• A tájékozottság mellrákban is életet ment

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil szervezet) és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület.

    A szűrés mottója: minden nő számít!

    „Minden nyolc-kilencedik hazai nő lehet érintett élete során, és így közelebbi kapcsolatba kerülhet a mellrák okozta gondok, viták témájával is” – ismerteti egyik tapasztalatát dr. Forrai Gábor radiológus (az Európai Emlődiagnosztikai Társaság korábbi, a Pro-Radiológia Alapítvány mai elnöke, az Egészség Hídja Összefogás egyik alapítója). „A legfontosabb feladat a betegség korai felfedezése, majd időben elkezdett gyógyítása. A mammográfiás szűrés a lakossági szinten alkalmazható legjobb módszer az olyan emlődaganatok felfedezésére, amelyek még nem adnak kitapintható vagy látható jelet. Aki pedig nem radiológus, patológus, onkológus vagy emlősebész, annak – a beteg kezelésének, jövőbeni kilátásainak érdekére tekintettel – a diagnózist illetően nem volna szabad orvos-szakmai véleményt nyilvánítania”.

    Hirdetés

    A 27. francia-magyar radiológiai szimpóziumra (2019. ápr. 10-12.) az aktív hazai szakemberek mintegy fele eljött, a francia vendégekkel együtt 350-en voltak. A találkozó résztvevői többek között abban is egyetértettek, hogy igen sok félrevezető, a mammográfiás szűrést támadó hír jelenik meg napjainkban is a médiában (neten), olykor felesleges riadalmat okozva. Ezek a cikkek veszélyesek, mert a tárgyi tudás látszatát keltve, a tudományosan megalapozott elvekre épülő eljárások helyett olyan módszereket propagálnak, amelyek nem alkalmasak az emlőrák diagnosztizálására. A szimpózium szervezői a helyes tudnivalókkal kívánják ellátni az érdekelteket – ezért referencia anyagaikat a közvetlen szakma mellett a háziorvosok, a lakosság, a média tájékoztatására magyarul is hozzáférhetővé teszik. A szakemberek előadásban, szórólapon, háttéranyagban elmondják, az emlőrák-diagnosztika alkalmazott módszerei közül melyik mire való, s melyek azok a népszerű vizsgálatok, amelyeknek semmi értelmük nincs. 

     „A mammográfia az egyetlen szakmailag elfogadott, alkalmazható lakossági szűrési metódus – minden más csak kiegészítő módszer, vagy egyszerűen félrevezetés” – mondja a szimpóziumot szervező dr. Forrai Gábor. Az MRI-vel kapcsolatosan megjegyezte, ez a magas kockázatú nők szűrésére, illetve kiegészítő vizsgálatként alkalmazható diagnosztikus módszer (a teljes ajánlás itt olvasható: EUSOBI ajánlások MRI). Az ultrahangvizsgálat kiegészítő eljárásnak tekintendő, nem szűrőmódszer. Az önvizsgálattal kapcsolatos szakvéleményét így fogalmazta meg: „fontos, hogy a nők ismerjék az emlőrákra utaló jeleket, és legyen egészséges testképük azzal kapcsolatban, hogy általában milyen szokott lenni a mellük. Valóban előfordul, hogy a nők saját maguk tapintják ki a rosszindulatú elváltozást. Ugyanakkor tudni kell, óriási a különbség a kitapintható vagy szabad szemmel észrevehető (klinikai jeleket, tüneteket adó) elváltozás és az olyan daganat között, ami még semmilyen (pontosabban a laikus szemével is látható jelek közül semmilyen) jelet nem ad és nem is tapintható. A mammográfiás szűrésen viszont ezen elváltozások is észlelhetőek. Ez adhat korai diagnózist, ez teszi lehetővé a mellrákból való meggyógyulást. Vagyis mindenképpen életmentő, hogy a szűréssel felfedezett elváltozásokkal azonnal kezeléshez juthatnak a nők. Ugyanígy életmentő magatartás lehet az is, hogy a meghívólevélre reagálva a behívott nők megjelennek a mammográfiás szűrésen.”

    Az emlő diagnózisáról szóló záró napon prof. Patrice Taourel a franciaországi helyzetet ismertette. Náluk is gondot okoz a mammográfiás szűréssel kapcsolatos félrevezető információk sora, de a szűrési korosztályba tartozó nők közel 75%-a így is eleget tesz a meghívásnak. Ezért az emlőrákos esetek arányaihoz képest náluk kevesebben halnak meg a betegségben, mint Magyarországon. A francia civil szervezetek a szakmával összefogva egyértelmű kommunikációval adják meg a helyes tájékoztatást a lakosságnak a félrevezető hírekkel szemben. Mostanra Franciaországban számszerűen is csökkent az emlőrák miatti halálozás. Az emlőrákok regisztrációja náluk részletes. Nemcsak a betegséget, hanem típusát is rögzíti a rákregiszterük. Törvény szabályozza, hogy a diagnózistól számítva 45 napon belül a kezelést meg kell kezdeni, ami meghatározóan fontos a gyógyulás szempontjából. Az 50-75 év közötti francia nőket kétévente hívják meg szűrésre (hazánkban ez a korcsoport 45-65 év közötti). A magasabb emlőrákkockázatú nőknek 40 felett ajánlott az évenkénti mammográfia, a genetikai mutáció miatt magas kockázattal élőknek pedig már 30 felett, sőt náluk az emlő-MRI is szóba jöhet minden évben, Franciaországban.

    A hazánkban alkalmazott, szakmailag alátámasztott összes módszernek helye van az emlő vizsgálatában, állítja dr. Forrai Gábor. Az Európai Emldiagnosztikai Társaság (EUSOBI) állásfoglalását idézve hangsúlyozta, hogy a mammográfiás lakossági szűrés (amiről részletesen itt lehet olvasni: EUSOBI ajánlások mammográfia) bizonyítottan csökkenti az emlőrákból adódó halálozást, és jó befolyással van a kezelésre. Mivel a betegséget korábbi állapotban veszik észre, kevésbé megterhelő a szervezetre nézve. A szűrési meghívást elfogadva megjelenő nőknél az emlőrák halálozás 43%-kal csökken. (A teljes cikk itt olvasható: EUSOBI ajánlások emlőszűrés).

    Az EUSOBI összefoglalója alapján 100 ezer főre vetítve 350 nő életét menti meg a mammográfiás lakossági szűrés” – fordítja le pontos számra a cikk adatait Jó Marianna, az Egészség Hídja Összefogás alelnöke.

     „Gyógyult betegként elszomorít, sőt feldühít, amikor hitelesnek tűnő magazinokban, a Facebookon megosztott posztokban megpróbálnak lebeszélni a mellrákszűrésen való megjelenésről” – mondja Báródi Edit, az Egészség Hídja Egyesület titkára. „Partnereinkkel együtt sokat teszünk azért, hogy folyamatosan szó legyen a hiteles és valós terápiákról, és a bizonyított, evidencia alapon működő szűrésről is. A tájékozottságért szinte erőfeszítést se kell tenni, annyi az elérhető infó, csak kritikusan kell olvasni, megérteni, mi az, ami hiteles. Azon is múlhat egy-egy élet, hogy adott cikk vagy poszt olvasója tud-e vagy nem tud különbséget tenni a valódi és az önjelölt álszakemberek között. Nagy a média felelőssége is, a közlőnek utána kell járnia, hogy az idézett forrás adata, közlése helytálló-e, a nyilatkozó hiteles szakember-e. Célunk, hogy az Európai Emlődiagnosztikai Társaság már magyarul is elérhető ajánlásai legyenek az emlőrák diagnosztikával és szűréssel kapcsolatos cikkek forrásai.”

    Olvasson tovább! Hogyan ismerhető fel idejében a mellrák?

    Forrás: WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Módosítva: 2019.05.06 18:33, Megjelenés: 2019.05.06 18:33
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Fibroadenoma az emlőben

    Az emlő leggyakoribb jóindulatú elváltozása a fibroadenoma. Főként 35 éves kor előtt kerül felismerésre, de minden életkorban előfordulhat. Egyes felmérések alapján az európai női lakosság körében 10 százalékban diagnosztizálják.

    Tizenegyezer emlőrákot fedeztek fel a szűréseken 2002 óta

    A 45-65 év közötti nők számára ingyenes szűrővizsgálat bevezetése, 2002 óta tizenegyezer rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak Magyarországon - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám ezen kívül még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    Tizenkét súlyos tévhit a mellrákról

    Sok ellentmondás lát napvilágot az emlőrák okaival és megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, kinek lehet hinni. Csak azért, mert az egyik barátnőnk azt állítja, hogy a melltartóviselés emlőrákot okoz, még nem feltétlenül igaz.

    Új módszer az emlőrák szűrésében: háromszor hatékonyabb a mammográfiánál

    Az emlődaganat-szűrés eddigi lehetőségeinek tárházát szélesíti az az új eljárás, amelyet az American Society of Clinical Oncology legutóbbi kongresszusán mutattak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.