Császáros szülés 2

Azért gondolom hogy a lányomnak jobb lenne a császáros szülés, mert igy sem a baba sem pedig a mama nincs kitéve nagyobb szenvedésnek igy nem fordulhat elő még véletlenül sem, hogy a baba megnyomodik és bármilyen károsodás érheti, továbbá a lányomnak 6 éves korában 25 évvel ezelött megmütötték a szivét két lyuk volt rajta. Egyik alá foltott raktak a másikat pedig bevarták. Idönként fájni szokott a szive. Ugyan a szivultrahang nem mutat semmi korósat de ugy gondolom, hogy amit már egyszer mütöttek az nem olyan mint az eredeti. Mivel a sima szülésnél nagyon kell erölködni ez egy mütött sziv esetében ami idönként fáj is az nem jó. A szülés milyenségéről a szülész azt mondja, hogy a kardiologus döntse el a kardiológus szerint pedig a szülés döntsön.Egyébként korábban amikor még szó sem volt szülésről, terhességről egy másik kardiologus azt mondta, de nem irta le hogy császárral kell szülni.Ezt az eü intézményt már bezárták igy nem tudom hol dolgozik ez az orvos. A most készitett 4D-s ultrahang felvételnél egy szonográfus /tudom ez nem orvos/ is azt mondta de nem irta le, hogy császárral kell szülni.

Dr. Fáklya Mónika válasza szülés témában

Kedves Hölgyem!

A sonográfusnak semmi joga, hogy döntsön a szülés jellegéről, ezt az orvosoknak kell megítélni. A kardiológusnak egyértelműen le kell írnia azt is, hogy nem befolyásolja a korábbi kardiológiai probléma a szülésvezetést, mert akkor szülészeti indokkal lehet császármetség végezni. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szívműtét nem befolyásolja a szülésvezetést.

Ha ez nincs egyértelműen leírva, akkor nincs mit tenni, kérjen a háziorvostól vagy szülészorvostól beutalót, és menjenek el egy klinikai kardiológiára, mert igenis kell egy pontos vélemény.

Emellett amit tudnia kell, hogy a szülés megterhelő, valóban, de egy hasi műtét szintén megterhelő lehet a szívnek, a keringésnek, csak azért mert az egyik fokozott fizikai aktivitással jár, a másik pedig más módon jelent fizikai megterhelést, még nem kell egyik, vagy másik mellett dönteni. Sajnos én nem tudom megítélni a pontos lehetőségeket, mert nem vagyok kardiológus, de egy kardiológusnak is csak személyes vizsgálatok után lehet véleményt mondani.

A baba szülés alatt nem nyomódik meg olyan módon, ami káros lenne neki, hiszen ez a természetes módja a szülésnek, így van kitalálva. A megfelelő külső környezethez való alkalmazkodáshoz az újszülöttnek szüksége van a szülőcsatornán megtett útra, ettől nem lesz baja. Tehát a császármetszés csakis akkor biztonságosabb, ha a hüvelyi szülés valamilyen eltérés miatt kockázatosabb lenne. Ehhez kell a kardiológus. Pesze más okból a szülés során szükséges lehet császármetszés, de ez mindenkinél így működik.

 

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. április 04., 15:14; Megválaszolva: 2010. április 04., 15:14
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mi ennek az oka?
Van egy kérdésem amit egyáltalán nem értek pedig a saját szervezetetemmel történik.lassan 5 hónapja szültem, nem volt tejem igy kezdetektől fogva...
Lehet így természetes úton szülni?...
33. hétre születtem majd agyvérzés következtében hydrokephalus-t kaptam. Emiatt 8 hónapos koromban a bal oldali agykamrámba VP shunt-öt helyeztek, de...
szülés alatti sérülés
Tisztelt Szakértő! Néhány hónappal ezelőtt spontán, hüvelyi úton szültem kislányomat. Amikor a szülésznő először mondta hogy most nyomjak...
kismama
37 hetes kismama vagyok, van egy 6 éves kisfiam aki császármetszéssel született. emiatt a 38 héten bekellene feküdnöm és ott megvárni a szülést, de...
Szülés utáni fogamzásgátlás
Tisztelt doktor úr/nő! Március 23-án szültem és 7 hétig tudtam szoptatni a kisfiam. A nőgyógyászom Azalia nevű fogamzásgátlót írt fel....