Diabéteszes ketoacidózis - Megelőzés és kezelés

Dr. Fáklya Mónika
szerző: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

A cukorbeteg figyeljen a diétájára, és a pontos inzulinadagolásra. Hogyan lehet megelőzni a diabéteszes ketoacidózist? Melyek a leghatásosabb kezelési módok?

A diabéteszes ketoacidózis nem hirtelen alakul ki, a tünetek napok alatt fokozatosan súlyosbodnak. Ezért a kezdeti jelek észlelésekor hatékonyan be lehet avatkozni, megelőzve a rosszabbodást. Ismert diabéteszes mindenkor figyeljen a diétájára, és a pontos inzulinadagolásra. Nem szabad kihagyni az inzulin beadását!

A téma cikkei

2/1 Diabéteszes ketoacidózis - Okok és tünetek
2/2 Diabéteszes ketoacidózis – Megelőzés és kezelés

Ez sajnos időnként előfordul „lázadó” kamaszoknál.

Tartózkodni kell az étrendi kihágásoktól, a túlzott, hirtelen zsírbeviteltől, ami felborítja a szénhidrátok és a zsírok lebontásának arányát.

Ketoacidózisra hajlamosító élethelyzetben, pl., ha lázas betegség lép fel, különösen figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, csökkenteni javasolt az étrend zsírtartalmát, és ügyelni a megfelelő szénhidrátbevitelre, akár még gyümölcslé formájában is. Az inzulin beadása különösen fontos!

Az inzulin szerepe

A cukor a szervezet fő energiahordozója, amely a vérben glükóz (szőlőcukor) formában van jelen. A glükóz a vérből a legtöbb sejtbe egy inzulin hormon segítségével jut be, az inzulin tehát csökkenti a vércukorszintet.

A ketoacidózis kezelése

Amennyiben nem lehet otthon biztosítani a megfelelő folyadék- és cukorbevitelt, mert pl. hány a beteg, kórházba kell vinni, ahol infúziós kezeléssel állítják helyre az anyagcserét. Az infúzióval egyrészt biztosítják a megfelelő folyadékbevitelt, így visszajuttatva a szervezetbe az elvesztett vizet. Ezzel együtt glükózt és ionokat is adagolnak.

A folyadékháztartás egyensúlyának helyreállítása viszonylag hosszú időt vesz igénybe, ez a szövődmények elkerülése miatt van így. Gyakran ellenőrzik a vércukor szintet, ionokat (kálium, nátrium, foszfát szintet), és a szervezet savasságát jelző pH értéket, és a pótlást ennek alapján végzik. Nagyon fontos a pontos káliumadagolás, mert ennek szintje veszélyesen lecsökkenhet, zavarokat okozva a szív működésében. Ezek mellett infúziós pumpával folyamatos inzulinadagolás is történik. Ilyenkor rövid hatású inzulinkészítményt adagolnak, s a dózist mindig az aktuális vércukorszinthez igazítják.

Figyeljük a vércukorszintet!

Figyelni kell arra, hogy a vércukorszint csökkenés ne legyen nagyon gyors ütemű. Ha a szervezet veszélyesen elsavasodott, ritkán úgynevezett bikarbonát adagolása is szóba jöhet, de erre nincs minden esetben szükség, mindig az adott beteg állapotának függvénye.

Gyermekben csak nagyon ritkán javasolják ezt, mivel a szervezet önmagától is helyreállítja a sav-bázis háztartást, és a bikarbonát adása szövődményeket okozhat.

Ha az állapotot lázas betegség váltotta ki, természetesen egyidejűleg ezt is kezelik, antibiotikumot kaphat a beteg.

Az állapot különösen idős korban, vérrögösödésre (thrombosis) és ebből adódó embóliára hajlamosít, ezért bizonyos esetekben a vér alvadását gátló gyógyszer adása is javasolt. A diabeteses ketoacidózis kezelése során szövődmények léphetnek fel. Ritkán kialakulhat agyödéma, ez mannit infúzióval kezelhető. Ez az infúzióban adott szer, mintegy kihajtja az agyszövetből a vizet, így csökkentve az agyduzzanatot.

A folyadékpótlást óvatosan kell végezni, folyamatos vércukor- és ionellenőrzések mellett, nehogy légzőrendszeri szövődmények alakuljanak ki. A megfelelő kezelésben részesült beteg hamarosan jobban lesz, és amennyiben esetleges kísérő betegségei is megengedik, hazamehet. A diabeteses ketoacidózis megelőzésében nagyon fontos szerepet kap a betegek megfelelő oktatása, hogy már a kezdeti tünetek észlelése esetén hatékonyan be tudjanak avatkozni, megelőzve ennek a súlyos állapotnak a kialakulását.

Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.