• Gennyes agyhártyagyulladás - Veszélyek és az elmúlt évek krónikája

    Szerző:
    WEBBeteg

    Gennyes agyhártyagyulladás ellen oltanak be több mint hatszáz középiskolást Körmenden, miután az elmúlt hónapokban öt fiatalnál diagnosztizálták a betegséget a városban és környékén, egy hónapon belül pedig két középiskolás diák betegedett meg. Az MTI Sajtóadatbankjának összeállítása a magyarországi agyhártyagyulladásos megbetegedésekről.

    A Magyarországon a meningococcus meningitis okozta agyhártyagyulladásos megbetegedés ritkán, szórványosan fordul elő, ugyanakkor oltóanyag csak a Magyarországon előforduló baktériumfajták C típusa ellen van. A betegség lappangási ideje 3-5 nap, magas lázzal, erős fejfájással és tudatzavarral jár. 1999 telén és 2000 tavaszán azonban Magyarországon addig szokatlanul nagy számban, járványosan fordultak elő megbetegedések, zárt közösségben élő, fokozott fizikai megterhelésnek kitett, meggyengült immunrendszerű fiatalok fertőződtek meg.

    Hirdetések

     Agyhártyagyulladás - A kórokozók


    Az agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozói különböznek az életkor függvényében is. Az újszülöttkor (születéstől egy hónapos korig) a legkülönlegesebb kivétel, hiszen a szülőutakon történő átjutáskor a babában megtelepedő baktériumok (B csoportú streptococcusok, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Enterococcusok) különböznek az alábbiakban leírt módon terjedőktől.
    A gennyes agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozói egy hónapos kor felett a Streptococcus pneumoniae (vagy Pneumococcus), a Haemophilus influenzae (ez nem az influenza kórokozója, csak annak hitték még a vírusok felfedezése előtt) és a Neisseria meningitidis (más néven Meningococcus).
    Mindhárom baktérium olyan külső burokkal rendelkeznek, ami az immunrendszer előli rejtőzködést segíti. A 2-5 év alatti gyermekek különösen veszélyeztetettek, mert éretlen az immunrendszerüknek azon összetevője, ami nagyobbakban valamelyest véd.

    Az agyhártyagyulladás másik veszélyes kórokozója a pneumococcus, ez a baktérium felelős többi között a gyermekkori torok-, mandula-, középfül- és tüdőgyulladásokért is. Az egészségügyi kormányzat 2008 októberétől lehetővé tette a két hónap és két év közötti gyermekek ingyenes, a két év és öt év közötti gyermekek 70 százalékos támogatottságú oltását. Ez az intézkedés jelentősen csökkentette ennek a korosztálynak a megbetegedését.

    Agyhártyagyulladásos megbetegedések az elmúlt öt évben:

    • 2007. január 10. - Fertőző agyhártyagyulladással került kórházba a Pécsi Nemzeti Színház egyik munkatársa.
    • 2007. augusztus 28-31. - Vas és Zala megyében összesen 24 ember került kórházba vírusos agyhártyagyulladás miatt. Mindannyian ugyanattól a Zalaegerszeg környéki tenyésztőtől származó forralatlan kecsketejet fogyasztottak, ezért valószínűsíthető volt, hogy a kullancscsípéssel megfertőződött kecskék tejével terjedtek tovább a kórokozók.
    • 2008. május - Egy agyhártyagyulladással kezelt kisfiú meghalt a Heim Pál Gyermekkórházban. (A tragikus esetben az orvosi mulasztás, a rossz diagnózis is felmerült.
    • 2010. augusztus 10. - Egy tizenhat éves őrimagyarósdi fiú agyhártyagyulladásban meghalt. Már súlyos állapotban került kórházba, nem tudták megmenteni.
    • 2011. március - Halászteleken egy óvodából három gyermeket szállítottak kórházba agyhártyagyulladás gyanújával. Két esetben kizárták a betegséget, egy kislánynál azonban agyhártyagyulladást állapítottak meg.
    • 2011. március 4. - Fertőző agyhártyagyulladást diagnosztizáltak egy 12 éves Borsod megyei fiúnál Kazincbarcikán. Az ÁNTSZ elrendelte a fiú iskolájának fertőtlenítését.

    Olvasson bővebben az agyhártyagyulladásról a WEBBetegen>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

    Országos hiány van a rotavírus elleni oltásból

    Március végéig nem is lehet megrendelni. A vakcinahiány azok számára okozhat komoly problémát, akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három részből álló oltássorozatot. Ugyanis ennek a harmadik elemét nem lehet beszerezni a gyógyszertárakban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA