Várandósság a különböző korú anyák körében

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

Jelen írásunkban arra a kérdésre kerestük a választ, hogy befolyásolja-e bármilyen szinten az anya életkora a terhességet? Számos, többnyire skandináv és amerikai tanulmány adatait elemezve, kifejezetten a szélsőséges életkorú (18 év alatti, illetve 40 év feletti) esetekre fókuszálva, jónéhány érdekesség fedezhető fel.

A vizsgált korosztály

Ami első körben mutatkozik, hogy ezekben az életkorokban szignifikánsan kevesebb nő szült, mint a 18-40 éves korosztályban. Mindemellett általános tapasztalat, hogy pár évtizeddel ezelőtt a nők fiatalabban váltak anyává, míg mára a gyermekvállalás ideje egyre inkább kitolódik.

A vizsgált 18 év alatti anyákról általában elmondható, hogy ritkábban voltak házasok és gyakrabban volt alacsonyabb iskolai végzettségük. Ezzel szemben az idősebb (40 év felett szülő) nők nagyrészt első gyermeküket vállalták, szintén kis valószínűséggel voltak házasok, gyakrabban voltak magasan képzettek és többnyire városi környezetben éltek.

Terhesség fiatal korban

A tanulmányozott tizenéves lányokat három korcsoportba sorolták. Terhességeik vizsgálata során a koraszülés aránya a legmagasabb a 10–13 éves korú leányanyák körében volt (18,5%) és ez az életkor előrehaladtával csökkent. Szintén a legfiatalabb (10–13 éves) lányoknál történt a legtöbb császármetszés, esetükben minden 5. terhesség így végződött. Mindezeken felül, a 18 év alatti anyák újszülöttjei összességében többször látták meg a napvilágot kisebb születési súllyal. A serdülőkori terhességek vizsgálata során bebizonyosodni látszik, hogy a fentebb említett értékekért a fizikai éretlenség okolható: a méh ekkorra még nem fejlődött ki teljesen, ezért a méhlepényt behálózó erek kevésbé tudtak alkalmazkodni a terhesség során bekövetkező változásokhoz.

Ez is érdekelheti A tinédzserkori fogamzásgátlás

Terhesség idősebb korban

Áttérve az idősebb korosztályra, 40 éves kor felett a koraszülések aránya ismét emelkedni kezdett, ahogyan a terhességi magas vérnyomás előfordulása is. A negyedik X-et átlépő nők között ritkább a spontán szülés; ezért, illetve ezzel párhuzamban emelkedik a császármetszések száma. A 45 év feletti anyák közel fele műtéti úton hozza világra gyermekét, ez az arány az 50 év felettieknél eléri a 65%-ot.

Korábbi irodalmi adatokból már tudjuk, hogy a hasnyálmirigy béta-sejtjei az életkorral haladva fokozatosan kifáradnak, ezt támasztja alá a 35 év feletti nők körében gyakrabban tapasztalt csökkent inzulinérzékenység, valamint az ebben a korban gyakoribb terhességi cukorbetegség.

Számos ok még nem tisztázott, de a koraszülésekben a csökkent progeszteronszint igazoltan szerepet játszik. Ennek megelőzésében a hormonpótlás hatásosnak bizonyult: a progeszteronkiegészítést alkalmazó anyáknál szignifikánsan alacsonyabb volt a koraszülések aránya.

Szélsőséges anyai életkorok

Az adatok megerősítik azt az elgondolást, mely szerint a fiatal anyák számára a szülés inkább szociális, semmint orvosi probléma, míg az idősebb anyák esetében ennek az ellenkezője az igaz.

A szélsőséges anyai életkornak a terhességre gyakorolt negatív hatásait támasztják alá a tanulmányok. A gyermekvállalás késleltetésének tendenciája jól ismert és valószínűleg folytatódik. Mindezért, ezeket az eredményeket a kismamát gondozó védőnőnek és kezelőorvosnak gondosan figyelembe kell venniük. A terhesgondozásban részt vevő szakembereknek fel kell készülniük, hogy megfelelően tájékoztassák a nőket, bizonyítékokon alapuló ismeretekkel támogassák a gyermekvállalási döntéseiket, és javítsák orvosi felügyeletüket, amelynek célja a kedvezőtlen kimenetel korai jeleinek felismerése.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.