Köhögés elleni módszerek vírusos fertőzés esetén

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Tél környékén nagyon gyakori a légúti fertőzésekkel járó köhögés, pedig lehet ellene védekezni, illetve a gyógyulási folyamat is felgyorsítható és enyhíthetők a tünetek.

A köhögés gyakran akut vírusfertőzés tünete. A vírusok gyulladást váltanak ki az orr, az orrmelléküreg, a torok és a gége nyálkahártyáján, ez ingerli azokat a receptorokat, amik olyan jeleket küldenek az agyba, melyek köhögést idéznek elő Ennek száraz ingerköhögés a következménye, majd három-négy nap múlva a beteg kevés nyákot köhög fel, mely többnyire átlátszó vagy fehéres, de lehet sárgás-zöldes színe is.

Hogyan csillapítható a köhögés?

Az első napokban a köhögési ingert köhögéscsillapítókkal lehet enyhíteni. Ha néhány nap múlva elkezd felszakadozni a váladék, akkor alkalmazhat köptetőket a köhögés ellen, ezek feloldják a letapadt nyákot, és segítik annak távozását a légutakból.

A tünetek enyhítésére leggyakrabban alkalmazott gyógynövényi kivonatok borostyánból, kakukkfűből, dél-afrikai muskátliból vagy kankalinból készülnek. Ezek duzzanatlohasztó, gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak. A gyógyszertárakban cseppek, oldatok, tabletták formájában is kaphatóak.

Felnőtteknek hatékony segítséget jelenthet az illóolajos inhalálás, de ez a módszer csecsemőknél semmiképp sem alkalmazható, kisgyermekeknél is csak az orvos javaslata mellett.

Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha a köhögés elhúzódóvá válik, magas láza van, vagy vért, illetve véreset köhög. Keresse fel orvosát akkor is, ha köhögése tartós, kínzó és fárasztó, nem enged aludni. Bővebben: Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

A köhögéscsillapítás alapelvei

A köhögés csak tünet, a legfontosabb mindig az alapbetegség kezelése.

  • Köhögéscsillapító gyógyszereket csak száraz köhögés esetén szabad szedni, és akkor is csak az orvos utasítása szerint! A köhögési inger csillapításában segíthetnek a szopogató tabletták is.
  • Hurutoldókat, váladékoldókata nyákos köhögés ellen lehet alkalmazni, ezek hígítják a váladékot, így megkönnyítve annak felköhögését.
  • Ne dohányozzon, ez irritálja a nyálkahártyák, fokozza a köhögést és késlelteti a gyógyulást.
  • Igyon elég folyadékot, több mint két litert naponta.
  • A száraz levegő is fokozza a torok irritációját, lassítja gyógyulását. Köhögés ellen használhat radiátorra akasztható párologtatót.
  • Ha bakteriális felülfertőzés alakul ki, az antibiotikumokkal kezelhető hatékonyan.

Bővebben Köhögéscsillapítók gyógyszerkeresőnkben

Óvatosan a köhögéscsillapítással!

Száraz köhögést szabad csak csillapítani, mert ha a produktív köhögést csillapítjuk, a letapadt váladék felszakadását, kiköhögését gátoljuk. Száraz köhögés ellen ne adjon váladékoldót, mert ez is fokozza a köhögési ingert, illetve értelemszerűen egyszerre ne adjon köhögéscsillapítót és váladékoldót!

Forduljon orvoshoz, ha a köhögés nyolc napon belül nem enyhül, illetve hamarabb, ha láz, vagy levertség, izomfájdalmak kísérik.

Dohányosoknak nehezebb

A dohányosoknál gyakrabban fordulnak elő köhögéssel járó felső légúti fertőzések, ennek magyarázata, hogy náluk a légutak öntisztító mechanizmusa már nem működik, mivel a csillószőröket a dohányzás megbénítja. A vírusoknak így könnyű dolguk van. Ebből kifolyólag a fertőzések leküzdése is hosszabb időt vesz igénybe. Egy megfázás alkalmat szolgáltathat a dohányzásról való leszokásra. Ha a gyorsabb gyógyulás érdekében a betegség alatt leteszi a cigarettát, többé ne is gyújtson rá! Sokaknak sikerül így leszokniuk.

Részletesen: ezt teheti a köhögés ellen

Allergiásoknál nagyobb a kockázat

Az allergiásoknál szintén magasabb a légúti fertőzések kockázata. A pollenallergiások télen nem szenvednek a kellemetlen tünetektől. De azok, akik a porra, illetve a poratkára vagy az állatszőrre, esetleg a penészgombára allergiások, megfelelő kezelés nélkül egész évben mutathatnak tüneteket. Mindkét csoportra igaz, hogy megfelelő kezelés hiányában az orr nyálkahártyája megduzzad, és ebben az állapotban kiszolgáltatott a kórokozóknak.

Tanácsok a fertőzés terjedése ellen

Hideg, nyirkos időben könnyű elkapni a köhögést okozó vírusfertőzéseket. A felső légutak nyálkahártyája lehűl, vérellátottsága csökken.

  • A megelőzés legjobb módja, ha hazaérkezve és evés előtt mindig kezet mos meleg szappanos vízzel.
  • Ha már elkapta a fertőzést, akkor ügyeljen rá, hogy a papírzsebkendőt használat után mindig dobja el, ne használja többször ugyanazt!
  • Ha Ön vagy valaki a családban köhög, rendszeresen szellőztessen!
  • Önmaga és mások védelmében is a legjobb, ha otthon kúrálja ki a betegséget.
  • Ha nagyon hideg van, a legjobb, ha a sálat a szája elé teszi, esetleg az orrát is betakarja vele.

Kapcsolódó A köhögés lehetséges okai

WEBBeteg.hu logóSzerző: Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: apotheken-umschau.de; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Olasz Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.