véleményben leírtakat: A T2 jellegű képeken leírt gócok mikrovascularis eredetűek lehetnek, Fazekas 1. laesioknak: Ezek az eltérések általában magasvérnyomás-betegség kapcsán láthatóak (amint látom, Ön erre gyógyszert is szed), de előfordulhatnak cukorbetegség, illetve magas koleszterinszint esetében is, sőt, migrénhez társultan is akár. Ezeknek jelentőségük nincs, a leírt betegségek okozta ártalmatlan eltérések. Jobb oldalon a mastoid sejtekben retentio: Ez azt jelenti, hogy a fül mögötti csontban váladék található, ez lehet lezajlott gyulladás következménye vagy ártatlan dolog is. A melléküregekben nyálkahártya duzzanatok a fent részletezettek szerint: Ez azt jelenti, hogy az arcon található melléküregekben (arcüreg, homloküreg stb) a nyálkahártya vastagabb, ez utalhat gyulladásra is, de ezt is gyakran látjuk mellékeletként (az MR nagyon érzékeny, ha csak egy picit náthás a beteg vagy valamiért folyik az orra, az mindig nyálkahártya duzzanattal jár és azt az MR azonnal kimutatja). Egyszóval érdemi eltérés nincs a koponyán belül. Remélem, ez segített a lelet értelmezésében. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Panaszai hátterében migrénes karakterű fejfájás merül fel leginkább, esetlegesen trigeminoautonom fejfájás. A fájdalom kezelése kettős, ha ritkán van fejfájás, akkor sima fájdalomcsillapító vagy speciális gyógyszer (ún. triptán) alkalmazása jön szóba, elszaporodott fejfájás esetén (havi 3-4 vagy több roham, ill elhúzódó fejfájás) speciális megelőző terápia beállítása jön szóba. Javasolt fejfájás ambulancián való megjelenése megfelelő terápia beállítása céljából. Idegi alapon történő gutaütést nem tartok valószínűnek, továbbá a fejfájások 99%-ában ezek hátterében érdemi eltérés nem igazolható, mint azt az Ön MR vizsgálata is bizonyítja. A beteg részletes kikérdezése, vizsgálata és megfelelő gyógyszeres terápia beállítása a teendő csupán. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Panaszai hátterében leginkább pszichés háttér merül fel, de megnyugtató tisztázásként koponya és gerinc MR vizsgálat javasolt esetleges egyéb háttér kizárása céljából első körben. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Elég nehezen tudok a levelén kiigazodni. A leírt tünetek sem sclerosis multiplexre, se myastheniára nem jellemzőek. A 2 éves kórtörténet paraneoplasticus betegség ellen szól (azok sajnos jóval gyorsabb lefolyásúak). Bővebbet részletes kikérdezés, betegvizsgálat és a leletei áttekintése után tudok mondani. Üdvözlettel: DR. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Ennyi információból érdemi választ nem tudok adni. Mindazonáltal a fennálló agyérbetegség okán rendszeres neurológiai gondozását indokoltnak látom. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A tapasz felezése nem célszerű, nem lehet pontosan kiszámítani így az adagot. A tünetek előrehaladó demenciára utalnak, célszerű a gondozó orvossal felvenni a kapcsolatot, ha lehetséges. A demenciára adott szerek csupán lassítani, de megállítani nem tudják a folyamatot, továbbá a zavartságra, napszaki felborulásokra nem igazán hatnak. Ilyenkor izgatottság elleni pszichiátriai szerek (ún. antipszichoticumok) adása jön szóba, de látatlanban, néhány mondat alapján nehéz bizonyosat mondani. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A felvetett kérdéseit korábban már megválaszoltam javarészt. Leírásából ítélve az érintett beteg kórházi osztályon fekszik. Találgatásokban nem bocsájtkoznék, érdemi válaszhoz szükségem lenne a kórelőzményre, a CT képre és a beteg vizsgálatára is. Célszerű a beteg kezelőorvosával egyeztetni erről. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A zsibbadásos panaszok ijesztőek tudnak lenni a beteg számára, de az esetek túlnyomó többségében súlyos betegség nem áll mögöttük. Javasolt koponya MR elvégzése mindazonáltal a panaszok természetének megnyugtató tisztázása céljából véleményem szerint (pszichés háttér is igen komolyan felmerül panaszai hátterében). Mivel Ön 17 éves a megadott adatok alapján, javasolt gyermekorvosának felkeresése, Ön még a gyermekellátás kereteibe tartozik. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Vascularis encephalopathia oka az agyban levő kiserek elmeszesedése, mely vérnyomás- illetve cukorbetegséggel mutat általában összefüggést. Koponyabesugárzás ronthatja a helyzetet, folyadék- és sóvesztés döntően nem áll ennek hátterében. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Ennyiből nehéz bármit is diagnosztizálni. Lábrángás okán mindazonáltal javaslom, hogy forduljon háziorvosához további egyeztetés végett (bár manapság ez nem is olyan egyszerű). Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Agyunk egyik körülírt része a kisagy, mely döntően a mozgásunkat szabályozza, vezérli. Itt különleges idegsejtek, a Purkinje-sejtek találhatók, melyek pontos szerepét csak részben sikerült megfejteni. Alapvetően az itt fellépő vérzés néhány hét alatt felszívódik és a betegek túlnyomó többsége érdemi károsodás nélkül meggyógyulhat, de ez csak általánosságban mondható. Az aneurysmából fakadó vérzés miatt az érfejlődési rendellenesség elzárása javasolt. Ilyen kevés információ alapján érdemi választ nem tudok adni. Célszerű a kezelőorvossal egyeztetni ezügyben. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Célszerű mihamarabb felkeresni háziorvosát a panaszok eredetének tisztázása céljából. Amennyiben ismétlődik, célszerű a legközelebbi sürgősségi ambulancián jelentkezni. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés