Hüvelygomba megint?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! A probléma a következő: 2 évig szenvedtem hüvelygyulladástól és ezalatt volt 2x gombám is. Most 6 hónapig tünetmentes voltam. Betadine hüvelykúpot kaptam, abból 7et kellett elhasználnom és utána a hüvelyflóra visszaállítására Protexin Gynopulost 14 napig, majd megelőzés céljából 3 hónapon át minden menstruáció 5 db-ot. Végre fellélegeztem hogy jól vagyok, hiszen minden panaszom megszűnt. Ma reggel mikor felébredtem és elmentem wcre éreztem h nagyon viszket és van egy kevés sűrű folyásom is. Ez gomba, mert volt már ilyen. Kérdésem hogy mitől lehet amikor a párommal már együtt sem voltunk napok óta szóval nem a sex okoztatta és egyébként párom is ki volt kezelve, valamint itthon vagyok egész nap. El nem kaphattam sehonnan, ráadásul használom a Protexin Gynopulost is, ami elvileg védelmet nyújt. Akkor most csak úgy vissza jött? El fog ez még múlni végleg? Most úgy tervezem hogy elhasználom a Betadine hüvelykúp másik felét és utána ismét Protexin gynopulos 14 napig majd 3 hónapon át menstruáció után 5 napig. Mit gondol használni fog ez így vagy majd megint visszafog jönni fél év után? Mitől jöhetett ki? Vagy csak ez úgy vissza térhet? Köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza hüvelygomba témában

A hüvely gyulladása a női szervezet leggyakoribb betegsége. Egy életen át minden nőnek több alkalommal kell számolnia a hüvely gyulladásával. A hüvely nem passzív szerv, érzékeny mikrobiológiai egyensúly gondoskodik az antimikróbás védelméről, mely nagyrészt a Döderlein-féle tejsavbacilusoknak köszönhető. Ezek a mikrobák a hüvelyhámban ösztrogének hatására képződő keményítőből (glikogénből) tejsavat állítanak elő, miközben hidrogén-peroxidot szabadítanak fel. A glikogén ösztrogének hatására képződik. A hüvely savas vegyhatása (pH 3, 9-4, 2) , valamint az erős antimikróbás hatással bíró hidrogén-peroxid gondoskodik a kórokozók elleni védelemről.

Előfordulás

A kolpitis valamennyi életkorban előfordulhat, újszülöttkorban és aggastyánnál is. Leggyakoribb mégis fogamzóképes korban.

Okok

Sugárgomba (Actinomyes,

valójában baktérium) fertőzés

a hüvely nyálkahártyán

A hüvelygyulladás okozói lehetnek a sarjadzógombák, a Trichomonas vaginalis, egy egysejtű parazita) , típusos baktériumok (Gardenerella vaginalis, Peptococcus, Peptostreptococcus, a Bacteroides genus tagjai - az "anaerobok", Neisseria gonorrhoeae, bélbaktériumok) , atípusos baktériumok (Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealythicum) , vírusok (humán papillómavírus, Herpes simplex, Herpes zooster) . A fertőzések egy része ép Döderlein-flóra mellett is képes támadni, más kórokozók "opportunista" fertőző ágensek, azaz csak a védő tejsavbacilus-flóra pusztulásakor képesek támadni.

Kezelés

Sajnos a tenyésztés nem mindig mutatja meg a helyes kezelési irányt. A hüvelyben ugyanis akár 50 féle baktérium is jelen lehet, amelyből legfeljebb néhány tenyészik ki. Így ezek célzott elpusztítása tartós eredményt nem nyújt. Amennyiben a kórokozó pontosan megmondható, az alábbi kezelések jönnek számításba:

Gombás hüvelygyulladás esetén helyi vagy tabletta formájában kiszerelt gombaölő antibiotikumokat adhatnak (ketokonazol, itrakonazol, flukonazol, ekonazol, klotrimazol, fentikonazol, omokonazol, natamicin, stb.) . A régi, bevált borax glicerines "hüvelymosdatás" a panaszokat azonnal szünteti.

Nem specifikus vaginózis esetén az anaerob baktériumokkal szemben hatékony antibiotikumokat alkalmazzák (metronidazol, tinidazol, klindamicin) .

Minden más kevert bakteriális fertőzés esetén célszerű a hüvely kifertőtlenítése (pl. benzidamin, povidon-jód oldatos irrigálással, minimálisan 10 napig, naponta egy alkalommal. Ezt követően az elpusztult tejsavbacilus-flóra helyreállítását nem szabad elmulasztani, mely hüvelykúp formájában történik 6-12 napon keresztül (pl. Gynoflor, Floragyn) . A kezelés teljes időtartama alatt csak óvszer előírásszerű alkalmazásával lehet elkerülni a "ping-pong effektust"

Kérdés: 2012. június 19., 11:48; Megválaszolva: 2012. június 20., 23:55
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Nem règ irtam