A stressz elhízáshoz vezethet

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Ha Ön hízásra hajlamos, tanácsos minél előbb szakemberhez fordulnia és a stressz kezeléséhez segítséget kérnie, így nem alakul ki a stressz indukálta, elhízáshoz vezető ördögi kör.

Körülbelül egy évtizede ismert az a tény, hogy a krónikus stressz és az elhízás között szoros összefüggés áll fenn. Az elhízás kialakulásában kulcsfontosságú szerepet betöltő neuropeptid Y molekula szerepét is régóta vizsgálják, a stressz indukálta folyamatokban betöltött funkciója évek óta foglalkoztatja a kutatókat.

Annak a mechanizmusnak is fény derült a pontos biokémiai hátterére, hogy hogyan képes a stressz közvetve aktiválni a zsírsejteket. A stressz hatására a neuropeptid Y nevű molekula szabadul fel nagyobb mennyiségben a szervezetben, mely a zsírsejtek szaporodásához és méretük növekedéséhez vezet. A már jól ismert folyamat gátlása jó terápiás lehetőségként szolgálhat a stressz okozta elhízás elleni küzdelemben.

Jelenleg az Egyesült Államokban olyan kutatások folynak, melyek célja, hogy a neuropeptid Y molekula 2-es receptorait blokkolni tudják, így megakadályozva a molekula kötődését, hatástalaníthatják azt, mielőtt káros hatásait képes lenne kifejteni.

Az elváltozások is visszafordíthatóak

A kísérleteket egereken végezték, akiket egyformán magas zsír- és szénhidráttartalmú étrenden tartottak, viszont a stresszt illetően eltérőek voltak a körülmények. A krónikus stressznek kitett egérpopuláció szignifikánsan magasabb testtömegindexszel és jelentősebb hasi zsírlerakódással volt jellemezhető. Ezek után a neuropeptid Y 2-es receptorait 2 héten keresztül blokkolták, a körülmények változtatása nélkül, és azt tapasztalták, hogy a korábban hízásnak indult egerek átlagosan 40 százalékot veszítettek a hasi zsírraktáraikból. Ezen felül a kialakulóban lévő metabolikus elváltozások is visszafordíthatónak bizonyultak. A máj zsírtartalma és az inzulin rezisztencia is csökkenni kezdett.

A fentiek ismeretében bizonyára sokan gondolnak arra, hogy milyen jó lenne, ha az amerikai gyógyszeripar minél előbb embereken is tesztelné a kutatási stádiumban lévő gyógyszerét, és azt minél hamarabb piacra dobnák. Tudatos stressz-kezelési technikákkal ez a folyamat megelőzhető.

Annak, aki hízásra hajlamos, családjában előfordult például elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, és emellett stresszes életmódot folytat, annak tanácsos megelőzés céljából minél előbb szakemberhez fordulnia és a stressz kezeléséhez segítséget kérnie, így nem alakul ki a stressz indukálta, elhízáshoz vezető ördögi kör.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.