• A depresszió növeli a stroke kockázatát

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A depresszióban szenvedő nők esetében sokkal nagyobb a stroke kockázata. Már korábban is ismert volt, hogy a depresszió szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, arról azonban mindeddig kevés adat állt rendelkezésre, hogy a stroke kockázatát is növeli-e.

    Amerikai kutatók a Stroke című szakmai lapban közölték kutatásaik eredményét. Hat év alatt 80.000 ötvennégy és hetvenkilenc év közötti nőt vizsgáltak meg. A felmérés kezdete előtt egyikük sem szenvedett el stroke-ot. Valamennyi résztvevőt pszichológiai vizsgálatnak is alávetették, hogy megtudják vannak-e depresszív tüneteik, és ha igen, milyen súlyosak.

    Hirdetés

    A vizsgálatok eredményei

    A stroke rizikófaktorai


    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben csökkenthető. A stroke rizikófaktorairól bővebben>>

    A depresszióban szenvedők közt – a lelkileg egészséges résztvevőkkel szemben – több volt az egyedülálló, a dohányos, valamint kevesebbet is mozogtak. A testtömeg-indexük (BMI) is magasabb volt, és közülük többen magas vérnyomásban, szívproblémákban és cukorbetegségben is szenvedtek.

    A tudósok megállapították, hogy a depressziós nők majdnem 30 százalékánál magasabb a stroke kockázata.

    Azok közül, akik antidepresszánsokat szedtek, az agyi érkatasztrófa kialakulásának esélye 40 százalék volt. A kutatók szerint ez nem a gyógyszerek hatásának tudható be, sokkal inkább az az oka, hogy akiknek antidepresszánsok szedésére van szükségük, a depresszió súlyosabb formájában szenvednek, és ez növeli a kockázatot.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A depresszió nem engedi meg, hogy az emberek figyelmen kívül hagyják egyéb orvosi problémáikat, és elhanyagolják a testüket. Nem engedhetik meg maguknak, hogy egészségtelen életstílust folytassanak, vagy ne szedjék rendszeresen a gyógyszereiket.” – figyelmeztet Kathryn Rexrode, a vizsgálatok vezetője. Az orvosoknak nem csak a depressziót kell kezelni, hanem tekintettel kell lenni arra is, hogy a pszichés probléma a stroke rizikófaktora is egyben.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2011.08.25 09:17, Megjelenés: 2011.08.25 09:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A vizsgadrukk leküzdése

    A vizsgadrukk leküzdése

    Börcsök Gyöngyi, pszichológus

    Különböző mértékben izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

    Az önfeledt nőiességért

    Az önfeledt nőiességért

    WEBBeteg

    Hogyan lehet védeni és helyreállítani a hüvely egészségét? (x)

    Esszenciális trombocitémia - Extrém magas vérlemezkeszám

    Az esszenciális trombocitémia (ET) egy olyan ismeretlen okú hematológiai megbetegedés, melyben a vérlemezkéket termelő megakaryocyták kontrollálatlan osztódásba kezdenek, és a vérlemezkeszám nagyon megnő.

    A stroke közvetlen kiváltó okai

    Az agyérkatasztrófa hirtelen következik be. Közvetlen kiváltó oka ugyanakkor általában nincs, a rizikótényezők évtizedes hatásának eredményeképpen lép fel. Vannak azonban olyan okok, amelyek a meglévő kockázati tényezők mellett hirtelen állapotromlást okozhatnak.

    Szellemi leépülés és életmód - Mindenütt jó, de legjobb otthon

    Szellemi leépüléses állapotok kezdődhetnek hirtelen jelleggel, de lehetnek többéves, lassan induló és az évek múlásával kiterebélyesedő folyamatok eredményei is. Előbbire példa a stroke, utóbbira az Alzheimer-kór.

    Az ismételt stroke megelőző kezelése

    Agyi érelzáródást követően nagyon fontos a kezelés folytatása a stroke újbóli bekövetkezésének megelőzése érdekében. Ez rendszerint véralvadásgátló készítmények szedését és egyéb alapbetegségek kezelését jelenti.

    Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    Azok a stroke-on átesett betegek, akik egészséges társhoz mennek haza, nagyobb valószínűséggel lesznek újra képesek az önálló életvitelre. A korai kezelés és a hozzátartozók biztatása nagyon fontos.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA