• Dr. Fehér Gergely

        Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)

        52

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Neurológia

        Bemutatkozás:


        Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) vagyok. PhD fokozatomat 2009-ben, habilitációs fokozatomat 2017-ben nyertem el. Az East Kent Hospitals University NHS Foundation Trustban (Anglia) stroke- és neurológiai ellátással kapcsolatos tanulmányokat folytattam. Szakmai és tudományos eredményeim alapján beválasztásra kerültem „Az orvostudomány jövőformálói – TOP 25 feltörekvő tehetség” című kiadványba 2014-ben. Korábban osztályvezető főorvosi pozíciót töltöttem be, újabban a járóbeteg-ellátás mellett a kutatói és oktatói feladataimra koncentrálok. Az egyetemi oktatásban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Idegtudományok Doktori iskola témavezetője vagyok, a vaszkuláris neurológia szakképzésben pedig vizsgáztató.



        2019 januárjától Pécsett magánrendelés keretein belül is neurológia és stroke (agyérbetegség) kérdéskörben hozzám forduló betegek ellátásában veszek részt. Segítséget  nyújtunk a leletek értelmezésében és a további orvosi vizsgálatok  megszervezésében is.



        Weblap címe és elérhetőségek: szinapszispecs.hu illetve facebook.com/szinapszispecs

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Fehér Gergely legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Agyunk egyik körülírt része a kisagy, mely döntően a mozgásunkat szabályozza, vezérli. Itt különleges idegsejtek, a Purkinje-sejtek találhatók, melyek pontos szerepét csak részben sikerült megfejteni. Alapvetően az itt fellépő vérzés néhány hét alatt felszívódik és a betegek túlnyomó többsége érdemi károsodás nélkül meggyógyulhat, de ez csak általánosságban mondható. Az aneurysmából fakadó vérzés miatt az érfejlődési rendellenesség elzárása javasolt. Ilyen kevés információ alapján érdemi választ nem tudok adni. Célszerű a kezelőorvossal egyeztetni ezügyben. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Célszerű mihamarabb felkeresni háziorvosát a panaszok eredetének tisztázása céljából. Amennyiben ismétlődik, célszerű a legközelebbi sürgősségi ambulancián jelentkezni. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Nehéz néhány mondat alapján válaszolni, érdemi diagnózishoz jutni. ALS-re első körben nem gondolnék, ott nincs érzészavarral/zsibbadással járó tünet, csak gyengeség, ill izomfogyás izomrángások mellett. Bővebbet alapos vizsgálat és az eddigi leletek tükrében lehet mondani. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A panaszok igen szerteágazóak, nehezen tudok kiigazodni közöttük. Korábbi fejfájása (mely a mellékelt zárójelentésen szerepel), nem arcidegzsábának, hanem inkább migrénes fejfájásnak (cluster fejfájás?) imponálnak, de írásban nehezen lehet diagnosztizálni (érleszorítás nagy valószínűséggel nem áll a panaszok hátterében, ennek objektivitása kérdéses). A korábbi koponya MR és gerinc MR-ek negatívak, így daganat, sclerosis multiplex stb egyértelműen kizárható. Látászavar hátterében szemészeti ok szóba jöhet esetlegesen. Amennyiben minden vizsgálat negatív, pszichés háttér is felmerülhet. Javaslom a témában jártas neurológus felkeresését. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Kis mennyiségű alkoholt nyugodtan fogyaszthat a gyógyszer szedése mellett. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Valóban létezik olyan betegség, hogy bevezető tünet (aura) migrén nélkül (fejfájás nélkül), de ez igen ritka. Kérdés az, hogy fejfájós-e, azaz van-e emellett migrénes fejfájása időnként. Mindazonáltal egy koponya MR-t indokoltnak tartok a tünetek hátterének megnyugtató tisztázása céljából, ha még nem történt meg. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Elég nehéz áttekintenem a kórtörténetet. A hasi fájdalom/lázas állapot kapcsán háti (thoracalis) gerinc MR szóba jön esetleges gyulladásos, egyéb eltérés kizárása céljából. Az megnyugtató, hogy a koponya és a nyaki gerinc MR negatív, továbbá ENG/EMG ALS-t ki tud zárni. Javasolnám nagylabor elvégzését (pl pajzsmirigy betegség mind pszichés, mind testi tüneteket okozhat). Rángások okán EEG szóba jöhet, bár epilepsziára nem típusos a kép. Összességében egy labor, háti gerinc MR és EEG jöhet még szóba, továbbá javaslom pánikbetegség miatt szakemberhez forduljon. Írásban nehéz diagnosztizálni, végleges vélemény egy alapos kikérdezés, orvosi vizsgálat és az eremények áttekintése után adható. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A lelet alapján bizonytalan eltérések láthatóak, egyértelműen kórosat nem észlelek. A többit célszerű gondozó orvosával egyeztetni. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Nem minden feltétlenül igaz, ami az interneten fellelhető, nagyon sok a szakmailag ellenőrizetlen tartalom. Az ALS a kért vizsgálattal (ENG/EMG) kimutatható egyértelműen vagy kizárható. Lyme kór kimutatására nem alkalmas. Lyme kór nem merül fel panaszai alapján egyebekben sem véleményem szerint, de mint már írtam, nehéz néhány mondat alapján érdemileg diagnosztizálni. A Lyme kór biztos kimutatására agyvízből végzett vizsgálat szükséges, a vérvizsgálatok eredményei gyakran félrevezetnek. Rutinszerűen, kíváncsiság kedvéért ezt senkinek nem ajánlanám. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Az ENG/EMG egy speciális készülék, mely izom- illetve idesérülések/eltérések kimutatására alkalmas, mással nem pótolható. Mind ideg (ENG), mind izomaktivitás (EMG) nyerhető ugyanazon vizsgálat alatt. ALS kizárására és igazolására tökéletes eszköz. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Igen nehéz bármit is mondani néhány mondat alapján. Esetlegesen még nyugtlan láb szindróma illetve lábgörcsök (leg cramps) jöhet szóba sok rárakódásos stressz mellett, lábgörcs esetén B vitamin komplex esetlegesen hatékony lehet. De azt mondanám, az Ön szorongása meghaladja a normális kereteket, lehet, ezirányban is célszerű lenne lépni. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! A panaszok elég szerteágazóak és nehezen tudok kiigazodni rajtuk. Az, hogy a fejfájás okán készült koponya MR és CT negatív lett, mindenképpen megnyugtató dolog. A testszerte jelentkező izomrángások nem jellemzőek ALS kezdeti stádiumára, ott nyelés- vagy beszédzavar a leggyakoribb izomfogyás és rángások mellett, az izomrángás önmagában nem biztosan kóros, főleg, ha csak egy-egy pillanatra van. Epilepsziára sem típusos a kép. Felmerülhet a pszichés háttér szerepe is, főleg, hogy minden vizsgálat negatív eddig. Persze néhány mondat alapján nehéz diagnosztizálni, javaslom, keresse fel gondozó orvosát. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Elég nehéz néhány mondat alapján diagnosztizálni, és azt jeleztem, hogy panaszai pszichés háttér lehetőségét is felvetik, nem pszichés hátteret diagnosztizáltam. Az Ön problémájától eltekintve csak jelezném, hogy sokszor látunk agyonvizsgált betegeket neurológiai problémákkal előtérben, de ezek pánikbetegség ill. egyéb pszichés eltérés következményei. Ajánlom figyelmébe az alábbi cikkeket (még egyszer hangsúlyoznám, nem Önről, hanem általánosságban beszélek): https://www.webbeteg.hu/cikkek/szorongas_panik/203/a-panikbetegseg-es-tunetei https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/2431/disszociativ-zavarok-hiszteria Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Panaszai hátterében igen komolyan felmerül a pszichés háttér lehetősége. Javasolt koponya MR vizsgálat esetleges egyéb betegség kizárása céljából. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
        Kedves Kérdező! Egyetértek a vizsgálatot kérő orvossal, a nyaki gerinc MR eredménye panaszait nem magyarázza. Koponya MR mindenképpen szükséges a panaszok eredetének tisztázása céljából. Nyaki porckorongsérvre utaló panasza nincs, panaszai ennek nem megfeleltethetőek. Bővebbet koponya MR lelet birtokában lehet mondani. Találgatásokban, jóslatokba nem bonyolódnék. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés