Gyógyszerek hatását befolyásoló ételek

Medipress
megjelent:

A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükségesnek tartott sok étel megzavarhatja a gyakran felírt gyógyszerek közül néhánynak a hatását: vagy hatástalanná válik, vagy veszélyes szintig fokozza azt.

Dr Jane Alder, a Közép-Lancashire-i Egyetem gyógyszerész tanára elmondta: „Aki gyógyszeres kezelésre szorul, nem kell, hogy drámaian megváltoztassa az étrendjét, de fontos, hogy konzultáljon az orvosával a lehetséges mellékhatásokról.”

Melyek tehát a legveszélyesebb gyógyszer-étel kombinációk?

Gyümölcslé

A grapefruitban van egy furanokumarin nevű anyag, mely a betolakodók ellen védő, bélrendszerben lévő enzimek működését zavarja. Így több hatóanyag szívódik fel, időnként megkétszereződik-megháromszorozódik a hatásuk. Ne igyon grapefruit levet az, aki ritmusszabályozó gyógyszert szed, illetve antidepresszánsokat, antihisztaminokat, antiepileptikumokat, magas vérnyomást illetve koleszterinszintet szabályozó szereket kap.

Az áfonya és a gránátalma lassítja egyes vérhigítók és antidepresszánsok lebomlását a májban, így a gyógyszerek kevésbé hatásosak.

Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan hatások
A legtöbb gyógyszer fogyasztása alatt szigorúan kerülni kell az alkoholt, mert egészen váratlan hatásokkal kell szembenéznünk. Van azonban néhány gyógyszercsoport, melyre nem jelentős, vagy nincs hatása az alkoholnak.
Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan hatások

Tejtermékek

A tejtermékekben található kalcium kapcsolódik a tetracyclinhez és a minocyclinhez, melyeket többek közt a bőr gyulladásos elváltozásaira alkalmaznak, továbbá kisebb gyulladásokra (hólyaghurut). Az antibiotikum és a kalcium kombinációjából felszívódásra képtelen massza képződik a belekben. Egyetlen pohár tej 80 százalékkal csökkentheti az antibiotikum hatását. A kalcium megzavarhatja bizonyos csontritkulás elleni szerek hatását is. Ezért nem tanácsos tejterméket enni a gyógyszer bevétele utáni két órában.

Erjesztett ételek

Az erjesztett ételek, mint például az érlelt sajtok nagyon sok tiramint tartalmaznak, ami „sajt-szindrómát” okozhat. A tiramin reakcióba léphet a MAO-gátlókkal (antidepresszánsok), mert megakadályozza az összetevő felszívódásához szükséges enzim termelődését. Ez veszélyes mértékű vérnyomás-emelkedéshez vezethet. Tiramin van még a sertéshúsban, banánban, élesztőkivonatban, csokoládéban és a szójában.

Hús

Az asztmások kerüljék a grillezett húsokat, mert a keletkező szénrészecskék meggátolják az asztmagyógyszerekben található theophylline működését. A szén önmagában képes kiváltani magát az asztmás rohamot is, így a nagyon égett húsok fogyasztása ellenjavallt.

Zöldfélék

Sok zöld színű gyógynövény és zöldség gazdag K-vitaminban, ami segíti a véralvadást. Ilyen például a spenót, a káposzta és a zöld tea, de található belőle bőven a vörös húsokban is. Hatástalaníthatja a vérhígító gyógyszereket. A K-vitamin olyan erős, hogy a káposztaleves-diéta kipróbálói közül többen is trombózist vagy tüdőembóliát kaptak. Természetesen visszafogott mennyiségben lehet ezeket az ételeket fogyasztani, de ne ez képezze az étrend alapját.

Rostdús ételek

A magas rosttartalom lassítja több hatóanyag felszívódását is, például a digoxinét, melyet szívritmus-zavarra alkalmaznak, a cukorbetegeknek adagolt metforminét, sőt, a koleszterinszint-csökkentő statinét is. Ezzel együtt nem szabad a rostokat kiiktatni, mert a lassú emésztés miatt mérgező szinten is felhalmozódhat a gyógyszer a szervezetben. A gyógyszer bevételét követő 2 órán belül nem szabad rostban gazdag ételeket enni, de nem szabad drámaian csökkenteni a bevitelt.

Alkohol

Az alkohol több gyógyszer hatását is megzavarja, gyakrabban jelennek meg az esetleges mellékhatások, mint például a hányás, az emésztőszervi vérzés vagy az alacsony vérnyomás. Ha valaki antidepresszánsra vagy szorongásoldókra iszik, elálmosodhat, vagy akár az eszméletét is elvesztheti. Az értágítók, mint például a Viagra, vagy az anginás rohamra adagolt gliceril-trinitrát az ereket lazítják el. Ha ezt a hatást az alkohol fokozza, veszélyesen lezuhanhat a vérnyomás.

Multivitaminok

Nagy koncentrációban több ásványi anyag is befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását. A magnézium, vas, cink és kálcium kapcsolódhat például az antibiotikumokhoz, ezzel gátolva meg a felszívódásukat.

Ételek és véralvadásgátlók
Vannak-e olyan ételek, melyeket a kumarinszármazékokat tartalmazó véralvadásgátlók szedése mellett kerülni kell? - Az orvos válaszol

(Medipress)

Cikkajánló

Visszérpanaszok
Visszérpanaszok

Mikor forduljunk orvoshoz vele?

Náthát okozó vírusok
Náthát okozó vírusok

Vajon mitől folyik az orrom?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.