Kisfiam kézmozdulatai hiszti közben normálisak?

Arra lennék kíváncsi, hogy a kisfiam aki jelenleg 18 hónapos mostanában felvette azt a szokást, hogy ha nem tetszik neki valami felhúzza a vállaihoz a kezeit és elkezdi ki és becsukni a tenyereit. Nem tudom, hogy ez most csak egy rossz szokás lenne, vagy esetleg más lenne kialakulóban. Van a családban autista kisfiú és ha őt is látja akkor meg rákontrázik és a kezeit is éppen úgy rázza mint ő. Ez pár napig tart és utána abbahagyja de ez a nyitogatás már mindennap többször előfordul, hisztinél meg kihagyhatatlan. Egyébként egy vidám kis fickó. Válaszukat előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza gyermekgyógyászat témában

Kedves Kérdező!

Kedves Kérdező!

Mindenek előtt fontos tisztázni: ebben a korban az autizmus jellemző tünetei abban nyilvánulnak meg, hogy a kisgyermek kerüli a szemkontaktust, a beszédfejlődése megkésett, amennyire lehet kerüli a zajt, mivel azt nem szereti. Az ilyen gyermekeket nem lehet megnyugtatni fizikai érintésekkel, mert a fizikai kapcsolatok nem érdeklik. Ha ezek közül a tünetek közül bármelyeket észleli, akkor célszerű felkeresni egy szakorvost. A gyerekeknél az utánzások nagyon természetes dolgok, mivel az utánzás egy természetes tanulási folyamat, mely 18 hónaposan általánosan megfigyelhető.

Üdvözlettel,

Szabó Kármen

pszichológus

Svábhegyi Gyógyintézet

Üdv

Kármen

Kérdés: 2012. május 16., 12:58; Megválaszolva: 2012. május 23., 17:03
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek