• A vastagbélrák szűrési lehetőségei, felismerése

    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    A vastagbélrák szűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi felismerése. Legnagyobb jelentősége a bélcsatorna endoszkópos vizsgálatának, a béltükrözésnek (kolonoszkópia) van, de más szűrési módszerek is elérhetőek.

    A vastagbélrák téma cikkei

    7/1 A vastagbélrák és tünetei
    7/2 A vastagbélrák szűrési lehetőségei, felismerése
    7/3 A vastagbélrák kialakulása: rákmegelőző állapotok, bélpolip
    7/4 Hogyan előzhető meg? Táplálkozás és vastagbéldaganat
    7/5 Vastagbéldaganat: a szövettani lelet értelmezése, kilátások
    7/6 A vastagbélrák kezelési lehetőségei
    7/7 Életmódtanácsok vastagbéldaganatos betegeknek

    A vastagbélrák diagnózisának alapját a szövettani mintavétel jelenti, azaz a béltükrözés során vett minta alapján jelenthető ki egyértelműen a daganat diagnózisa, illetve ez a módszer alkalmas a daganat típusának meghatározására és a folytatandó kezelés megválasztására is. Szűrési jelleggel számos diagnosztikai eszköz áll azonban rendelkezésre.

    Vastagbélrák teszt, gyorstesztek, labor

    Székletvér teszt. A szabad szemmel nem látható székletvér kimutatására is alkalmas teszt patikában kapható és otthon is elvégezhető. A gyorsteszt diagnosztikus értéke alacsony, azaz pozitív eredmény sem igazolja a vastagbéldaganatot, mivel vérzést számos más betegség is okozhatja, mint a gyulladásos bélbetegségek vagy az aranyér. A teszt amennyiben kimutatja a székletvért, mindenképp arra utal, hogy érdemes alaposabban kivizsgáltatni bélrendszerünk állapotát a minél korábbi felismerés érdekében.

    A székletvértesztet laboratóriumi székletvizsgálat során is elvégzik, így egy laboratóriumi vizsgálat is kimutathat egyes fertőzések mellett a véres székletet okozó betegségeket is.

    Enzimes béldaganatszűrés. A módszer elérhető patikában kapható, otthon vételezett, majd postai úton beküldött székletminta segítségével. Rosszindulatú vastagbélrák esetén egy speciális enzim termelődik a belekben, a teszt ennek a kimutatására alkalmas. Pontossága 80-85 százalékos, azaz egyetlen vizsgálat teljes bizonyossággal nem képes igazolni vagy cáfolni a betegséget, de jó szűrési módszernek tekinthető.

    Hirdetések

    Laboratóriumi vérvizsgálat. A vérkép - a tévhittel ellentétben - nem képes a vastagbélrák diagnosztizálására, azaz nincs olyan tumormarker, amely egyértelműen jelezné vagy cáfolná a daganat kialakulását. Ennek ellenére orvosi kivizsgálás során vérvétel és laboratóriumi vizsgálat is történik, mivel a beteg általános állapotával kapcsolatos lényeges információkat szolgáltatnak az orvos számára.

    Orvosi kivizsgálás

    A kivizsgálás körültekintő fizikális vizsgálattal kezdődik, amely az esetek nagy részében sok információt nem szolgáltat, ugyanakkor sovány betegeknél a daganat már kézzel is tapintható. Minden esetben elvégzik a végbél ujjal történő vizsgálatát és a széklet vértartalmának meghatározását, így pillanatok alatt megmondható, van-e a páciensnek aranyere, illetve tartalmaz-e a széklet vért.

    Kolonoszkópia

    Gyanú esetén vastagbéltükrözés (colonoscopia) történik, melynek során a vastagbél teljes hosszában átvizsgálható a végbélen keresztül felvezetett endoszkóp segítségével. A vizsgálat folyamán szövettani mintavétel történik, illetve a kisméretű polip alakú daganatokat is eltávolíthatja az orvos.

    A vizsgálat diagnosztikus találati biztonsága 95 százalék felett van, ami azt jelenti, hogy 100 megbetegedésből 95-öt felismernek a beavatkozás során. Tömeges szűrésként nem jellemző a módszer alkalmazása, mivel a kellemetlenségek miatt a lakosság sem szívesen választja, ugyanakkor panaszok, betegséggyanú esetén vagy a rizikócsoportokba tartozóknál javasolni szokták a kolonoszkópia elvégzését.

    Egyéb képalkotó eljárások

    Amennyiben a beteg állapota nem teszi lehetővé a vastagbéltükrözés elvégzését, akkor CT-colonographia (virtuális colonoscopia) végezhető.

      Vastagbélrák  

    A megfelelő kezelés megválasztása érdekében fontos megbizonyosodni arról, hogy kialakult-e daganatos szóródás a helyi, regionális vagy távoli nyirokcsomókban, illetve más szervekben, valamint arról is, hogy milyenek a daganat genetikai jellegzetességei. Mindezek miatt a részletes kivizsgálás részét képezi(k) a kontrasztos CT vagy MR vizsgálat(ok). A PET-CT vizsgálattal nemcsak a daganat elhelyezkedéséről, hanem annak aktivitásáról, működéséről is képet alkothatunk, így segítségével már nagyon korán lehetővé válik a daganatos szóródás korai és pontos kimutatása, amely alapvetően befolyásolja a megfelelő kezelés megválasztását.

    A vastagbélrák kivizsgálás fontos részét képezi a daganat genetikai jellemzőinek a feltérképezése különböző molekuláris diagnosztikai vizsgálatokkal, amely megteremtheti az alapjait a daganat célzott kezelésének.  

    Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos
    Lektorálta: Dr. Balázs Anna, onkomplex.hu

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogászati betegségek

    Dr. Lengyel Csongor

    A szövetek betegségei megfelelő kezelés nélkül a fogak elvesztését okozhatják.

    Diabétesz és sport

    Dr. Kónya Judit

    Bár a cukorbetegség nem gyógyítható sportolással, mégis sokat segíthet a testmozgás!

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek...

    A vastagbéldaganat szövettani típusai

    Az utóbbi évek halálozási statisztikáiban a második leggyakoribb daganattípus a vastagbelet érintő megbetegedés a tüdődaganatok után....

    A vastagbélrák és tünetei

    A vastag- és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb daganat és a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásnak is....

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud...

    Vastagbéltükrözés: colonoscopia, béltükrözés

    Jelenleg még mindig a vastagbéltükrözés a legmegbízhatóbb vizsgálat a bélbetegségek megítélésében. A diagnosztika mellett terápiás...

    Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételeket

    Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri...

    Rákra utaló tünetek, amiket a nők gyakran figyelmen

    Ismerem a testem, és észre fogom venni, ha valami bajom van – gondolja sok nő, és ez a legtöbb esetben így is van. Ennek ellenére vannak...

    Üres sella szindróma

    A sella turcica (ejtsd: szella turcika) magyarul - formája miatt - töröknyeregnek nevezett csontos képlet a koponyán belül. Ez a képlet az...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.