A gyomorfájás - lehetséges okok és kezelési tanácsok

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A gyomorfájás gyakori, és meglehetősen sok kellemetlenséget okozó panaszkör. A fájdalom jellege, helye, étkezéssel, napszakkal, fizikai tevékenységgel való kapcsolata mind más és más betegségre enged következtetni.

Hol érezzük pontosan, ha a gyomrunk fáj?

A gyomor anatómiai helyzeteBármilyen is a fájdalom, egy dolog mindig közös benne: a helye. A gyomor ívelt sajka, vagy „J” betű alakú. Alakja változó lehet a testalkat, kor, testhelyzet, teltségi fok, gyomorfal tónusa szerint. A nyelőcső és gyomor találkozása a gyomorszáj (cardia) körülbelül a szegycsont alatt a test középvonalában helyezkedik el (epigastrium). A gyomor nagyobb része a törzs bal oldalán, nagyrészt a bal bordaív alatt található. Az ezeken a testtájon jelentkező fájdalom legvalószínűbb forrása a gyomor.

A gyomorfájás gyakori okai

Heveny vagy krónikus gyomorhurut (gasztritisz)

Akut gyomorhurutos esetek leggyakrabban

  • jelentős alkoholfogyasztás,
  • nehéz, terhelő étkezést követően alakulnak ki (gyomorrontás), vagy
  • állhat a háttérben gyomorfertőzés (baktérium, vírus, gomba, parazita is lehet a kórokozó), továbbá
  • egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat.

Az akut esetek típusos tünete a hirtelen fellépő éles, görcsös gyomortáji fájdalom, amihez gyakran társulnak egyéb tünetek (láz, hányinger, hányás) is. A tünetek általában nem tartanak sokáig, protonpumpagátló gyógyszeres terápia, diéta mellett enyhülnek, megszűnnek.

Krónikus esetekben is megjelenhetnek a heveny gyomorhurut tünetei, közük a gyomorfájás, de jellemzőbben tünetszegények, és gyomortükrözés során vett szövettani minta elemzésével állítják fel a diagnózist. A krónikus forma általában autoimmun eredetű, vagy gyakran Helicobakter pylori fertőzés okozza. Ritkább formái a granulomatosus, lymphocytás, eosinophil gastritis, vagy szerv transzplantáció kapcsán jelentkező graft-versus-host (GVH) gastritis.

Bővebben A gyomorhurut okai, tünetei és kezelése

Gyomorfekély

A gyomorfekély a gyomorszájban okoz fájdalmat, étkezéskor fokozódhat, inkább tompa-nyomó jellegű, gyakran társul hányingerrel, hányással. Ha mélyre terjed, akkor a gyomorfájdalom mellett vérzést okozhat, ami az emésztett vér miatt fekete széklet (meléna, szurokszéklet) vagy véres hányás (savhematinos hányás) formájában jelentkezhet, súlyos esetekben pedig akár a szerv perforációját („kilyukadását”) is okozhatja. Mindenképp gyomortükrözés, szövettani mintavétel és emelt dózisú protonpumpagátló gyógyszer adása szükséges. Helicobacter pylori pozitivitás esetén, illetve a szövettani lelet alapján indokolt esetben szükséges lehet a baktérium eradikációs terápiájára.

Bővebben A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

Motilitászavar, IBS

Jellemzőbb, hogy hasi panaszokat, diszkomfortérzést okoz, de megjelenhet gyomorfájdalomként is. Az IBS tompa, feszítő teltségérzésként jelentkezhet, már csekély mértékű táplálék elfogyasztása esetén is.

Bővebben IBS (irritáblis bél szindróma)

Daganatos betegség

Korai stádiumban a gyomorrák tünetmentes. Előrehaladott stádiumban jelentkező panaszok közül is több olyan van, amelyek nem jellegzetesek, hétköznapi jellegű problémáknak tűnnek. Tünetként jelentkezhet kényelmetlen, tompa fájdalom a gyomor tájékán, teltségérzés, fogyás. Ha stopot okoz az elváltozás, étkezések után gyakori a hányás, előrehaladott esetekben vérzés is jelentkezhet. Gyomortükrözés, szövettani mintavétel (gyomorbiopszia), egyéb képalkotó vizsgálatok (pl. CT) szükségesek a betegség kiterjedésének megítélésére.

Bővebben A gyomorrák tünetei és rizikófaktorai

Fontos hangsúlyozni, hogy a gyomorfájás hátterében álló kórképek tünetei átfedésben lehetnek egymással, valamint, hogy az egyes betegségeknél felsorolt tünetek nem mindig jelentkeznek. Így sajnos pusztán a tünetekből pontos diagnózist adni nem lehet, és indokolt a panaszok orvosi kivizsgálása.

Nem gyomor eredetű, de hasonló panaszokat okozó kórképek

A gyomorfájdalmat el kell különíteni a más szervből kiinduló, de a gyomor irányába sugárzó fájdalmaktól!

Nyombélfekély - A fájdalom nyombélfekély esetén jellemzően a köldök és a szegycsont alsó része közötti vonalban jelentkező hasi fájdalom. Tipikusan égő fájdalom, ami sugározhat a hátba, gyomorszájba. Jellemző az éhségfájdalom (étkezések után 1-3 órával jelentkezik, evés hatására szűnik), gyakran éjszaka is panaszt okoz. Gyomortükrözéssel lehet a gyomorfekélytől elkülöníteni.

Heveny hasnyálmirigy-gyulladás - Jellemzően övszerű epigasztriális fájdalmat okoz a hasnyálmirigy-gyulladás, amihez gyakran társul hányinger, hányás, láz. A fájdalomhoz hasnyálmirigy enzim emelkedés, és/vagy ultrahangos morfológiai eltérés társul.

Reflux betegség, rekeszsérv - Szegycsont mögött, a gyomorszáj környékén jelentkező égő fájdalom jellemzi a refluxot, ami előre hajoláskor, hasprés hatására fokozódik. Gyakori savas felböfögés kíséri.

Heveny szívinfarktus - Folyamatos, erős, égő fájdalom jelentkezik szívinfarktus esetén a szegycsont mögött, epigasztriálisan, ami az áll, kar irányába sugárzik ki. EKG és laboreltérés kíséri.

Vakbélgyulladás - Előőfordulhat, hogy előbb gyomortájéki fájdalomként kezdődik a vakbélgyulladás, és csak később jelenik meg a típusos jobb alhasi fájdalom.

Máj fájdalma - A máj bal lebenye egészen az epigasztriumig nyúlik. Májgyulladás esetén a jelzett régióban nyomásérzékenység jelentkezhet, jellemző laboratóriumi eltérések (emelkedett transzamináz-szint) mellett.

Epekövesség, epehólyag-gyulladás - Inkább jobb bordaív alól kiinduló, gyomorszájba, hátba sugárzó fájdalom jellemzi az epehólyag betegségeit. Zsíros ételek fogyasztása a panaszokat fokozza, gyulladás esetén láz is kísérheti.

Mozgásszervi ok - Processus xyphoideus (szegycsont legalsó nyúlványa) érzékenysége, illetve a bordakosár fájdalma is okozhat gyomortáji fájdalmat.

Diabéteszes gasztroparézis - Cukorbetegek esetén kialakuló gyomorürülési zavar. A gasztroparézis kialakulásában elsősorban a gyomor beidegzésében is részt vevő autonóm idegrendszer károsodása áll. Tünetei: hányinger, hányás, teltségérzet, étvágytalanság, akár mellkasi fájdalom.

Mi a teendő, ha fáj a gyomrom?

A fájdalom igen szubjektív érzés: van, aki már enyhe panaszokkal is a kórházat keresi fel első körben, más pedig kilyukadt gyomorral még bemegy a munkahelyére, mert csak „kicsit fáj”.

Amikor sürgősségi ellátásra van szükség

Vannak tünetek, amikkel - függetlenül a fájdalom jelenlététől vagy hiányától - azonnal sürgősségi ellátásra szorul az ember. Ilyen például a vérzés (akár friss piros, akár emésztett, savhematinos hányásként, vagy szurokszékletként jelentkezik). Ekkor a kórházban egy gyors paraméter ellenőrzés, fizikális vizsgálat, vérvétel, szükség esetén állapot stabilizálás után gyomortükrözésre kerül sor.

Ha folyamatos és nagyon erős, karba kisugárzó gyomortáji fájdalma van, amit, verejtékezés légszomj is kísér, az szív eredetre utal, így ez is azonnali sürgősségi ellátást igényel.

Amikor keresse fel háziorvosát

Érdemes háziorvoshoz fordulni, ha az enyhe tünetek otthoni praktikákkal (pl. diéta) 2-3 nap alatt nem múlnak el, vagy erősödnek, illetve láz jelentkezik. Keresse fel orvosát abban az esetben is, ha a panaszok tartósan, akár heteken át jelen vannak, ha étvágytalanság, fogyás kíséri, ha a panaszok éjjelente rosszabbak, ezért alvása is zavart szenved.

A háziorvosnak kiemelkedően fontos szerepe van abban, hogy eldöntse: valóban gyomorfájással vagy gyomorba kisugárzó fájdalommal állunk szemben. Fizikális vizsgálattal lokalizálni tudja a fájdalom helyét, irányát, meg tudja ítélni, hogy van-e izomvédekezés valahol (pl. jobb alhasi régióban vakbélgyulladás esetén, vagy jobb bordaív alatt epehólyag-gyulladás, bal bordaív alatt hasnyálmirigy-gyulladás esetén). Szükség esetén protonpumpa gátló gyógyszert, antibiotikumot írhat fel, vagy hasi ultrahangot, natív hasi röntgenfelvételt, gasztroenterológiai kivizsgálást kezdeményezhet.

Enyhébb esetek otthoni kezelése

Ha egy-két napja tartó enyhe, inkább csak kellemetlenséget, mintsem fájdalmat okozó gyomorpanaszaink vannak, megpróbálhatjuk otthon kezelni magunkat.

  • Ilyenkor gyakori, kis mennyiségű, zsír és fűszerszegény étkezés, kávé, alkohol kerülése, bő folyadékfogyasztás javasolt. Két-három napos diéta után, ha nincs javulás, érdemes háziorvoshoz fordulni!
  • Nem ajánlott gyomorégésre tej, illetve szódabikarbóna fogyasztása. Előbbi érdemben nem semlegesíti a savasságot, míg utóbbi kémiailag ugyan hatásos, de a reakció során széndioxid keletkezik, ami gyomorfeszülést okozhat, illetve túlzott fogyasztása a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulását is eredményezheti. Vény nélkül kapható savsemlegesítő készítmények is ilyen elven hatnak, és csak átmeneti enyhülést adnak.
  • Fájdalomcsillapító és gyulladásgátló szerek szintén nem javasoltak, mert egy esetleges komolyabb betegség esetén jelentkező fájdalmat elfedhetik, illetve súlyosbíthatják a már meglévő elváltozásokat, pl. fekélyeket.

Ez is érdekelheti Diéták a tápcsatorna különböző megbetegedéseire

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.