• A depresszió növeli a stroke kockázatát

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A depresszióban szenvedő nők esetében sokkal nagyobb a stroke kockázata. Már korábban is ismert volt, hogy a depresszió szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, arról azonban mindeddig kevés adat állt rendelkezésre, hogy a stroke kockázatát is növeli-e.

    Amerikai kutatók a Stroke című szakmai lapban közölték kutatásaik eredményét. Hat év alatt 80.000 ötvennégy és hetvenkilenc év közötti nőt vizsgáltak meg. A felmérés kezdete előtt egyikük sem szenvedett el stroke-ot. Valamennyi résztvevőt pszichológiai vizsgálatnak is alávetették, hogy megtudják vannak-e depresszív tüneteik, és ha igen, milyen súlyosak.

    Hirdetés

    A vizsgálatok eredményei

    A stroke rizikófaktorai


    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagymértékben csökkenthető. A stroke rizikófaktorairól bővebben>>

    A depresszióban szenvedők közt – a lelkileg egészséges résztvevőkkel szemben – több volt az egyedülálló, a dohányos, valamint kevesebbet is mozogtak. A testtömeg-indexük (BMI) is magasabb volt, és közülük többen magas vérnyomásban, szívproblémákban és cukorbetegségben is szenvedtek.

    A tudósok megállapították, hogy a depressziós nők majdnem 30 százalékánál magasabb a stroke kockázata.

    Azok közül, akik antidepresszánsokat szedtek, az agyi érkatasztrófa kialakulásának esélye 40 százalék volt. A kutatók szerint ez nem a gyógyszerek hatásának tudható be, sokkal inkább az az oka, hogy akiknek antidepresszánsok szedésére van szükségük, a depresszió súlyosabb formájában szenvednek, és ez növeli a kockázatot.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A depresszió nem engedi meg, hogy az emberek figyelmen kívül hagyják egyéb orvosi problémáikat, és elhanyagolják a testüket. Nem engedhetik meg maguknak, hogy egészségtelen életstílust folytassanak, vagy ne szedjék rendszeresen a gyógyszereiket.” – figyelmeztet Kathryn Rexrode, a vizsgálatok vezetője. Az orvosoknak nem csak a depressziót kell kezelni, hanem tekintettel kell lenni arra is, hogy a pszichés probléma a stroke rizikófaktora is egyben.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2011.08.25 09:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Elhúzódó sárgaság

    Elhúzódó sárgaság

    Semmelweis Egyetem

    A csecsemők epeútfejlődési rendellenességét nagyon fontos időben felismerni!

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    Azok a stroke-on átesett betegek, akik egészséges társhoz mennek haza, nagyobb valószínűséggel lesznek újra képesek az önálló életvitelre. A korai kezelés és a hozzátartozók biztatása nagyon fontos.

    Milyen tényezők növelik a stroke kockázatát?

    Egészséges életmóddal a stroke kockázata csökkenthető. Mindemellett vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyeket kerülni, illetve mihamarabb kezeltetni kell. Melyek ezek?

    Hogyan előzze meg a stroke-ot?

    A stroke megelőzéséhez a legfontosabb az egészséges életvitel. Cikkünkben az egészséges életvitel főbb tényezőit gyűjtöttük össze.

    Stroke-szövődmények: a leggyakoribb fizikai funkciózavarok szélütés után

    A stroke olyan, hirtelen jelentkező neurológiai betegség, mikor az agy egy része érelzáródás vagy egy ér elpattanása következtében megsérül. Ha egy alapvető agyi ér elzáródik, akkor az ér ellátási területe elhal. Ha az érfal reped meg, akkor agyvérzés jön létre. Mindkét folyamat során a beteg agy által beidegzett végtagok és agyidegek megbénulnak, amelyek fizikai funkciózavarokat okoznak.

    Varga Sarolta klinikai logopédus: többet kell beszélnünk a stroke utáni állapotról, az afázia kezeléséről!

    Miért éppen Harangozó Teri vagy a Nemzeti dal kerül elő a terápia alkalmával? Mi a legnagyobb siker egy klinikai logopédus munkájában? Miért nem kap elegendő figyelmet az afázia, annak kezelése?

    Stroke-rehabilitáció - A diéta szerepe a felépülésben

    Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés kockázatát azzal, hogy odafigyelnek az étkezési szokásaikra. A tudatos táplálkozás azonban nem csak a megelőzésre alkalmas, nagy szerepet játszik ugyanis a stroke-ot követő rehabilitáció során is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.