A vese működésének is segíthet a gránátalmalé?

Medipress
megjelent:

Korábbi évek kutatásai egyértelműen bizonyították a gránátalmalé jótékony egészségügyi hatásait. A gyümölcs leve antioxidánsokban gazdag és csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, különösen a cukorbeteg és magas vérnyomásban szenvedő betegek esetében.

Egy mostani kutatás szerint a gránátalmalé segíthet a vesebetegségben szenvedő dialízis pácienseknek is a fertőzések és különböző szív- és érrendszeri problémák leküzdésében.

Dr. Batya Kristal (Western Galilee Kórház, Technion-Izrael Technológiai Intézet), Lilach Shema és kollegáik 101 dialízis beteget vizsgáltak meg, akik egy éven keresztül minden dialízis kezelés előtt egy pohár gránátalmalevet, vagy egy pohár placebó italt kaptak (ez utóbbi nem tartalmaz hatóanyagot).

A laboratóriumi tesztekből kiderült, hogy a gránátalmalevet fogyasztó betegeknél ritkábban alakultak ki gyulladások és a szabadgyökök miatt létrejövő oxidatív stressz által okozott szövetkárosodás is ritkább volt.

A gránátalmalevet fogyasztók ezen kívül ritkábban kerültek kórházba különböző fertőzések miatt. A legújabb felmérések szerint a gránátalmalé fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedésekre való hajlamot, ez pedig különösen fontos a vesebetegeknek, akik leggyakrabban fertőzések vagy kardiovaszkuláris megbetegedések miatt hunynak el.

"A klinikai vizsgálatok természetesen még hátravannak, de reméljük, a gránátalmalé fogyasztása hamarosan mindennapi része lehet a krónikus vesebetegek kezelésének" - nyilatkozta Dr. Kristal.

Medipress

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.