Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely

Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista)
Bemutatkozás:

Neurológus, vaszkularis neurológus (agyérbeteg-specialista) vagyok. PhD fokozatomat 2009-ben, habilitációs fokozatomat 2017-ben nyertem el. Az East Kent Hospitals University NHS Foundation Trustban (Anglia) stroke- és neurológiai ellátással kapcsolatos tanulmányokat folytattam. Szakmai és tudományos eredményeim alapján beválasztásra kerültem „Az orvostudomány jövőformálói – TOP 25 feltörekvő tehetség” című kiadványba 2014-ben. Korábban osztályvezető főorvosi pozíciót töltöttem be, újabban a járóbeteg-ellátás mellett a kutatói és oktatói feladataimra koncentrálok. Az egyetemi oktatásban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Idegtudományok Doktori iskola témavezetője vagyok, a vaszkuláris neurológia szakképzésben pedig vizsgáztató.

2019 januárjától Pécsett magánrendelés keretein belül is neurológia és stroke (agyérbetegség) kérdéskörben hozzám forduló betegek ellátásában veszek részt. Segítséget  nyújtunk a leletek értelmezésében és a további orvosi vizsgálatok  megszervezésében is.

Weblap címe és elérhetőségek: szinapszispecs.hu illetve facebook.com/szinapszispecs

Legutóbbi válaszai

Szédülés MRI lelet

Kedves Kérdező! A lelet érdemi eltérést nem mutat. A szédüléses panaszok nagy része előbb-utóbb pszichés szövődményekkel jár a kiváltó októl függetlenül és hangulatjavító kezelés (antidepresszáns) ezen tud segíteni. Maga a pánikbetegség is okozhat önmagában szédülést. Gyógyszer szedése nem okozhat agykárosodást (hisz akkor nem is lehetne forgalomba hozni). A szédülésekről bővebben erről itt olvashat: https://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/235/a-szedules-tipusai Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Aneurysma gyanú

Kedves Kérdező! Erre elég nehéz válaszolni előző adatok, az MR elkészítésének indoka és előző képalkotó anyagának hiányában. Célszerű lenne a háziorvossal egyeztetni első körben, akinél megvannak a korábbi adatok esetlegesen. Elöljáróban azt tudom mondani, hogy ha ez valóban aneurysma és nem a korábbi műtét maradványa, akkor idegsebészeti beavatkozás (elzárás) szükséges. Mindazonáltal fenntartásaim vannak a lelettel kapcsolatban, hisz feltételezem, korábban érfestéses vizsgálata is volt, továbbá ha kontrasztanyag adása nem történt MR kapcsán, akkor az eredmények nehezen értekelhetőek. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Koponya MR lelet

Kedves Kérdező! A panaszok hiányában elég nehéz válaszolni, hisz nem a MR-t, hanem Önt gyógyítjuk, ráadásul a képi anyag sem áll rendelkezésre. A kisagy környékén látható eltérést keringészavarnak leletezték meg (stroke), de ilyen eltérések lehetnek migrénhez kapcsoltan is, jelentőségük kérdéses. Az agyi érrendszer a megszokotthoz képest eltér, de ez alkati variáns, ilyet gyakran látunk. Emellett melléküreg gyulladás (sinusitis) lehetősége felmerül, de ilyet is gyakran látunk MR leletek során, panasz hiányában semmi jelentősége nincs. Mindazonáltal ezek igen érintőleges magyarázatok, érdemi információk hiányában csak általánosságokat tudok írni. Üdvözlettel: dr. Fehér Gergely

A tisztelt Doktor Úr tanácsát kérem

Kedves Kérdező! Elég szerteágazóak a panaszok, nehéz eligazodnom bennük. A panaszok egy részének hátterében neurológiai ok kevéssé valószínűsíthető, pl egy szemmel való kettőslátás általában szemészeti ok következménye, neurológiai kórkép esetén két szemmel van kettőslátás, mely az egyik szemet letakarva megszűnik. A koponya MR-en valóban vannak diszkrét eltérések, de ezeket a klinikum függvényében kell értékelni, néha csupán melékleletként látjuk őket és nem köthetőek a panaszokhoz. A gerinc MR-ről nem írta, hogy melyik régióról készült, nyaki gerinc MR néha több információt ad, mint a koponya MR, ha sclerosis multiplex lehetősége merül fel. Az sem teljesen világos, hogy ha nem talált a pszichiáter problémát, akkor miért kellett a pszichoterápia. Mivel írja a szédelgést és fényérzékenységet, meg az MR-en leírt diszkrét eltérések miatt akár migrén lehetősége is felmerülhet, de ez a fenti tünetek mellett erős fejfájással jár. A vizelési zavar miatt célszerű urológushoz fordulni, urodinamiás vizsgálat elvégzése segíthet a panaszok hátterében tisztázásában (idegrendszeri vs szervi eredet). Ennél többet részletes kikérdezés és vizsgálat után tudnék mondani, írásban néhány bekezdés alapján nehéz diagnosztizálni. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

MR lelettel kapcsolatos kérdés

Kedves Kérdező! A lelet önmagában semmit nem mond, a panaszok tükrében kell értelmezni, érdemi kérdést sem látok. Az ismert koponya deformitás mellett felmerült az agyérbetegség lehetősége is, de ilyen jelegű eltérések lehetnek migrénben illetve magasvérnyomás betegségben is. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely