Mi a helyes gyógymód?

Tisztelt Doktornő! 2, 5 éves kisfiam januárban kezdte a bölcsődét. Azóta ezek a dolgok történtek: Február 7-én tüdőgyulladást, február 28-án felső légúti fertőzést és heveny mandulagyulladást, az orrában moraxella catarrhalis-t találtak. Március 2-án felsőlégúti fertőzés, 7-én bronchopneumonia. Március 26-án idült bronchitis és egyéb felső légúti fertőzés (hydrocortisonos orrcsepp, inhalálás, Flixotide, Sumamed, Coderetta) . Április 16-án ismét idült bronchitis és egyéb felsőlégúti fertőzés (orrcsepp, inhalálás) . Másnapra befulladt és a kórházban végeztük heveny bronchits, bronchopneumonia és felső légúti fertőzés. Április 26 controll (orrcsepp, ambrobene, sípoló légzés esetén Ventolin) . Május 22 köhög, folyik az orra, heveny bronchitis, sinusitis maxillaris acuta (sterimar, orrszívás, cetirizin, inhalálás) . Másnapra befulladt, ezért állandóra kapott Flixotide-ot. Azt szeretném kérdezni, hogy a hydrocortizonos orrcsepp valóban tönkreteszi a gyerek orrát? Nagyon gyors javulást hozott, de az egyik orvos javasolta, a másik pedig teljesen ellene van. A sterimartól elmúlik a "zöld orrfolyás"? Mitől lehet ennyi bronchitst összeszedni? Mit tegyek? Mit adjak Ön szerint a gyermekemnek? Minden betegség után kb. 2 hétig itthon maradt, aztán max. 1 hét bölcsőde után újra kezdődnek a tünetek! Mi lehet a megoldás? Mitől fulladhat be? Nem sípol, "csak" rettenetesen köhög! Kell-e antibiotikumot szednie? Nagyon féltem őt és aggódom a rengeteg gyógyszer szedése miatt!

Svábhegyi Gyógyintézet válasza gyermekgyógyászat témában

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által leírt "kórtörténet" teljesen típusos. A gyermekek közösségbe kerülésekor, főleg az ősztől tavaszig terjedő időszakban, szó szerint az átlag egy hét közösség két hét otthon. A magyarázat a következő: a gyermekek immunrendszere folyamatos fejlődésen megy keresztül egészen a serdülőkorig. Ez azt jelenti, hogy a korábban a családi környezetben a kórokozóktól eldugottan élő gyermek a közösségbe kerülés során számtalan kórokozóval találkozik, melyek a még nem hatékony védekező készségnek megfelelően meg is betegítik a gyermeket. A közösségben plusz még cserélgetik is a gyermekek a kórokozókat, melyek sorra betegítik a csoporton belüli társakat. Ráadásul a kicsik légútjai szűkebbek, ezért egy hörgőgyulladás során a megduzzadó nyálkahártya, a képződő nyák még tovább szűkíti azokat, és megjelenhet a sípoló légzéssel kísért hörghurut. Ehhez társulhat még egy további szűkületet okozó hörgőgörcs. (Ennek az utóbbi hajlamnak a kivédésére kapott Flixotide-ot) .

Sokkal gyakoribbak ebben az életkorban a szövődmények (középfül-gyulladás, arcüreg-gyulladás) , ezért gyógyulnak lassabban a kicsik. A védekező rendszer veleszületett zavara csak abban az esetben merül fel, ha az ismétlődő fertőzések súlyosabban zajlanak az átlagosnál, esetleg nem típusos kórokozók váltják ki azokat. A közösségbe kerüléskor évi 8-12 megbetegedés teljesen szokványos!

A szteroidos orrcsepp nem teszi tönkre a gyermek orrnyálkahártyáját, ha az előírtaknak megfelelő gyakorisággal és ideig alkalmazzák. A szteroidos orrcseppek, orrspray-k átmeneti adása az arcüreg-gyulladás során kiegészítő kezelésként javasolt. A zöld orrváladék nem a Sterimartól fog elmúlni, hanem ha a fertőzést legyőzi a szervezet illetve a gyakori orrszívásokkal eltávolítják az orrjáratokból, arcüregekből. De az orrváladék lazításában, az orrnyálkahártya duzzanatának lelohasztásában szerepe van.

Antibiotikus kezelésre a légúti fertőzésekben csak akkor van szükség, ha egyértelműen bakteriális fertőzés zajlik. A fertőzések kezdete az esetek túlnyomó többségében vírusfertőzésekkel hozható összefüggésbe, de a váladék képződése, a légutak gyulladása elősegítheti, hogy baktériumok is megtelepedjenek és bonyolítsák a kórképet. Az antibiotikum adás eldöntése a kezelőorvos feladata, melyet segíthetnek bizonyos laborvizsgálatok, akár gyorstesztek is.

Sajnos csodaszerek nem léteznek a fertőzések kivédésére. Ha lennének biztos tippek, akkor a gyermekorvosok unatkoznának a rendeléseiken, de ez nincs így. Vannak bizonyos készítmények, melyek adásával a betegségek gyakorisága, lefolyása statisztikailag kimutatottan csökkenthető, de ezek hangsúlyozottan statisztikai átlagok.

A végső és biztosabb védelmet az fogja jelenteni, ha a gyermek átesik a fertőzéseken, egyre több ellenanyag lesz a szervezetében. Erre az időszakra főleg nagycsoportos kor elérésekor lehet számítani. Addig is türelem, gondos ápolás szükséges, valamint az, hogy mindenki csak egészségesen vigye a gyermekeket vissza a közösségbe.

Üdvözlettel:

dr. Székely Zsuzsanna

Svábhegyi Gyógyintézet

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. május 25., 13:52; Megválaszolva: 2012. június 08., 11:33

Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek

Gyakori hörghurut
Tisztelt Doktornő! Kisfiam 2 hónapos kora óta gyakori, visszatérő hörhuruttal szenved asthmatikus fulladással egyesülve.mindenféle antibiotikummal...
mozgásszervi betegségek
Nekem az a problémám hogy valamikor hideg a lábam de nem is ez a lényeg hanem az hogy alig bírom felemelni a lábam mintha egy súly lenne rajta. Félek...
hormonzavar
Tisztelt Doktornő! Okozhat-e orrmandula kivétel hormonzavart? Fiam 14 éves, 4éves korában történt a műtét. Akkor elég sovány termetű volt...
kislány baba nemi szervének...
Tisztelt Doktor Úr/Nö! Most 1 éves a kislányom koraszülöt baba az lenne a kérdésem hogy nem láttom neki fejlödni a csikloját, ez miért van? egy...
Kisfiam kézmozdulatai hiszti közben...
Arra lennék kíváncsi, hogy a kisfiam aki jelenleg 18 hónapos mostanában felvette azt a szokást, hogy ha nem tetszik neki valami felhúzza a vállaihoz a...