• 9 dolog, mely súlyosbítja az allergiás tüneteket

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amennyiben Ön is a szezonális allergiától szenvedők táborába tartozik, már bizonyára tud egy-két olyan trükkről, mellyel könnyíthet a tünetein, mint például nem megy a szabadba, mikor a pollenkoncentráció magas, vagy zárva tartja az ablakot. Ám nem biztos, hogy tud ezekről a kevésbé ismert, allergiás tüneteket súlyosbító tényezőkről.

    1. Stressz

    Egy kísérletben, melyet az Ohio Orvosi Egyetem kutatói végeztek, azt tapasztalták, hogy a stresszhormonok stimulálják az IgE vérprotein kibocsátását, mely allergiás reakciókért felelős. Amennyiben stresszes életet él, gondoskodjon a megfelelő alvásmennyiségről is. Az alváshiány ronthatja az allergiás tüneteit és a stressztűrő képességét is.

    2. Egy újabb pohár bor

    Dán tudósok szerint az alkohol minden egyes pohár elfogyasztása után 3 százalékkal növeli az allergiás rhinitis kockázatát. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az alkoholban található baktériumok hisztaminokat termelnek, mely vegyi anyagok felelősek az orrdugulásért és viszkető szemekért.

    Hirdetések

    3. Ha túl későn kezd el gyógyszert szedni

     A téma cikkei


    8/1 Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei
    8/2 Allergia: miért van egyre több beteg?
    8/3 Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?
    8/4 Praktikus tanácsok allergiásoknak
    8/5 Keresztreakciók - Mit ne együnk?
    8/6 9 dolog, mely súlyosbítja az allergiás tüneteket
    8/7 Az allergiás megbetegedések okai
    8/8 Jótanácsok allergiásoknak

    Az allergia elleni készítmények, melyek gátolják a hisztaminok működését, akkor a leghatásosabbak, ha már akkor elkezdi szedésüket, mikor még nincs kitéve az allergéneknek. Kezdje el a gyógyszerszedést pár héttel az allergiaszezon kezdete, illetve az allergént okozó polleneknek való kitétele előtt (például, ha allergiás a fűfélékre, golfjáték előtt).

    4. Ha nem elég forró vízben mos

    Amennyiben azt tapasztalja, hogy köhög, tüsszög az ágyban, a lehető legmelegebb programot válassza az ágynemű mosására. Egy koreai kísérlet során azt tapasztalták, hogy a 60 Celisus fokon végzett mosás alkalmával a poratkák 100 százaléka elpusztult, míg a 40 Celsius fokos mosásnál ez az arány csak 6.5 százalék volt.

    5. Egyes szobanövények

    Egy ártatlan orchidea hatására is könnyekben törhet ki. Az allergiások 75 százaléka érzékeny legalább egy közkedvelt szobanövényre is – állítja egy belga tanulmány. A növények nedveiben lévő allergének kiszabadulhatnak a levegőbe, így az Ön állapotát is súlyosbíthatják. Noha minden szobanövény okozhat gondot, szakértők szerint az allergiások számára legveszélyesebbek a ficus, yucca, pálma és az orchidea. 

    6. Az esti gyógyszer elhagyása

    Mikor ne felejtse el az orvosság bevételét? Az esti lefekvés előtt, mert így a gyógyszer a véráramban kering még másnap reggel is. Mivel az allergiás tünetek, mint a tüsszögés, orrfolyás, és szemkönnyezés a reggeli órákban a legerősebbek, s ha éjszaka veszi be a gyógyszert, ezen enyhíthet.

    7. Beltéri medencében történő úszás

    A klóros vízben történő úszás ronthatja az allergiás tüneteket. Erősen irritálja a bőrt, a szemet és a légzőrendszert. A Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik több mint 100 órát töltenek a klóros vízben, 3-7-szer gyakoribb a szénanátha kialakulásának kockázata, mint a nem klóros vízben úszó társaiknál.

    Amennyiben szeretné csökkenteni az allergiás tüneteket úszás közben, viseljen maszkot vagy szemüveget, mely segít megóvni a szemét a klór irritáló hatásától. Mégjobb, ha szabad levegőn úszik, ahol a klórgáz gyorsan elpárolog, illetve kerülje a klóros vízben való napi úszást.

    8. Dohányzó barátok

    A cigaretta, mely számos mérgező és irritáló anyagot tartalmaz, senkinek sem jó, ám az allergiások különösen érzékenyek rá. Egy japán tanulmány kimutatta, hogy azoknak a tiniknek, akik családtagjai dohányoztak, több mint 80 százaléka mutatott allergiás tüneteket.
    Még abban az esetben is, ha kerüli a dohányos bárokat, helyeket, akár a dohányzó barátok, munkatársak ruhája is szennyezheti a levegőt a közvetlen környezetében.

    9. Ha csak naponta egyszer zuhanyzik

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szezonális allergiában szenvedők sokat csökkenthetnek a tüneteiken azzal, hogy amint hazaérnek a munkából, vagy valamilyen kültéri tevékenységből, azonnal lezuhanyoznak. Ez azért van így, mert a pollenek megtapadhatnak a testen, hajon, ruhán, cipőn, tovább irritálva a légzőszerveket.

    Így a legjobb, amit tehet, hogy amint hazaér, cipőt vált, a ruháját a szennyesbe teszi, és zuhanyzik, hogy elkerülje a pollenek szétszórását a lakásban.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:msnbc.com; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Milyen tünetek utalhatnak pollenallergiára?

    Az allergiás reakciót a pollenallergiásoknál a virágos növények szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi váltják ki.

    A hisztaminintolerancia

    A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként, a gyulladás kialakításában van fontos szerepe.

    Miért lesz az allergiából asztma?

    A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?

    Szexszomnia: szex öntudatlanul

    Ebben a ritka betegségben szenvedő betegek alvás közben létesítenek szexuális viszonyt, ám másnap nem emlékeznek a történtekre. A betegség viszonylag jól kezelhető különböző generikus antidepresszánsokkal.

    Stresszes? Ellenőriztesse a vércukorszintjét!

    A cukorbetegség sokszor már csak előrehaladott stádiumban okoz tüneteket, azonban tudnunk kell, hogy számos tényező hajlamosít a kialakulására. Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus a stresszről mint önálló rizikófaktorról beszélt.

    Csalánkiütést okozhat az eperallergia

    Bizonyos ételek fogyasztását követően allergiás panaszok jelentkezhetnek. A bőrtünetek közül is kimagasló, a lakosság közel 20 százalékát érintő probléma a csalánkiütés - más néven urticaria -, mely a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó tünetegyüttes.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA