Svábhegyi Gyógyintézet

Svábhegyi Gyógyintézet

Gyermekgyógyászati partnerünk
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

hurutos köhögés

Kedves Anyuka! A 3 éves gyerekek köhögésének jó része, nátha, váladékcsorgásból ered, és jórészt vírusinfekció okozza! Főképp fekvéskor "vízszintben" fellépő köhögést ez a váladékcsorgás okozza, legfontosabb a gondos orrtoalett, tengerisós orrcsepp, illetve ha nagyon dugul, kb egy hétig- un. decongestans orrcsepp -pl. Nasivin. A közösségbejáró kicsiknél- amíg "megszokja" az ovi flórát, egymást érik a "megfázások" - ami a nyirokszövet- orrmandula burjánzását vonja maga után, ha tartósan nyitott szájú, gátolt orrlégzés, illetve esetleg halláscsökkenés, úgy gégészet javasolt nagyobb orrmandula irányában. Ha családban asztma, allergia előfordul, illetve a kicsinél is bármely atópiára utaló jel, pl. ekzema, úgy érdemes allergiavizsgálatot végezni. Az óvodában zajló varicella járvány, egyébként nem kontraindikál antibiotikus kezelést, ha szükséges. Immunerősítőként adhatő Bronchovaxom kúra! Bízom benne, hogy kimerítő a válasz, további kérdések esetén keressen nyugodtan! Üdvözlettel Dr. Göndöcs Rita gyermek- tüdőgyógyász - Svábhegyi Gyógyintézet - www.svabhegy.eu

Laktózintolerancia csecsemőkorban

Kedves Édesanya! A fentiek alapján azt gondolom, hogy a másik magánrendelésen is Ön tette fel kérdését, megértem a türelmetlenségét, de természetesen nem tudunk azonnal válaszolni minden levélre. A probléma eléggé összetettnek látszik, és sok olyan dolog történt, ami szakmailag nehezen magyarázható, illetve számomra nem egyértelmű. Természetesen a kicsi vizsgálata, és a részletes, pontos kikérdezés nélkül nem lehet felelős véleményt mondani, így csak néhány dolgot említenék meg, amik mindenképpen tisztázásra szorulnának. A csecsemőkori bukás természetes jelenség, csak és kizárólag akkor igényel a tüneti kezelés mellett gyógyszeres beavatkozást, ha légzészavart, illetve jelentős és tartós súlyfejlődésbeli elmaradást okoz, valamint ha a bukások során szemmel láthatóan fájdalma van. Minden egyéb esetben normális, élettani jelenségnek tekinthető. A szoptatott csecsemők kólikája is élettani, az anyatejben jelen lévő nagy mennyiségű tejcukor okozza, mert kezdetben a bontó enzim kapacitása élettanilag még nem megfelelő. Az életkor előrehaladtával (3-4-5 hónapos kor) ez rendeződik, addig meg lehet próbálni az Espumisant vagy Infacolt (váltogatni nincs értelme, mert ugyanaz a hatóanyag! ), BioGaia baby probiotikumot, Colief cseppek (laktózbontó enzimet tartalmaz), szélcsövezést, hogy a gázok könnyen távozzanak, Grippe Water, stb. Egyszerű csecsemőkori kólika miatt leállítani az anyatejes táplálást szerintem nem helyes! Csecsemőkorban a laktóz terhelést nem szoktuk elvégezni, értelmetlen és értelmezhetetlen vizsgálat. Az eredmény is ezt mutatja. Az pedig, hogy ez alapján az édesanya ne igyon tejtermékeket, enyhén szólva logikai bukfencnek tekinthető, hiszen az anyatej tejcukor tartalma NEM függ az elfogyasztott tejtermékektől (ez kizárólag tejfehérje allergia esetén alkalmazható megoldás). A székletről csak akkor tudok nyilatkozni, ha látom (néhány pelenka, amiben olyan széklet van, ami általában jellemző). Az, hogy a széklet állaga, színe, konzisztenciája megváltozik a tápszerre való átálláskor, természetes. Szükség lenne a pontos súlyfejlődési ütemre. Ha vér jelentkezik a székletben, kérdés, hogy anyatejes, vagy a kizárólagos tápszeres táplálás alatt jelentkezett-e, történt-e szélcsövezés, mekkora volt a mennyisége, ismétlődik-e, végzett-e a háziorvos széklet tenyésztést (pl: Campylobacter, Clostridium kimutatás). A vér megjelenése tejfehérje allergiára utalhat, amit okozhat az anyatejen át bejutó (az anya által elfogyasztott tejtermékekből) idegen fehérje, de okozhatja a tejalapú tápszer, hiszen annak csak a tejcukor tartalma csökkentett. Mint látja, a probléma összetett, és sok kérdést vet fel, ezért mindenképpen jó lenne egy személyes találkozás, addig szerintem szoptasson a BioGaia és a Colief cseppek, szélcsövezés mellett. Bejelentkezés magánrendelésemre: +36 20 500 2500 Üdvözlettel: Dr. Szigeti Katalin - Svábhegyi Gyógyintézet, www.svabhegy.eu

szorongás

Kedves Kérdező! A problémáját sikerült önmagának meghatároznia. Valóban, a levele alapján valószínűsíthető, hogy szorongásos tüneteket észlel magán. Az Ön által kiragadott példából kiindulva (felelés a suliban) nagy a valószínűsége annak, hogy úgynevezett teljesítmény-szorongás árnyékolja be a mindennapjait. A leveléből nem derül ki, hogy milyen helyzetekben, milyen helyzeteket megelőzően (vagy követően) jelentkezik ez a szorongás. Ha a kellemetlen érzés az iskolához kapcsolódik, érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon az iskolai elvárások és az Ön teljesítő-képessége hogyan viszonyul egymáshoz. Az is érdekes lehet, hogy ki és miért vár Öntől nagyobb teljesítményt, produkciót, mint amit könnyedén teljesíteni tudna. Természetes jelenség, hogy a mostani szorongása úgymond "előhívta" a gyermekkori szorongásainak az emlékét. Megnyugtatásul annyit, hogy semmi rendkívüli nincs abban, ha egy beteg gyerek fantáziavilágában ijesztő lények jelennek meg és azoktól a valóságban fél. Valószínüleg ugyanis ezek a szorongások kisgyerekkorában (4-5 éves kora körül) jelentkeztek, amikor még nem tudott mindig különbséget tenni a képzelet és a valóság között. Javaslom, hogy ha ez a szorongásos állapot sokáig fennáll, és a kellemetlensége mellett például testi tünetekben (étvágytalanság, álmatlanság, izzadás, heves szívverés, fejfájás) is megmutatkozik, keressen fel egy szakembert (pszichológust), aki egyrészt segít egyértelműsíteni a problémát és annak okát, másrészt segíti, hogy a szorongás mihamarabb csökkenjen, illetve megszűnjön. Üdvözlettel, Szigeti Ildikó pszichológus Svábhegyi Gyógyintézet Bejelentkezés: 06-20-500-2500 telefonszámon, avagy a www.svabhegy.eu oldalon

gyermekkori térdfájdalom

Tisztelt Kérdező! AZ ízületek ropogása önmagában nem ad aggodalomra okot, alkati dolog is lehet, illetve nem bemelegített ízületek túlnyújtásakor jelentkezhet ilyen hang. Térdízület leírt ficama, amelyet gyermeke vissza is tudott helyezni, a térdízületet tartó szalagok lazaságát jelzi. A hirtelen mozdulatok, illetve irányváltozások kerülésével csökkenteni lehet annak veszélyét, hogy ez ismétlődjön. Amennyiben ez a térdízületi ficam gyakorivá válik, akkor műtétileg lehet térdízület stabilitását fokozni. Ilyen esetben ortopéd sebész felkeresése feltétlenül indokolt. Üdvözlettel: dr. Székely Zsuzsanna általános csecsemő- és gyermekgyógyász, Svábhegyi Gyógyintézet, www.svabhegy.eu

Mikor jön meg az első havi vérzésem?

Kedves Kérdező! A fél éve folyamatos folyás miatt mindenképpen érdemes lenne orvoshoz fordulni, mert fertőzésre utalhat. Az első menstruáció jelentkezése viszonylag széles idősávban történik, átlagosan 11-15 éves kor között. A szőrnövekedés, mellek növekedése már jelzi a serdülőkori hormonális változások elindulását, de ezekből nem lehet pontosan megjósolni az első vérzés jelentkezését. Az alhasi görcsök is jelezhetik, hogy pár hónapon belül megjelenhet a menstruáció, de ez sem mindig törvényszerű, hiszen mindenféle fájdalom nélkül is bekövetkezhet. Üdvözlettel: dr. Székely Zsuzsanna általános csecsemő- és gyermekgyógyászat, Svábhegyi Gyógyintézet, www.svabhegy.eu