Ijesztő tünet - Mit jelenthet az emlő váladékozása?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus megjelent:

A nem szoptató nők számára a bimbóváladék látványa aggasztó lehet, azonban jó tudni, hogy bár a háttérben súlyos ok is állhat, a legtöbb esetben valamilyen enyhe eltérés okozza, de akár normális jelenség is lehet.

Ugyanakkor, ha nem szoptat és mellváladékozást tapasztal, mielőbb forduljon orvoshoz! Csak a tünetek és a diagnosztikai tesztek eredménye alapján lehet eldönteni, van-e betegség a háttérben, és ha igen, mi az Ön számára legmegfelelőbb kezelési mód.

Mikor beszélünk normális és mikor kóros bimbóváladékozásról?

A véres bimbóváladék sohasem normális! A rendellenes váladékozás további tünetei közé tartozik a csak az egyik mellből történő váladékürülés, illetve a spontán, a mell érintése vagy stimulációja nélkül történő váladékozás.

A váladék színe nem mindig segít annak eldöntésében, hogy normális vagy kóros jelenségről van-e szó.

A normálisnak tekinthető bimbóváladék gyakrabban fordul elő mindkét mellen, és általában csak a bimbók összenyomásával, összeszorításával ürül ki. Gyakran fordul elő, hogy a mellbimbó váladékozást maga az emiatt aggódó nő súlyosbítja azzal, hogy rendszeresen, ismételten összenyomja a bimbókat a váladék ellenőrzésére, pedig az állapot sok esetben magától javul, ha a mellbimbókat egy kicsit békén hagyják.

Egy orvosi vizsgálat során megállapítható, hogy a bimbóváladékozás normális (fiziológiás) vagy kóros (patológiás).

Mi okozza a normális emlőváladékozást?

A normálisnak tekinthető mellváladékozás leggyakoribb okai a következők:

 • Terhesség: A várandósság korai szakaszában a nők egy része világos, tiszta emlőváladékot tapasztal, mely a terhesség későbbi szakaszában vizes, tejszerű állagúvá változik. A szervezetben zajló hormonváltozások idézik elő.

 • Szoptatás abbahagyása: a szoptatás abbahagyása után még jó darabig megfigyelhető a tejszerű váladék ürülése a mellbimbókból, azonban ez teljesen normális jelenség.

 • Stimuláció: előfordulhat, hogy a mellbimbók stimuláció, összenyomás hatására folyadékot választanak ki. Az ilyen jellegű, normális emlőváladék akkor is jelentkezhet, ha a mellbimbót a melltartó irritálja, de akár intenzív testmozgás (pl. futás) esetén is megfigyelhető.

Mi okoz kóros váladékozást?

Számos olyan állapot okozhat kóros mellváladékozást, mely nem rákos eredetű. A kóros váladékozás leggyakoribb lehetséges okai:

 • Fibrocisztás elváltozás a mellben: Ilyenkor a mell kötőszövetei felszaporodnak, csomók alakulhatnak ki, ami azonban nem jelenti azt, hogy daganatos betegségről van szó, de az állapotot rendszeresen követni kell. A fájdalom és viszketés mellett a mellek fibrocisztás elváltozása okozhat tiszta, fehér, sárga vagy zöldes bimbóváladékozást is.

 • Fertőzés: A gennyes bimbóváladék a mell fertőzésére utal, mely mellgyulladás (mastitis) néven is ismert. A mastitis általában a szoptató anyáknál fordul elő, de jelentkezhet olyanoknál is, akiknél nincs szó tejtermelésről. Fertőzés vagy tályog esetén a mell fájdalmas, duzzadt, vörös és meleg tapintású.

 • Tejcsatorna-tágulat (ectasia): Ez a második leggyakoribb oka a rendellenes mellszivárgásnak, és tipikusan a menopauza előtt álló nőknél jelentkezik. Az állapot a bimbó alatt elhelyezkedő tejcsatornák gyulladásával vagy elzáródásával jár, ami fertőzést, valamint sűrű, zöldes színű váladékozást okozhat.

 • Intraductalis papilloma: Ez a tejcsatornákban jelentkező jóindulatú sejtburjánzás, mely a leggyakoribb oka a rendellenes mellfolyásnak. Gyulladt állapotban az intraductalis papilloma véres vagy ragadós textúrájú váladékkal járhat. Bővebben Intraductalis papilloma

 • Galactorrhoea: Bár ijesztően hangzik, a kifejezés azt az állapotot írja le, mikor annak ellenére, hogy egy nő nem szoptat, tejszerű váladékozást tapasztal a mellből. A galactorrhoea nem betegség, hanem egy tünet, melynek számos lehetséges oka van, ezek közül a leggyakoribbak az agyalapi mirigy daganata, bizonyos gyógyszerek, hormonok és pszichotróp szerek, egyes gyógynövények, mint például az ánizs és az édeskömény, pajzsmirigy-alulműködés, illegális drogok, beleértve a marihuánát is.

Amennyiben az elsődleges vizsgálati eredmények szerint kóros állapotról van szó, az orvos további vizsgálatokat fog kérni, melyek közül az alábbiak a legvalószínűbbek:

 • a váladék laboratóriumi analízise

 • vérvizsgálat

 • mammográfia vagy a mellek ultrahangos vizsgálata

 • agy CT- vagy MR-vizsgálata

 • sebészi mintavétel (szövettan, aspirációs citológia)

Mi az összefüggés a rendellenes mellváladékozás és a mellrák között?

Bár legtöbbször az emlőváladékozás nem kóros, bizonyos esetekben a mellrák egyes formáinak tünete is lehet! Ennek nagyobb a valószínűsége, ha a váladékozáshoz csomók társulnak a mellben, illetve ha a mammográfia vizsgálat kóros képet mutatott.

A mellrák egyik fajtája, mely mellváladékozással is járhat, az intraductalis carcinoma. Ez a ráktípus a mellbimbó alatt található tejcsatornákban alakul ki. Egy másik, ritkább mellrák típus, melynek tünete lehet a bimbóváladékozás, a Paget-kór. Ez az állapot a mell tejcsatornáiban alakul ki, majd a mellbimbó felé terjed. A mellbimbó vagy a bimbóudvar környékének vérzésével vagy szivárgásával járhat.

Ez is érdekelheti A jó- és rosszindulatú emlődaganatok szövettani típusai

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: CS. K., fordító; webmd.com
Orvos szakértőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.