• A sarokfájdalom okai és kezelése

    Szerző:
    WEBBeteg

    A sarokfájdalom meglehetősen gyakori probléma, amely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A sarkak fájdalma általában magától elmúlik, de vannak esetek, amelyeket mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni. Az okokról és a kezelés lehetőségeiről dr. Bányai Tamás, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa, sportorvos beszélt.

    A leterhelt sarok

    Az emberi lábfejet 26 csont építi fel, közülük a sarokcsont a legnagyobb. A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve. A szakértők szerint járáskor a testsúly 1.25-szöröse, futáskor a 2.75-szöröse nehezedik a lábunkra. Éppen ezért ez a terület sérülékenyebb és fájdalma jelentősen befolyásolja az állapotunkat.

    A fájdalmak jelentős része mechanikai okok miatt következik be, de meghúzódhat a háttérben arthritis, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, trauma, csontritkulás és más csontbetegségek, illetve több szervrendszert érintő betegségek is.

    Hirdetések

    Kocogás és a futás hatása a szervezetre


    Napjainkban a futás, ill. kocogás népszerűsége növekvő tendenciát mutat, amely főleg praktikusságának köszönhető: szinte semmi felszerelést nem igényel, csak egy jó futócipőt. Bárhol (városban, faluban, tengerparton, focipályán, stb.) végezhető, hiszen majdnem mindenhol találhatunk olyan területet, ahol egy kicsit átmozgathatjuk magunkat egy fél-egyórás kocogással, futással.
    Kocogás és a futás hatása a szervezetre>>

    A leggyakoribb problémák

    A legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis. Ez a szerkezeti betegség abból ered, hogy ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak és inainak, valamint a láb boltozatának a fenntartásában. Túlterhelés következtében azonban a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat, ahogyan ezt az ultrahang és az MRI vizsgálatok is bizonyítják. A kór legjellemzőbb tünete, hogy reggel, talpra álláskor már jelentkezik a fájdalom, ám később mintegy ”bejáratódik”, vagyis mérséklődik és csak hosszú álldogálás vagy lépcsőzés során rosszabbodik.

    Különösen tinédzsereknél gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis még nem teljesen kifejlett a sarokcsont és könnyebben dörzsölődhet a többi csonton. Ehhez hozzájárulnak a túl lapos és kidolgozatlan talpú papucsok, a flip-flopok, valamint a túl korán kezdett magas sarkú hordás is.

    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája


    A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat!
    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája>>

    Mielőbb forduljon orvoshoz, ha a következőket tapasztalja:

    • Duzzanat okozta fájdalom a saroknál.
    • Zsibbadásérzés, fájdalommal és esetleg lázzal kísérve.
    • Képtelen a normális járásra.
    • Ha nem tudja visszafeszíteni a lábfejét.
    • Ha nem tud lábujjhegyre emelkedni.

    Kevésbé sürgős eset, de jobb szakember segítségét kérni, ha:

    Izomsérülések: zúzódás, izomszakadás, vérömleny


    Lágyrészzúzódás: a fizikai behatás a csontot nem, csak a bőrt, esetleg az izmot károsítja. Mivel kisebb mértékű sérülésnek tűnő esetekben a sérültek nem mindig fordulnak orvoshoz, ezért például a bőr mechanikai sérülésével járó sérülések csapdát rejthetnek magukban. Sokszor a beteg nem fordul időben orvoshoz, így a megkésett diagnózis a terápia késlekedését, ezzel a gyógyulás esélyeinek romlását okozhatja.

    Izomszakadás: az izom folytonossága megszakad. A szakadás lehet teljes vagy részleges. Ilyen esetekben a beteg a sérült végtagot nehezen vagy egyáltalán nem tudja mozgatni. A nagyfokú fájdalom és duzzanat a beteget azonnal orvosi ellátóhelyre juttatja, így ezen esetek felismerése a megfelelő fizikális vizsgálatokkal és képalkotó eljárásokkal nem okoz nehézséget.

    Vérömleny: az izmot felépítő izomrostok között vérzés alakul ki.

    Bővebben az izomsérülésekről a WEBBetegen>>
    • A sarokfájdalom tovább tart egy hétnél.
    • Nem csak akkor jelentkezik a fájdalom, ha áll vagy jár.

    Kezelési és megelőzési lehetőségek

    • Otthoni kezelésként mindenképpen érdemes kipróbálni a pihentetés, kerülni a futást és a kemény talajon járást. Különösen kerüljük a sarkat terhelő aktivitásokat.
    • Végezzünk nyújtó gyakorlatokat, amelyek a lábfej hátrafeszítésére épülnek.
    • Helyezzük jeges borogatást az érintett területre, de ne közvetlenül a sarokra, 15 percig.
    • Válasszunk megfelelő cipőt sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas és a túl lapos talp is kerülendő.
    • Ha sportolunk, a megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkenthetjük a sarkat érő terhelés erősségét.
    • Egyes esetekben jót tehetnek a cipőkben elhelyezhető sarokpárnák és sarokemelők is.
    • A megelőzésnél fontos, hogy kemény talajon ne járjunk mezítláb.
    • Érdemes leadni a túlsúlyunkból, ugyanis így kisebb lesz a terhelés, amely a lábunkat éri.

    Orvosi segítséggel

    • Egyes talpbetétek, sarokemelők tehermentesíthetik a plantaris fascia feszülését, ezáltal a fájdalmat. Enyhébb esetekben, vagy első terápiaként jön szóba.
    • 1-2 hétig pihentetés mellett szóba jöhet egy nem-szteroidos gyulladáscsökkentő terápia.
    • Elhúzódó eseteknél - ha nincs ellenjavallat - helyileg beadott szteroid-injekció 2-3 alkalommal ismételve hosszabb időre csökkentheti a tüneteket. Ez az eljárás a mellékhatások miatt ritkán ismételhető.
    • A konzervatív terápiák között a terápiás röntgenbesugárzásnak van időnként jó eredménye.
    • Konzervatív terápiára nem reagáló eseteknél minimális beavatkozással a fascia leválasztható a sarokcsont- tapadásáról, mely a panaszok lényeges csökkenését eredményezheti.

    (www.oxygenmedical.hu)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Visszeresség: milyen vizsgálatokra számíthat?

    Egyszerű és gyors vizsgálatokkal feltérképezhetőek a problémás érszakaszok.

    Főzzön Ön is egészségesen!

    Válaszoljon 2015. augusztus 13-ig három, az emésztési görcsökkel kapcsolatos kérdésre és nyerjen egy konyhai készüléket!

    Együtt vérzést is okozhatnak

    Az acetilszalicilsav kölcsönhatásba léphet a gyógynövény alapú étrend-kiegészítők egy-egy összetevőjével.

    A diabéteszes retinopátia okai és típusai

    A diabéteszes retinopátia fő oka a rosszul beállított vércukorszint és a magas vérnyomás.

   •  

    Hozzászólások (5)
    Írta: Medve Istvánné
    2014-12-15 10:54
    Sajnos,én is több hónapig szenvedtem iszonyú fájdalmaim voltak,főleg egy ledolgozott nap után alig tudtam hazamenni a munkából.Először írtak ki 10 ultrahang kezelést ami nem segített nekem semmit.Utána jött 10 lézerkezelés ami talán egy kicsit néha enyhített a fájdalmon,de jelentéktelen volt.Utána jött kettő szteroid injekció és pár hétig nem fájt a sarkam,de olyan rosszul lettem tőle,mert magas a vérnyomásom.Akkor mondta az ortopéd orvos,hogy van egy lehetőség,de sajnos nem támogatja a tb.Lökéshullám a neve.Úgy el voltam keseredve már ennyi hónap után,hogy lesz ami lesz alapon felvettem öt darab kezelést,amit hetente egyet kellett.A bal sarkam meg is gyógyult ennyi hónap szenvedés után(jelzem ezen már ki volt alakulva a sarkantyú,röntgen kimutatta)Sajnos most mennem kell a jobb sarkammal is,mert az is el kezdett fájni.Pedig használom a talp betétet+zselés sarok betétet.Minden tanácsot szívesen elfogadok,hogy hogyan lehet enyhíteni ezen a betegségen!!!

    Írta: Takács Magdolna
    2014-12-07 19:28
    Fél éve fáj a sarkam már 3 orvosnál jártam túl vagyok steroid injekciót,steroid gyógyszer szedését fiziko therápián speciális ludtalpbetét de még mindig fáj.alig tudok járni.jelenleg nem tudom a megoldást.Javasoltak sugárkezelést,de azt biztos nem kérem.Ha valamitől meggyógyulok megírom.

    Írta: Sz. Böbe
    2014-12-02 14:19
    Már június óta fáj a sarkam, kaptam két szteroid injekciót, különféle cipőbetéteket próbáltam, de semmi eredmény. Már lassan járni is alig tudok. El vagyok keseredve már nagyon :(

    Lapozzon a hozzászólások között!