Ön mindig, mindent tud gyermeke betegségével kapcsolatban?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Figyelemzavar, a lázcsillapítás módszerei, a sürgősségi osztályon megjelenő leggyakoribb betegségek, a csecsemők táplálása és annak zavarai, a gyermekkori mozgásfejlődés, a fájdalom és az azzal való megküzdés módszerei. Csak néhány téma, amelyet érintenek a Bethesda Gyermekkórház podcast adásai.

Szüksége van a szülőknek a tájékoztatásra, a hiteles és naprakész információra a beteg gyermekükkel, a felmerülő betegségükkel kapcsolatban. Egy kórházba kerülő gyermek szülője kétségbe esett, beszűkült tudatállapotba, fokozott stresszhelyzetbe kerül, azonnali segítséget remél, sokszor nincs tisztában a kompetenciáival, mit tehet meg és mit nem. Amíg eljutnak a megfelelő egészségügyi intézménybe, internetes portálokon, betegközösségekben keres választ a kérdéseire vagy az adott klinika honlapját böngészve informálódik az adott panaszról, betegségről, kezelési lehetőségekről. Ezért is fontos, hogy egy gyermekkórház is rendelkezzen hiteles és naprakész információval és jelen legyen a legtöbb fórumon, internetes felületen.

Egy csésze egészség

A Bethesda Gyermekkórház aktív kommunikációs és tartalomgyártó tevékenysége családbarát szemléletükből fakad, nem állnak meg a megszokott tájékoztatási eszközöknél, mankót nyújtanak a szülőknek tartalommegosztó felületeiken is, hogy érthető és a laikusok által is könnyen befogadható műsorokkal tegyenek tisztába gyermekgyógyászati témákat.

„Nagyon sok olyan aktivitásunk van az interneten, amely nem igazán jellemző az egészségügyi intézményekre, pláne nem a gyermekkórházakra, ráadásul úgy, hogy számunkra nem az a cél, hogy minél több beteget fogadjunk, nem vagyunk magánkórház, hanem azok érkezzenek hozzánk, akiknek valóban szakszerű kórházi ellátásra van szükségük”– mondta a WEBBeteg.hu kérdésére Tamásné Bese Nóra, a Bethesda Gyermekkórház társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója, aki gondolt egy merészet, majd orvos kollégáival kidolgozva elindította a gyermekkórház „Egy csésze egészség” című havonta jelentkező podcast sorozatát.

Részenként 20-25 percben dolgoznak fel olyan gyermekgyógyászati témát, amelyre nagyon sok szülő keresi a választ, esetleg nem meri megkérdezni, mert tabuként kezeljük. A klasszikus podcast csatornán kívül videóként is elérhetőek a tartalmak a Bethesda Gyermekkórház Youtube csatornáján, Insta és Tiktok oldalán, az adások majd bármikor visszakereshetőek.

Az első adás

A figyelemzavarról beszélget Dr. Nagy Péter osztályvezető főorvos, gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvossal Gundel Takács Gábor műsorvezető, amely megtekintgető, illetve meg is hallgatható.

Youtube-on

Spotify-on

A második részében

Dr. Szöllősi Anett csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász szakorvossal beszélget Gundel Takács Gábor műsorvezető a lázcsillapításról.

Miért pont podcast?

„Folyamatosan alkalmazkodnunk kell a tartalomfogyasztási szokásokhoz, a mai felgyorsult világban a podcast egyszerre jelent minőségi kikapcsolódást és a tájékozódás lehetőségét” – véli Tamásné Bese Nóra. Az édesanyáknak kevés idejük van, valóban csak egy-egy csésze kávé mellett van lehetőségük az interneten böngészni, rákeresni tünetekre, betegségekre. Az a célunk, hogy szánják a mi tartalmunkra azt a bizonyos 20-25 percet, mert tömören, érthetően, szellemesen beszélünk a gyermekek egészségéről és a felmerülő betegségekről – tette hozzá a kommunikációs vezető.

A szülők kérései, felmerülő kérdései alapján készítik a tartalmakat. Az első évadban olyan témákkal foglalkoznak, mint a láz- és a sürgősségi osztályon megjelenő leggyakoribb betegségek, a szoptatás, csecsemők táplálása, annak zavarai, a gyerekkori mozgásfejlődés, a fájdalom és annak megküzdési módszerei és az égésprevenció, mint a kórház kiemelt szakterülete, illetve a szezonális betegségek is szóba kerülnek.

Sokszor azt is tisztába kell tenni, hogy egy banálisnak tűnő betegség esetén mikor kell háziorvoshoz fordulni, mikor menjünk ügyeletre, mi az a szint, amikor már szakorvos segítsége szükséges. „Bevallom, gyermekes anyaként én sem tudtam mindig, hogy mikor, hová és kihez kell fordulni a szakszerű ellátás érdekében” – teszi hozzá Tamásné Bese Nóra, szerinte nagyon fontos a szülő folyamatos edukációja.

WEBBeteg logó

Szerző: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

A leggyakoribb gyermekbetegségek

Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Gyermekbetegség
Sok esetben nem a fertőzés maga veszélyes, hanem a lehetséges szövődmények kialakulása. Szerencsére ezen betegségek jó része védőoltással megelőzhető.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.