emlő UH vizsgálat

Tisztelt Doktor Úr! Emlő UH vizsgálaton a következő eredményt kaptam: A bal emlőben a lateralis negyedek határán 3, 8x6 mm-es cysta ábrázolódik. A felső lateralis negyedben a mamilla közelében 5, 7x3, 3 mm átmérőjű folyadéktartó képlet látható, mellette 3, 4x7, 4 mm átmérőjű elmosott kontúrú inhomogén echoszegény terület ábrázolódik. Körülírt hangárnyék nem ábrázolódott. Mammográfia elvégzése javasolt. Fél évvel ezelőtt a ciszta még 2, 5x5, 9 mm átmérőjű volt, de nem volt mellette ez az elmosódott kontorú inhomogén terület. A változás utalhat arra, hogy rosszindulatúvá vált a ciszta? Kell aggódnom amiatt, hogy ez esetleg mellrák? Tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza mell témában

Tisztelt Kérdező!

Egy ultrahangleletről látatlanban, a képek nélkül új információt adni nemigen lehet.

Ha a vizsgáló mammográfia elvégzését javasolta, akkor ezt komolyan kell venni és valóban ajánlatos elvégeztetni. A szakma szabályai szerint egyébként 30 év felett az emlő

ultrahang önmagában nem is elengendő az emlőbetegségek pontos diagnosztizálására, mivel a mammográfia sok olyan információt ad, amire az

ultrahang nem képes, és ebben a korban a mammográfiát már nem korlátozza

annyira a fiatalabb korban még nagyobb mennyiségű mirigyállomány. Az Ön esetében minden bizonnyal az echoszegény terület miatt javasolták a

mammográfiát a pontosabb megítélése céljából. A ciszták esetleges méretváltozása vagy számuk növekedése nem utal daganatra, főleg, ha - ahogy itt - nem írnak le a cisztán belül más kóros eltérést.

Ha mammográfiával és ultrahanggal együtt sem sikerül biztonsággal tisztázni a szóban forgó

eltérést, akkor szövettani mintavétel (biopszia) elvégzése is javasolható.

Kérdés: 2012. június 28., 11:17; Megválaszolva: 2012. július 02., 07:35
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2