Helicobacter pylori

2013. augusztus 21-én belgyógyászhoz fordultam, étvágytalanság, és nyelőcsőben érződő émelygés miatt. Augusztus 22-én a gyomortükrözés (szövettani mintát is vettek) rengeteg gyomorsavat mutatott, kaptam napi 1 szem PPI-t, amitől minden rendbe jött, de csak szeptember 2-ig, mert akkor ismét kezdődött az étvágytalanság, émelygés.Szeptember 4-én megérkezett a szövettan, eredménye: enyhe, gócos Helicobacter pylori. Ettől a naptól kezdve 1 hétig kell szedjek 2 féle antibiotikumot+emelt PPI-t. Ma, szeptember 10-én elfogy az antibiotikum, továbbiakban 4 hétig csupán napi 1 PPI-t kell szedjek, majd visszamenni a belgyógyászatra. Türelmetlen betegek közé tartozom, ezért is kérdezem, hogy normális-e, hogy nem tért vissza az étvágyam teljesen, és néha-néha émelygést is érzek? Több időnek kell elteljen, amíg az antibiotikum kiöli a bacit? Ha kiöli, akkor a gyomorsav is elvileg fokozatosan visszacsökken? (Jól feltételezem, hogy a baci terjesztette el a savat, mert eddig soha ilyen problémám nem volt? ) Bízom megnyugtató válaszában. Köszönettel: Andrea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pászthory Erzsébet válasza helicobacter témában

Kedves Kérdező!

A Helicobacter pylori egy savas közegben szaporodó baktérium, általában gyerekkorban telepszik meg a gyomor-nyálkahártyán, leggyakrabban ivóvízzel terjed.

Nem okoz savtúltengést, hanem a gyulladásos elváltozások, illetve (ritkán) a gyomorfekély és daganatok kialakulásában mutatták ki szerepét.

Tehát ha a baktérium kipusztul, nem lesz a sav kevesebb, de ez nem baj, mert ha a gyulladás meggyógyul, a nyálkahártya már tud védekezni a savhatás ellen.

Antibiotikus kezelés közben az étvágytalanság természetes jelenség. Azt javaslom, szedjen valamilyen probiotikumot, hogy a bélbaktérium-flóra tudjon regenerálódni a kezelés után.

A hosszabb távú teendőket pedig a kontroll vizsgálat során megbeszélheti a kezelőorvossal.

Üdvözlettel:

dr Pászthory Erzsébet

Dr. Pászthory Erzsébet
Kérdés: 2013. szeptember 10., 13:30; Megválaszolva: 2013. szeptember 11., 15:59
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Menstruáció és torokfájás?
Tisztelt Dr úr! Én, 1 gyeremekes édesanya vagyok 29 éves. vannak gyomorbántalmaim, és gasztroenterológiára is járok, ott 4 keresztes helikobaktert...
Szegycsont alatti fájdalom gasztritis
Tisztelt Doktor úr! Egy fontos problémával fordulok Önhöz: 2 és fél évvel ezelőtt a heliprobe baktérium tesztem pozitív volt, panaszaim azonban...
Felvílágosítás kérése
Lányom 43 éves, unokám 16 éves mind kettőnél Helicobacter Pylori okozta betegséget állapítottak meg.Kérdésem mi okozza ezt a betegséget.Én arra...
Szapora pulzus görcsös hasi fájdalom
Tisztelt doktor úr/nő A férjem 46 éves és az ő problémájával kapcsolatban szeretném kérni a segítségét. Kb. másfél hónapja erős görcsös...