Hasnyalmirigy rák lenne ?

Üdvözlöm Doktornő! 30 éves nő vagyok ,3 hónapja szültem császármetszéssel. A terhességem alatt többször volt epegörcs jellegű fájdalmam , a laboromban 1x magasabb amilase érték volt ,de nem vészesen . A terhességem végére pedig diabetesem lett ,úgy hogy 4 éve teljesen egészségesen eszek (semmi finomított szénhidrát ,liszt stb ..) még a kezelő orvosom is furcsállta ,hogy pont Nekem . Most szülés óta gyakran van afta a számban ,szédülök sokat,de egyéb panaszom nincs .Lett nagylaborom amiben tumor markereket is néztek nekem (ismeretség miatt volt ilyen széles körű a labor) .A CA19-9 marker magasabb lett 63 U/ ml , a vasam lett kevés: 8,3 mmol /l , májfunkciós értékek rendben voltak ,AFP rendben ,többi tumor marker rendben , Amilase ,lipase ,LDH , Total IGE rendben volt mindd . Hasi uhra magánrendelésre 3 hét múlva kaptam időpontot ,de addig is nagyon ideges vagyok,hogy esélyes - e ilyen fiatalon ilyen értékek mellett a hasnyálmirigy rák? (Nem dohányzom ,nem fogyasztok alkoholt) Illetve a szülés / terhesseg befolyásolhatja ezt a tumor marker értéket? Előre is köszönöm a válaszát! Szép napot!

Dr. Baki Márta válasza szülés témában

Tisztelt Asszonyom!

Szülés után teljesen érthető, hogy a szervezet vas tartaléka csökkent. Ezért mindenképpen annak szájon keresztüli pótlását javaslom. A CA 19-9 értéke nem csak daganatos megbetegedésben lehet magasabb, hanem például gyulladásos bélbetegség, hasnyál mirigy gyulladás következtében is. Nagy valószínűség szerint ezen utóbbi zajlott le a várandóság idején. A vércukor értékeket érdemes folyamatosan követni. A hasi ultrahangos vizsgálat során a hasnyálmirigy szerkezetét is meg lehet állapítani. A vizsgálat eredménye esetleg az újonnan kialakult cukorbetegség okára is választ tud adni. A panaszai alapján nem valószínű, hogy hasnyálmirigy daganata lenne, de mindenképpen indokolt tovább kutatni az újonnan kialakult cukorbetegség okát.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. szeptember 10., 11:05 ;Megválaszolva: 2021. szeptember 13., 20:06
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomorfekély/gyomorrák
Narancssárga nyálka
Vitamin elszinezheti a székletet?
Teszt kérdés
Teszt kérdése
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdést küldtem Önnek, melyre ezt a választ adta: sürgetően nem szükséges a vizsgálat, de a családi terheltség...