Vastagbélrák mennyire valószínüsíthető?

Tisztelt Doktor Úr! A panaszaim pontosan nem tudom mióta tartanak viszont már szerint 3-4 éve biztosan, de talán már korábbról is. Többször is észrevettem már székletemben piros darabokat, legtöbbször eggyértelmű hogy megemésztetlen ételt látok Pl: paradicsomhéj, répa darabok stb, azonban ez nem minden esetben van így, pl: mai székletemben is láttam pirossas részt, azonban az elmúlt 2-3 napban semmi olyat nem ettem kivéve répát ami paradicsomos alapú levesben volt, ez talán kicsit átszinezhette. Viszont a wc-papíron többször is láttam friss vért. 19 éves koromban voltam ezzel orvosnál ahol belső arany eret állapítottak meg nálam. Emellett többször is volt/van hasi diszkomfort érzésem de ez nem minden esetben és valóban legtöbbször a stresszes helyzeteket követően. Ezzel gasztroentológushoz is elmentem a problémával aki vérvételre küldött ahol problémát nem találtak. Azt mondta hogy amikor meghallgatta a gyomron egy részen bélhangokat hallott nem tudom hogy pontosan a szokatlan szót használta már-e vagy sem. De azt mondta szerinte minden rendben és valószínűleg csak a stressz okozza a panaszaim és az aranyér. 1 éve szintén voltam orvosnál azzal az indokkal hogy gyakran székelés után olyan érzésem van mintha lenne a végbélben valami de akárhogy erőlködök semmi se jön. Ezt egy vizsgálat után kiderítették hogy szintén a belső aranyerem okozza. Pár napja arra lettem figyelmes hogy néha van vagy a jobb vagy a bal oldalon alhasi fájdalmam de ez már elmúlóban van. Illetve egy ideje többször is így érzem mintha fel lennék puffadva vagyis többször jön bélgáz és sokszor kicsit nehezebben is jön ki. Egy másik tünetem ami nagyon régóta tart hogy miután tejet iszok néha enyhén megfájdul a hasam, többet járok wc-re aminek az állaga általában jóval hígabb és talán picit jobban fel is puffadok tőle. Ez után csináltattam egy tejcukor illetve egy tejfehérje vizsgálatot is azonban ezek közül mindkettő negatív lett. A kérdésem az lenne hogy ön szerint ezekkel a tünetekkel és, hogy olykor egy pár napig gyakrabban járok wc-re (átlagosan napi 1-2-t szoktam viszont ilyenkor van hogy 3-4 szer is elmegyek) okot adhat a vastagbéldaganat gyanújára? Ez mennyire gyakori az én koromban? Érdemes valamilyen vizsgálatra elmennem ezzel érdemes-e a bélhangokkal amit a gasztroentolúgus hallott? Válaszát Előre is Köszönöm!

Dr. Plósz János válasza széklet eltérés témában

A vérzés ismétlődése miatt érdemes teljes vastagbél-vizsgálatot végeztetni, bár életkora és a panaszok jellege nem utal rosszindulatú folyamatra. A panaszok alapján (bár ahogy leírta a vizsgálat negatív volt) jó eséllyel laktóz-intoleranciája lehet, ezt érdemes lehet újravizsgálni (másik típusú teszt segítségével) . Addig is probiotikum tartósabb használata segÍthet a székletszám és a széklet állagának rendezésében.

Kérdés: 2021. január 18., 19:33; Megválaszolva: 2021. január 19., 16:54
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Világoszöld darabok a szekletben
Tisztelt Doktor úr! Körülbelül 2 hónapja hasmenesem volt és távozott a szeklettel egy db zöld babszerű valami. Mivel tartósan szedek merckformint...
Emésztési zavar
Diéta , széklet
Jó napot Dr Úr / Nő! 30 éves vagyok szeretnék több kg -tól megszabadulni ezért 1 hete életmódváltásba kezdtem diétába! Azóta kevesebb a...
Megváltozott széklet
Tisztelt Doktor Úr! Azt a kérdést tettem fel Önnek, hogy székelést követően a wc papíron fekete apró pöttyö láthatóak, az otthoni széklet...
A stressztől lehet sárgás a...
Tisztelt Doktor Úr! Azért fordulok Önhöz, mert az utóbbi időben, ha rám tör az erős szorongás, stressz, pánikhangulat, gyakran vizelési és...