• Mikor indokolt a mellkisebbítő műtét?

    Dr. Boros Miklós
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Boros Miklós sebész

    Orvosilag mikor indokolt a mellkisebbítő műtét? A TB ezt finanszírozza? Mit kell hozzá tenni, hogy ingyen elvégezzék? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Befolyásolja az életminőséget

    Nem egyszerű az élet extrém méretű (akár 4-5 kilót nyomó) mellekkel, melyek a mindennapok során bizony mozgásszervi panaszokat okozhatnak viselőjüknek. Közülük is a legáltalánosabb a folyamatos hát vagy derékfájás, amit a súly okozta jelentős gerincterhelés okoz, nem beszélve a rossz tartásról és a nyaki gerinc folyamatos terhelésére kialakuló meszesedéről (sőt, gerincferdülés kialakulása is visszavezethető erre), ami már nem csak tünet, de egészségkárosító hatásként is felfogható. 

    Hirdetés

    Mi a helyzet Magyarországon?

    Ma Magyarországon évente 400-500 mellkisebbítő műtétet tartanak nyilván. Ennek döntő többségét plasztikai sebészek végzik, általában teljesen, vagy részben költségtérítésesen.

    Hazánkban még ritkaságnak számítanak azok az emlőcentrumok, ahol plasztikai sebész végzettségű kolléga is dolgozik, így TB finanszírozottan elvégeznek ilyen műtétet. Ritkán kerül sor ilyen típusú műtétre, mert vagy nincs orvos, aki elvégezze, vagy nem indikálják a műtétet. 

    Javaslom hasonló esetekben az emlőszakrendelés felkeresését, ahol pontosabb információkat tudnak mondani, a lakóhelyén rendelkezésre álló lehetőségekről. Az OEP által kiadott beavatkozási listán nem szerepel a mellkisebbítő műtét, de hasonló jellegű beavatkozásnak lejelenthető.

    Dr. Boros Miklós, sebészForrás: WEBBeteg
    Orvos szakértőnk: Dr. Boros Miklós, sebész

    Módosítva: 2016.08.29 19:15, Megjelenés: 2016.08.29 19:15
   • Cikkajánló

    Mi okozhat székrekedést?

    Mi okozhat székrekedést?

    Dr. Plósz János

    Helytelen életmód és rossz táplálkozási szokások, de bélbetegségek is okozhatják.

    COVID-19-járvány

    COVID-19-járvány

    MTI

    Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány, esetleges világjárvánnyá is válhat.

    Rákbetegség miatt operált emlő műtéti helyreállítása

    Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb rosszindulatú daganat - az összes karcinóma mintegy ötödét adva. A 35-55 éves nők halála főként emiatt következik be. 100 ezer lakosonként évi 23,2 esetet rögzítenek a statisztikai adatok (a férfi/női arány 1/100, azaz száz érintett között - a laikus számára esetleg meglepő módon - akad egy férfi is).

    Áttétes mellrák - Hogyan alakul ki? Hogyan kezelhető?

    Hazánkban a mellrákos esetek nagyjából 10 százaléka már késői stádiumban, áttétekkel kerül felfedezésre. Hogyan alakulnak ki az áttétek? Mi a különbség a korai stádiumú és az áttétes mellrák között? Ezeknek jártunk utána.

    Női mell és magabiztosság - Az orvos válaszol

    Szültem 3 gyereket és megereszkedett a mellem. Sajnos nem nagyon, sőt egyáltalán nem tudom feldolgozni! - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatánakkérdéseiből

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.