Ismét a Helicobacter

Tisztelt Doktor Úr! Korábban megnyugtatóan reagált egy kérdésemre a helicobacter fertőzés lehetőségével kapcsolatban, amit ezúton is köszönök. A kérdés azonban továbbra sem teljesen tiszta számomra, viszont a családban előforduló gyomorrákos eset miatt nagyon fontos lenne a fertőzés elkerülése gyermekeim és a magam számára is. Az olvasható a nagyközönségnek szánt felvilágosító oldalakon, hogy a helicobacter "fertőzés útja a széklettel szennyezett kéz, ételek, tárgyak szájüregbe jutása". Az Ön szavaiból azonban mintha azt venném ki, hogy a széklet-száj útvonalat nem tartja a fertőzés bizonyított módjának, hiszen azt írja, hogy: „az sem biztos, hogy a széklettel ürülő helicobacter életképes„. Ezesetben inkább a nyál által történhet a baktérium átadása? Még fontosabb kérdésem lenne az, hogy akár nyálból, akár a székletből származó baktérium meddig életképes kiszáradva egy általa szennyezett tárgyon (pl. kilincs) , percekig, hetekig, évekig? Köszönöm szíves válaszát. Üdvözlettel: K. Piroska

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Lakos András válasza Helicobacter témában

A kórokozó kiszáradás utáni életképességére nem találtam adatokat. Az biztos, hogy emberről emberre csak nagyon szoros kontaktus esetén terjed. Emiatt vonják kétségbe egyesek, hogy széklettel szóródna, de ez nem zárható ki. Az is biztos, hogy környezetünkben mindenütt megtalálható.

Kérdés: 2015. március 31., 09:23; Megválaszolva: 2015. március 31., 10:36
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Lehet poszt-COVID?
Nemi herpesz
Elég-e a koronavírus elleni...
3 éve hőemelkedés
Sputnyik oltási reakció