Emlőrákszűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang

szerző: Dr. Szabó Andrea, radiológus - Oxygen Medical
frissítve:

Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon, és ennek oka jórészt abban keresendő, hogy többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Holott a korai felismerés és kezelés az eredményes kezelés legfőbb záloga.

Az önvizsgálat és a műszeres diagnosztika jelentőségére dr. Szabó Andrea, ultrahangdiagnoszta hívta fel a figyelmet.

Hosszú tünetmentesség

Az emlődaganatok szűréséről nem lehet elég sokat beszélni, hiszen ez a fajta betegség akár három évet is képes a tünetmentesség fázisában tölteni. Ez az úgynevezett preklinikai szakasz, amely a betegség kezdetétől a tünetek megjelenéséig terjed. Azonban már ebben a szakaszban kimutatható a daganat szűrővizsgálatokkal, hiszen fény derülhet például egy rejtett vérzésre, vagy jellegzetes röntgenárnyékra.

A legtöbben sajnos csak a klinikai szakaszban fordulnak orvoshoz, amikor már tünetek és panaszok is jelentkeznek, és csökken az esély az áttétek kiküszöbölésére.

A ma használatos szűrések három pillérre épülnek

Az emlők önvizsgálata

Az emlők önvizsgálata lényegében fizikális vizsgálat, de azt feltétlenül hangsúlyoznunk kell, hogy ez önmagában nem szűrővizsgálat, a szakorvosi, esetleg mammográfiás vizsgálatot nem helyettesíti. Tény azonban, hogy az önvizsgálatot rendszeresen végzők között kevesebb előrehaladott rák fordul elő, mint az ezt elhanyagolók esetében.

Az önvizsgálatot a menstruáció utáni napokban érdemes elvégezni, egy jól megvilágított helyiségben, a tükör előtt. Az emlők alakját, nagyságát, a mellbimbók állapotát és az emlő bőrét szükséges áttekinteni leengedett és felemelt karral is. A tapintásos vizsgálat során ajánlatos három ujjal végigtapogatni a melleket, körkörös mozdulatokkal, a hónalj árkában is.

Szakorvosi tapintásos emlővizsgálat

A fizikális emlővizsgálatot szakorvos végzi, növelve ezzel a szűrővizsgálat eredményességét. Tudnunk kell azonban, hogy tapintásos vizsgálat ellenére a kicsi, és ezért észrevétlenül maradt daganat az emlőben tovább növekedhet, ezért gyanú esetén feltétlenül szükséges a mammográfia vagy az ultrahangos diagnózis – még akkor is, ha semmi sem tapintható.

Mammográfia

Az emlők lágyrészének röntgenvizsgálata (mammográfia) - kiegészítve az emlők fizikális vizsgálatával - képes kimutatni akár 5 mm átmérőjű korai rákot is. A 10 mm-nél nem nagyobb átmérőjű daganatos gócok mellett is lehetnek már helyi áttétek.

Az ultrahangvizsgálatot a mammográfiás szűrést kiegészítő vizsgálatként alkalmazzák. Magyarországon és az Európai Unióban az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlásait fogadják el mértékadónak, mely szerint a mammográfia 45-65 év között kétévenként indokolt, 65 év felett pedig évente ajánlott.

Magyarországon a 45 és 65 év közötti nők névre szóló értesítést kapnak a rákszűrés esedékességéről. 65 éves kortól a vizsgálatot saját kezdeményezésre a háziorvostól kért beutalóval lehet igénybe venni.

Bővebben A mammográfiáról

A mellrák

Ultrahangos szűréssel a korai felismerésért

Mivel a mammográfiai szűrés hivatalosan 45 év felett indokolt, hasznos arról tudnunk, hogy az ultrahang-diagnosztika akkor is rendelkezésre áll, ha ez alatt a kor alatt vagyunk, ám veszélyeztetettnek érezzük magunkat. Az emlő-ultrahangvizsgálat 30 éves kor alatt önmagában is alkalmazható. 30–35 éves kor felett a mammográfiát szükség esetén kiegészítő eljárás. E fölötti életkorban a jelenlegi szakmai ajánlás szerint az ultrahang önmagában nem elegendő emlőrák szűrésére.

Feltétlenül ügyelnünk kell az egészségünkre, ha a családban fordult már elő emlődaganat, ha más típusú daganatos megbetegedésben már érintettek voltunk, ha egészségtelen életmódot folytatunk, elsősorban dohányzunk, illetve ha bármiféle gyanús jelet tapintunk vagy észlelünk a mellünkben.

Az ultrahangos emlőszűrés során az emlők állományát és a hónaljárok képleteit monitorozzuk – beszél a vizsgálatról dr. Szabó Andrea. – Rendszerint daganatot, cisztákat, tályogokat keresünk, de a daganatos betegségek nyirokcsomóáttétei is kimutathatók ultrahanggal.

A vizsgálat során a páciens szabaddá tett mellkassal hanyatt fekszik az ágyon, és a bőrre felvitt zselés anyagon mozgatva a vizsgálófejet az orvos képet alkot az emlő különböző területeiről. Az eljárás teljesen fájdalom- és kockázatmentes, amely nagyon pontos információt ad, és annyiszor ismételhető, ahányszor csak szükséges.

Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha az alábbi tüneteket tapasztalja magán:

  • az emlő alakja torzul,
  • az emlő bőrén ismeretlen eredetű, nem gyógyuló seb jelentkezik,
  • az emlő vagy a bimbó bőre behúzódik,
  • a mellbimbó megduzzad, kipirosodik, viszket,
  • az emlő véresen váladékozik addig ismeretlen csomót tapint.

Tovább

(Oxygen Medical - Dr. Szabó Andrea, radiológus)

További forrás: A képalkotó vizsgálómódszerek alkalmazása az emlődaganatok korszerű szűrésében, diagnosztikájában és ellátásában – Szakmai útmutató

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.