A majomhimlő és a gyerekek

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna megjelent:

Tévhit, hogy a majomhimlő kizárólag szexuális úton terjedő betegség. A vírus terjedése során - ha nem is a felnőtt esetek növekedésével arányosan, de azzal párhuzamosan - a megfertőződött gyerekek száma is nő, sőt esetükben nagyobb a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulásának esélye.

Az alábbiakban szakértők fejtik ki álláspontjukat hét olyan alapkérdésre keresve a választ, amely ma leginkább foglalkoztatja a szülőket a téma kapcsán. Elsősorban az merül fel, hogy mennyire is kell aggódni a majomhimlő miatt.

A 8 éves kor alatti gyerekeknél, akárcsak a terheseknél, a legyengült immunrendszerű (immunszuprimált) betegeknél, az atópiás dermatitisszel, vagy ekcémával élőknél nagyobb a súlyosabb lefolyású betegség kockázata – figyelmeztet a CDC, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention).

A járvány jelen szakaszában ugyanakkor a vírus miatt nem érdemes pánikba esni, véli dr. Jennifer Ashton szülész-nőgyógyász, orvosi szakíró. „A szülők legyenek tisztában a jelenséggel, kövessék figyelemmel a közösségükben éppen zajló egészségügyi folyamatokat, s mindezek alapján hozzanak döntéseket, a kezelőorvossal történt konzultációnak megfelelően.

Hogyan kaphatják el a gyerekek a fertőzést?

A majomhimlő elsősorban közvetlen bőr-érintkezés útján terjed át a már megfertőződött személyről, magyarázza dr. Richard Malley klinikai gyermekinfektológus (Boston Children's Hospital). „Ha nem intim kapcsolatról van szó, akkor a fertőződés történhet úgy is, hogy olyan, már vírushordozó családtag bőrét érintjük meg véletlenül, akin van egy észre se vett felületi sérülés, hámhiány.”

Malley professzor (Harvard Medical School) fontosnak tartja megemlíteni, hogy közösen használt törülköző, ruha, ágynemű révén is terjedhet a vírus. A CDC állásfoglalása szerint, a majomhimlő terjedhet a fertőzött személy által kifújt levegőben lebegő váladékcseppek útján is, ha valaki érintkezésbe kerül azzal a légárammal, amit a fertőzött kilélegzett. Ez könnyen megtörténhet a hosszabb ideig tartó archoz bújás alatt.

Szükséges-e minden felületet alaposan letisztogatni? Kerüljük-e a közösségi helyszíneket?

Minthogy a majomhimlő elsősorban bőrkontaktus révén terjed, még azon se kell a szülőknek túlzottan aggódni, hogy a gyerek esetleg kilincset fog meg idegen helyen, vagy másokkal közös játékon osztozik – fogalmaznak a szakértők. „Bár a fertőzés esélye szinte bárhol meglehet, mégis nyugodtan engedhetik, hogy kimozduljon otthonról a gyerek. Akárcsak a felnőtt, ő is megfoghat bárhol kilincset, megérintheti az utcai padokat, játszótéri elemeket, a jelzőlámpa gombját, a boltban előtte lévő tárgyakat. Nem gondolnánk, hogy ez volna a legvalószínűbb terjedési útvonal akár majomhimlő vírus, akár egyéb vírusok számára” – magyarázza Richard Malley gyermekinfektológus.

A törölgetésnél sokkal fontosabb a kézmosás a kór terjedésének megelőzésében. A kézhigiénia a legfontosabb védelem nem csak a majomhimlő, de bármi egyéb fertőző betegséggel szemben!

Hogy lehet megállapítani a gyermekről, hogy megfertőzte-e a majomhimlő?

Sajnos, a majomhimlő tünetei hasonlíthatnak egyéb, gyermekbetegségek, vagy más vírusok okozta fertőzések tüneteire, tehát olyan, mintha náthás lenne és/vagy kiütéses. Ezért aztán a szakértők szerint az a legjobb tanács, hogy amint ehhez hasonló tünetek jelentkeznek, forduljanak vele orvoshoz a szülők – főleg akkor, ha a gyerek fertőzött személlyel érintkezett.

Az a legjellemzőbb, hogy a panasz lázzal, fejfájással indul. A beteg fáradt, elesett, hidegrázása, izomfájdalma van. A kezdeti tünetek megjelenésétől számított 1-3 napon belül a megfertőződöttek arcán, vagy más testrészén rendszerint kiütések jelennek meg. Az elváltozás sötét pontként mutatkozik a bőrön, majd kiemelkedő dudor lesz, amiben folyadékgyülem szaporodik fel. A bárányhimlővel szemben, itt még a nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

Dr. Malley felhívja rá a szülők figyelmét, hogy amennyiben bármilyen, korábban még nem látott kiütés jelenik meg a gyerek testén, mutassák meg orvosnak. A diagnózis felállítása úgy történik, hogy a bőrelváltozást (sebet, kiütést) megvizsgálva mintát vesznek, azonosítandó, hogy megtalálható-e benne a vírus genetikai anyaga.

A gyerekek kockázata miért nagyobb a majomhimlővel szemben?

A szakértők nem tudnak erre egyértelműen válaszolni. Talán immunrendszerük adhatna erre magyarázatot, elvégre jól ismert tény az infektológusok körében, hogy a kisebb gyerekek egyes vírusfertőzésekkel szemben fogékonyabbak. Afrikában, ahonnan a majomhimlő ered, a vírus okozta legsúlyosabb – szerencsére igen ritka – eset az agyvelő gyulladásával járt.

A majomhimlőnek az agyvelőgyulladáson kívül tüdőgyulladás, véráramfertőzés (szepszis), másodlagos bőrfertőzések a vakarózás miatt, szaruhártyagyulladás lehetnek a további szövődményei.

Gyerekek és a vakcinálás

A védőoltást jelenleg 18 év felettiek számára ajánlják. Azonban a rendelkezésre álló vakcinát (az Egyesült Államokban Jynneos néven, Magyarországon és az EU-ban azonos hatóanyaggal Imvanex néven) egyéni mérlegelés alapján – az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelete (Food and Drug Administration) külön engedélyével – fiatalabbnak is beadhatják, ha egyértelműen igazolódik, hogy adott gyerek fokozott fertőzésveszélynek volt kitéve.

A majomhimlő terápiájára bevezetett vírusellenes (antivirális) készítmények között a Tecovirimat gyerekek számára is hozzáférhető. Vannak egyszerűbb készítmények a majomhimlő miatt kialakuló fájdalmas hólyagok kezelésére is.

Mi a gyermekek védelmének legjobb módja?

Mind a gyerek, mind saját maga szempontjából akkor jár el a legbölcsebben a szülő, ha tudomásul veszi, hogy ez a vírus létezik. Már Európában is fertőződött meg kisgyermek majomhimlővel. Olyan, amitől óvakodni kell, de miatta nem szabad kétségbe esni. „Jelen tudásunk szerint nagyon valószínűtlennek tartható, hogy a bölcsőde, óvoda, az iskola, a táborok kiemelt jelentőségű fontos helyek volnának a vírusátvitel szempontjából. De mindnyájan legyünk éberek” – int józanságra dr. Malley. Az infektológus kulcsfontosságúnak tartja, hogy a gyerekükért aggódó szülők figyeljék a gyerek környezetét, kapcsolatait. Tegyenek róla, hogy ne kerüljön olyanok közelébe, akik majomhimlő vírust hordozhatnak.

A CDC eljárásrendet bocsátott ki a majomhimlő vírusát hordozókra vonatkozóan. Arra szólítja fel a fertőzötteket, hogy a betegség ideje alatt maradjanak karanténban, elkülönülve otthonukban, vagy az aktuális tartózkodási helyükön. A majomhimlő hólyagjai fertőzőnek minősülnek, mindaddig, amíg felszínükön nem jelenik meg a szilárd védőréteget adó var, míg a hegesedéssel csaknem begyógyul a hólyag – foglalta össze a tudnivalókat dr. Richard Malley gyermekinfektológus.

Ez is érdekelheti Majomhimlő - Mit kell tudni a hazai helyzetről?

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: Monkeypox and children (GMA/YahooNews)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos, pszichoterapeuta

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.