• Helicobacter pylori kiírtása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A legutóbbi vérvétel alkalmával pozitív lett a Helicobacter tesztem. Háziorvosom írt fel két antibiotikumot (Klion, Klabax). Mielőtt elkezdeném szedni, érdekelne, hogy igaz-e az a feltevés vagy tény, hogy akinek kiírtják ezt a bacit, növekszik az esélye a nyelőcsőrák kialakulására. Nekem van egy kis felmaródás a nyelőcsőben. Ugyanakkor azt is olvastam, hogy ha nem kezelik a fertőzést, akkor meg a gyomorfekély, ill. -rák kockázata növekszik. (Se gyomor-, se nyombélfekélyem nincs.) Ezek után adott a kérdés: megszabaduljak ettől a baktériumtól vagy inkább hagyjam? Jelenleg vastablettát is szedek (Maltofer) az alacsony vasszintem miatt. A baktérium, illetve az ellene szedett antibiotikumok hátráltatják-e a vasterápia sikerét? Előre is köszönöm válaszukat!

        Dr. Plósz János válasza a Helicobacter témában

        A helicobacter-fertőzés és a nyelőcsőrák előfordulása között ewddig sem pozitív, sem negatív összefüggést nem sikerült bizonyítani. A helicobacter pozitív status valóban fokozza a gyomorrák előfordulásának rizikóját. Jelenleg a szakmai javaslat az, hogy ha valaki helicobacter-pozitív, törekedni kell az eradikációra. Előtte azonban vagy egy kilégzési teszttel vagy egy endoscopos mintavétellel érdemes lenne megerősíteni, valóban van-e helicobacter infectio (az antitest kimutatás inkább populációs átfertőzöttségi vizsgálatokra javasolt, egyéni H. pylori szűrésre nem).


        Kérdés: 2012. február 10., 15:06; Megválaszolva: 2012. február 13., 15:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! Március óta küzdöttem köhögéssel, slejmmel a torkomban és a mai napig tartó hőemelkedéssel 37,5 A járvány miatt 2 hónapig telefonon 4 antibiotikum kúrát kaptam majd negatív Covid teszt, tüdőröntgen(3-szor, 2...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.