Színes szalagok az olimpikonokon

healzz
megjelent:

Nyilván sokaknak feltűntek azok a színes szalagok, csíkok, amelyeket rengeteg olimpikon visel a testén. Kézilabdások, sprinterek, focisták, teniszezők „ékesítik” magukat úgynevezett kinesiotape szalagokkal, amelyek fájdalomcsillapító hatásáról dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológus szakorvosa beszélt.

Széleskörű felhasználás

Nemzetközileg is nagy karriert fut be a kinesiotaping módszer, amellyel nem csak élsportolók fájdalmain, sérülésein lehet segíteni.

Tapasztalataim szerint a kinesiotaping kiváló hatású sportsérülések, például rándulás, húzódás, izomsérülések és részleges szakadás esetén, hiszen a fájdalomcsillapításon kívül még a gyógyulási időszakot is képes lerövidíteni. Beválik tenisz- és golfkönyök esetében, a csukló és a kéz gyógyításakor, a derék- és háti fájdalmakat pedig éppolyan eredményesen lehet ezzel a módszerrel kezelni, mint a térdproblémákat. Ugyancsak alkalmas izom- és ízületi fájdalmak esetén.

Úgy vélem, friss, két héten belüli sérülések kezelésében a leghatékonyabb ez a módszer, de krónikus fájdalmak esetén is eredményesen alkalmazható. Külön előnye, hogy gyermekeknél és várandósoknál is biztonságos gyógyító módszer, hiszen semmiféle kémiai hatóanyagot nem használ – ismerteti dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológus szakorvosa.

Beindítja a test öngyógyító mechanizmusát

Fájdalomcsillapítás tapaszokkal

A fájdalomcsillapító tapaszt az orvos hosszantartó krónikus, erős fájdalmak csillapítására írja fel. A tapaszt a hátra vagy a mellkasra ajnlott helyezni, és a hatóanyag lassan szívódik fel a bőrön keresztül, így jut a véráramba. A hatása, két – három nap elmúltával jelentkezik. A fájdalomcsillapító tapasz használata különösen hasznos lehet a nyelési problémával küzdő betegnél. Fájdalomcsillapító tapaszok

A kinesiotape módszer alapötlete a japán Kenzo Kase-től származik, aki a hetvenes években kórházi tapasztalataiból felismerte, hogy sok fájdalom az izmokat és az ízületeket körülvevő szövetek működési zavaraiból fakad. Erre alapozva fejlesztette ki a Kenzo Kase módszerének alapelveit, hogy a test öngyógyító mechanizmusát támogassa a zavart területeken.

A cél az volt, hogy a zavart szervezetben keletkező folyamatokat receptor-ingerekkel segítse, és így elősegítse az öngyógyítást.

Hosszú kísérletezés kifejlesztett egy speciális, úgynevezett kinesiotape szalagot is, amelynek elasztikus tulajdonságai lehetővé teszik az izomműködés normalizálását, az ödémák egyidejű csökkentését, az inak és a szalagok támogatását. Ezen kívül legjellemzőbb tulajdonságuk, hogy hatékonyan csökkentik a fájdalmat. Egy kinesiotape rugalmassága nagyjából 130-szorosa az emberi izmok nyúlási képességének. Ez a rugalmasság teszi lehetővé az izomminőség normalizálását és a nyirok- és vérkeringés elősegítését.

Bár egyes szakértői körök kétségbe vonják a szalagok gyógyhatását a hiányzó tudományos bizonyítékok miatt, dr. Pál Mónika tapasztalatai egyértelműen pozitívak.

Nem mindegy, hogy ragasztják fel

A szakember által, a pontos anatómiai ismeretek által felhelyezett tape hatására a bőr és a szövetek fellazulnak. Ennek köszönhetően a sérült szöveteknek több helyük lesz: a nyirokfolyadék áramlása könnyebbé válik, és a fájdalomreceptorokra nehezedő nyomás is csökken. Már magának a vérkeringésnek a javulása is elősegíti a gyógyulást, ám a nyirokfolyadék intenzívebb áramlása és a receptorok ingerlése egyedülállóvá és széles körben alkalmazható teszi a technikát.

Mivel a tapaszok légáteresztőek és vízállóak, zuhanyozáskor is viselhetők és akár egy hétig is fent maradhatnak. A szakértő elmondása szerint már egy alkalom is elegendő lehet a gyógyuláshoz, összetettebb problémáknál a folyamatos javulás érdekében azonban két-három ismétlésre is szükség lehet, akár konzervatív kezelések kiegészítéseként is.

(healzz)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.