Mikor indokolt a mellkisebbítő műtét?

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, sebész - WEBBeteg
megjelent:

Orvosilag mikor indokolt a mellkisebbítő műtét? A TB ezt finanszírozza? Mit kell hozzá tenni, hogy ingyen elvégezzék? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Befolyásolja az életminőséget

Nem egyszerű az élet extrém méretű (akár 4-5 kilót nyomó) mellekkel, melyek a mindennapok során bizony mozgásszervi panaszokat okozhatnak viselőjüknek. Közülük is a legáltalánosabb a folyamatos hát vagy derékfájás, amit a súly okozta jelentős gerincterhelés okoz, nem beszélve a rossz tartásról és a nyaki gerinc folyamatos terhelésére kialakuló meszesedéről (sőt, gerincferdülés kialakulása is visszavezethető erre), ami már nem csak tünet, de egészségkárosító hatásként is felfogható.

Mi a helyzet Magyarországon?

Ma Magyarországon évente 400-500 mellkisebbítő műtétet tartanak nyilván. Ennek döntő többségét plasztikai sebészek végzik, általában teljesen, vagy részben költségtérítésesen.

Hazánkban még ritkaságnak számítanak azok az emlőcentrumok, ahol plasztikai sebész végzettségű kolléga is dolgozik, így TB finanszírozottan elvégeznek ilyen műtétet. Ritkán kerül sor ilyen típusú műtétre, mert vagy nincs orvos, aki elvégezze, vagy nem indikálják a műtétet.

Javaslom hasonló esetekben az emlőszakrendelés felkeresését, ahol pontosabb információkat tudnak mondani, a lakóhelyén rendelkezésre álló lehetőségekről. Az OEP által kiadott beavatkozási listán nem szerepel a mellkisebbítő műtét, de hasonló jellegű beavatkozásnak lejelenthető.

Dr. Boros Miklós, sebészForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Boros Miklós, sebész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.