Kisbabás kérdések

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Babám 3 hónapos. Dátum szerint 34--ik hétre született, de 3500 gr-al. A vércukra esett le, de ez 1 éjszaka altt rendeződött, sárgaság után az 5. napon haza is egedtek minket. Problémát nem jeleztek részemre a kórházban. A kis homloka közepén, a hajatövénél van 1 bemélyedés, olyan mint 1 horpadás. Nem tudom ez mi lehet, finoman megérintettem, de nem jelzi, hogy fájna neki. Az orrnyerge egyik oldalán néha zöldes foltot látok, néha olyan benyomásom van, minha 1 ér lenne és az látszódna át, de nem vagyok benne biztos. Lehet ez buta kérdés, de normális az, hogy a kisbabám homloka és orrnyerge nagyon puha, olyan mintha nem lenne a bőr alatt csont. Következő kérdés: sokszor nyújtogatja a nyelvét és van, hogy a nyálát is folyatja, buborékokat fúj. Mostanában elég sokat alszik, van, hogy 2 étkezés között 2 órát is. Napközben 4 óránként eszik, az utolsó délutáni evés után (e z általában este 18 óra) csak 7 óra után kell fel. Túlnyomórészt tápszeres így mindig azonos mennyiségeket jelnleg 170ml-t kap. A kérdés az, hogy, így nem eszi naponta 6-szor. Nem tudom ez gond-e, mert szépen fejlődik 2 hete mérték 5900Gr volt. A sok alvás gond? Nekem egyébként és a környezetemnek is kiegyensúlyozottnak tűnik sokat mosolyag, ha ébren van figyel, nézelődik, reagál. Ami még érdekes, hogy a Babám minden étkezése után kb. 10 másodpercig sír, aztán büfizés közben szépen megnyugszik. Lehet, hogy kevés Neki a táplálék? Túlterhelni sem akarom a pici gyomrát, de azt sem szeretném ha éhes maradna. Néha azt veszem észre, hogy olyan mintha rángatozna az ökle. Ez néhány mp és leginkább nyújtózkodás közben csinálja. A fejét emelgeti hason és oldalra is próbál fordulni. Kézben viszont hosszú percekre nem képes megtartani a fejét. Nem tudom ebben a korban mennyire kellene a fejét tartania. Természetesen a gyerekorvosunkat megkérdeztem, de szerinte minden rendben. Szeretném megtudni Ön mit gondol fentiekről, illetve hol tudnám a babámat kivizsgáltatni. Nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza gyermekgyógyászat témában

Tisztelt Kérdező!

1. A kis horpadás - hangsúlyozottan látatlanban - a kutacsa lehet a babának, vagy egy koponyavarratot tapint.

2. Az orrnyereg mellett gyakran tűnik át egy bőr alatti véna, amely zöldes folt benyomását keltheti.

3. A csont puhaságának megítéléséhez tapintani kell az adott területet, ezért kétely esetén kérdezzen rá gyermekorvosánál, hogy valóban tapasztal-e ilyet.

4. Nyelvöltögetés teljesen normális ebben az életszakaszban, a nyálcsorgás is fokozódik már ilyenkor, mivel előszeretettel matatnak már a kis szájukban, ami reflexesen fokozza nyálelválasztásukat.

5. Az alvásigény nagyon változó a babáknál, az a normális mennyiség, ami mellett kiegyensúlyozott a pici. A leírtak nem tűnnek túlzottnak.

6. A baba napi tápszerszükséglete kb. 150 gramm testsúlykilogramonként 24 óra alatt, ami 6 kg-os babánál 900 gramm mennyiséget jelent. Ha a pici négy óránként eszik (éjszaka is) , akkor az 6 étkezést jelent 24 órára vetítve.

7. Az étkezés követő rövid nyugtalanság, mely büfire megszűnik, a lenyelt levegő okozta kis hasi diszkomfortérzetet jelzi. Mivel a levegő távozása megoldja a gondot, nincs más teendő. Alapvetően a legjobb támpontot az nyújtja, hogy kiegyensúlyozottnak, mosolygósnak látja a babát, így biztosan nincs gond vele.

8. A hason fekvés hasznos már ebben az életszakaszban, hiszen a tarkóizmok használata mellett tudja a pici emelni a kis fejét. Nem ritka, hogy a nyaki izomzat csökkent tónusa miatt kevésbé tartják a babák a fejüket. Ezt gyermekorvosuk meg tudja ítélni, és ha kell, akkor fejleszteni is lehet.

Amennyiben szeretné a kicsit kivizsgáltatni, és a fentiek kapcsán biztos válaszokat kapni, keressen bátran!

Üdvözlettel:

dr. Székely Zsuzsanna

Svábhegyi Gyógyintézet

Bejelentkezés: a 06-20-500-2500 telefonszámon, illetve a www.svabhegy.eu oldalon

Kérdés: 2012. május 01., 21:22; Megválaszolva: 2012. május 09., 20:36
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek