Fájdalmas sarkantyú a lábon - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Ötvenhét éves vagyok, a röntgen mindkét sarok külső, cipővel érintkező felületén sarkantyút mutatott ki. Bár kaptam terápiás röntgenkezelést és talpbetétet (sarokemeléssel), sajnos tüneteim, fájdalmam nem enyhült. Mire számíthatok? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A sarkantyú tulajdonképpen egy krónikus gyulladás következtében alakul ki.

A megváltozott anatómiai viszonyok (pl. lúdtalp) következtében, másként alakul a talpi inak, izmok terhelése, ezért a saroknál egy állandó irritáció jön létre, és begyullad tulajdonképpen a csonthártya, majd ez a csont fokozott csontképzéssel reagál erre a gyulladásra.

A kezelési lehetőségek korlátozottak. A betegség létrejöttéből kifolyólag a legfontosabb a nyugalomba helyezés, tehát a tehermentesítés, elsősorban lúdtalpbetéttel. A terápiás röntgenbesugárzás is sokaknak jó hatású, ha mégsem, ezt követően meg lehet próbálni helyileg adott szteroid injekciókkal csökkenteni a gyulladást.

Fizioterápia, ultrahangos kezelés, iontoforézis is segíthet. Ha mindezek nem használnak, ortopédsebészeti műtét következhet, de az is sajnos csak az esetek egy részében hoz gyógyulást. Ennek során leválasztják a sarokcsontról a talpi ínköteget, hogy ne irritálja tovább.

(WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus)

Hozzászólások (9)

Cikkajánló

Diffúz idiopátiás szkeletális...

A diffúz idiopátiás szkeletális hiperosztózis (DISH) a szalagok csontos megkeményedését jelenti azokon a területeken, ahol azok a gerinchez tapadnak.

Sarkantyú - Hogyan kezelhető?

A sarkantyú az izmok eredésénél kialakuló csontkinövés. A saroksarkantyú két helyen alakulhat ki, a lábszárizom ínjának eredésénél, és a sarok...

A sarokfájdalom okai és kezelése

A sarokfájdalom gyakori probléma, amely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A sarkak fájdalma általában...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.