9 dolog, mely súlyosbítja az allergiás tüneteket

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Amennyiben Ön is a szezonális allergiától szenvedők táborába tartozik, már bizonyára tud egy-két olyan trükkről, mellyel könnyíthet a tünetein, mint például nem megy a szabadba, mikor a pollenkoncentráció magas, vagy zárva tartja az ablakot. Ám nem biztos, hogy tud ezekről a kevésbé ismert, allergiás tüneteket súlyosbító tényezőkről.

1. Stressz

Egy kísérletben, melyet az Ohio Orvosi Egyetem kutatói végeztek, azt tapasztalták, hogy a stresszhormonok stimulálják az IgE vérprotein kibocsátását, mely allergiás reakciókért felelős. Amennyiben stresszes életet él, gondoskodjon a megfelelő alvásmennyiségről is. Az alváshiány ronthatja az allergiás tüneteit és a stressztűrő képességét is.

2. Egy újabb pohár bor

Dán tudósok szerint az alkohol minden egyes pohár elfogyasztása után 3 százalékkal növeli az allergiás rhinitis kockázatát. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az alkoholban található baktériumok hisztaminokat termelnek, mely vegyi anyagok felelősek az orrdugulásért és viszkető szemekért.

3. Ha túl későn kezd el gyógyszert szedni

A téma cikkei

8/1 Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei
8/2 Allergia: miért van egyre több beteg?
8/3 Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?
8/4 Praktikus tanácsok allergiásoknak
8/5 Keresztreakciók - Mit ne együnk?
8/6 9 dolog, mely súlyosbítja az allergiás tüneteket
8/7 Az allergiás megbetegedések okai
8/8 Jótanácsok allergiásoknak

Az allergia elleni készítmények, melyek gátolják a hisztaminok működését, akkor a leghatásosabbak, ha már akkor elkezdi szedésüket, mikor még nincs kitéve az allergéneknek. Kezdje el a gyógyszerszedést pár héttel az allergiaszezon kezdete, illetve az allergént okozó polleneknek való kitétele előtt (például, ha allergiás a fűfélékre, golfjáték előtt).

4. Ha nem elég forró vízben mos

Amennyiben azt tapasztalja, hogy köhög, tüsszög az ágyban, a lehető legmelegebb programot válassza az ágynemű mosására. Egy koreai kísérlet során azt tapasztalták, hogy a 60 Celisus fokon végzett mosás alkalmával a poratkák 100 százaléka elpusztult, míg a 40 Celsius fokos mosásnál ez az arány csak 6.5 százalék volt.

5. Egyes szobanövények

Egy ártatlan orchidea hatására is könnyekben törhet ki. Az allergiások 75 százaléka érzékeny legalább egy közkedvelt szobanövényre is – állítja egy belga tanulmány. A növények nedveiben lévő allergének kiszabadulhatnak a levegőbe, így az Ön állapotát is súlyosbíthatják. Noha minden szobanövény okozhat gondot, szakértők szerint az allergiások számára legveszélyesebbek a ficus, yucca, pálma és az orchidea.

6. Az esti gyógyszer elhagyása

Mikor ne felejtse el az orvosság bevételét? Az esti lefekvés előtt, mert így a gyógyszer a véráramban kering még másnap reggel is. Mivel az allergiás tünetek, mint a tüsszögés, orrfolyás, és szemkönnyezés a reggeli órákban a legerősebbek, s ha éjszaka veszi be a gyógyszert, ezen enyhíthet.

7. Beltéri medencében történő úszás

A klóros vízben történő úszás ronthatja az allergiás tüneteket. Erősen irritálja a bőrt, a szemet és a légzőrendszert. A Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik több mint 100 órát töltenek a klóros vízben, 3-7-szer gyakoribb a szénanátha kialakulásának kockázata, mint a nem klóros vízben úszó társaiknál.

Amennyiben szeretné csökkenteni az allergiás tüneteket úszás közben, viseljen maszkot vagy szemüveget, mely segít megóvni a szemét a klór irritáló hatásától. Mégjobb, ha szabad levegőn úszik, ahol a klórgáz gyorsan elpárolog, illetve kerülje a klóros vízben való napi úszást.

8. Dohányzó barátok

A cigaretta, mely számos mérgező és irritáló anyagot tartalmaz, senkinek sem jó, ám az allergiások különösen érzékenyek rá. Egy japán tanulmány kimutatta, hogy azoknak a tiniknek, akik családtagjai dohányoztak, több mint 80 százaléka mutatott allergiás tüneteket.
Még abban az esetben is, ha kerüli a dohányos bárokat, helyeket, akár a dohányzó barátok, munkatársak ruhája is szennyezheti a levegőt a közvetlen környezetében.

9. Ha csak naponta egyszer zuhanyzik

A szezonális allergiában szenvedők sokat csökkenthetnek a tüneteiken azzal, hogy amint hazaérnek a munkából, vagy valamilyen kültéri tevékenységből, azonnal lezuhanyoznak. Ez azért van így, mert a pollenek megtapadhatnak a testen, hajon, ruhán, cipőn, tovább irritálva a légzőszerveket.

Így a legjobb, amit tehet, hogy amint hazaér, cipőt vált, a ruháját a szennyesbe teszi, és zuhanyzik, hogy elkerülje a pollenek szétszórását a lakásban.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:msnbc.com; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.